30.03.2012. / 15:59

Autor: Hina

Studije: pčele se izgube zbog pesticida

Znanstvenici su otkrili kako i niske doze pesticida škode pčelama i bumbarima koji se zbog njih ne mogu orijentirati i gube se.

Pesticidi utječu na let pčelaPesticidi utječu na let pčelaZnanstvenici su otkrili kako i niske doze pesticida škode pčelama i bumbarima koji se zbog njih ne mogu orijentirati i gube se.

U dvjema studijama objavljenima u četvrtak u časopisu Science britanski i francuski istraživači promatrali su pčele i neonikotinoidne insekticide koji su uvedeni devedesetih i danas su među najčešćim pesticidima za usjeve.

Zadnjih godina pčelinja populacija naglo opada, dijelom zbog fenomena poznatog kao CCD - Colony Collapse Disorder, poremećaj gubitka pčelinjih zajednica. Znanstvenici strahuju da pesticidi uništavaju pčelinju populaciju, ali još nije jasno kako se to događa.

Dave Goulson sa škotskoga sveučilišta u Stirlingu vodio je britansku studiju i on tvrdi da je uočen znatan pad broja nekih bumbarskih vrsta.

"U Sjevernoj Americi neke vrste bumbara koje su bile česte sada su uglavnom nestale na cijelome kontinentu", a u Britaniji su izumrle tri vrste.

Prijetnja pčelinjoj populaciji proširila se i na Aziju, Južnu Ameriku i Bliski istok, dodaju znanstvenici.

Znanstvenici su izvagali gnijezda bumbara, s kukcima, medom, voskom i peludi. Izložili su ih niskoj razini pesticida imidakloprida, a onda zajednicu na šest mjeseci stavili na zatvorenu lokaciju na kojoj su bumbari mogli letjeti i prikupljati pelud u prirodnim uvjetima.

Kontrolne zajednice nisu bile izložene pesticidu, a u usporedbi s njima izložene su zajednice manje dobile na težini što znači da je pristizalo manje hrane.

Druga studija provedena u Avignonu na institutu za agrikulturno istraživanje opremila je pčele mikročipovima pomoću kojih su mogli pratiti njihovo udaljavanje od košnice.

Pčele koje su dobile nisku dozu pesticida tiametoksama dva do tri puta češće ugibale su daleko od košnice, a istraživači kažu da je to vjerojatno zato što im pesticid ometa orijentacijski sustav pa se nisu znale vratiti kući. Znanstvenik Mickael Henry kaže da to otvara važna pitanja u vezi s odobravanjem pesticida.

Vezane vijesti

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže. Takozvana "prijestupna sekunda"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika