30.03.2012. / 16:36

Autor: Hina , Nacional.hr

Austrija će podupirati Hrvatsku i nakon ulaska u EU

Hrvatska šefica diplomacije zahvalila se tijekom svog prvog službenog posjeta Beču na podršci i pomoći koju je Austrija pružila Hrvatskoj na njezinom putu prema EU - "od početka a prije svega u teškim trenucima", kazala je

Michael Spindelegger (arhiva)Michael Spindelegger (arhiva)Austrija svoju potporu Hrvatskoj neće okončati ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, već će s tom podrškom nastaviti, istaknuo je u petak u Beču, nakon sastanka s hrvatskom ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić, austrijski šef diplomacije Michael Spindelegger.

Hrvatska šefica diplomacije zahvalila se tijekom svog prvog službenog posjeta Beču na podršci i pomoći koju je Austrija pružila Hrvatskoj na njezinom putu prema EU - "od početka a prije svega u teškim trenucima", kazala je.

Spindelegger je obećao da će Austrija ratificirati Ugovor o pristupanju Hrvatske EU još prije ljetne stanke parlamenta.

Austrija i Hrvatska ponovile su svoje zajedničko stajalište o zalaganju za ulazak i drugih zemalja regije u Uniju.

"Hrvatska prednjači, ali postoje i druge zemlje koje bi trebalo poduprijeti", rekao je austrijski ministar.

"Zemlje regije mogu na svojem putu u Europsku uniju iskoristiti hrvatska iskustva, jer kreću sa slične točke s koje je krenula i Hrvatska i morat će prevladati iste teškoće", objasnila je Vesna Pusić.

Što se tiče pitanja povrata imovine Austrijanaca koju je bivša Jugoslavija oduzela nakon Drugog svjetskog rata, Spindelegger je od Hrvatske zatražio brzo djelovanje.

"Očekujemo da (hrvatska) vlada brzo u zakonsku proceduru stavi ono što je obećala", kazao je austrijski ministar, dodajući da će takve korake Zagreba Austrija pozdraviti.

Hrvatsko ministarstvo pravosuđa, objasnila je Pusić, trenutačno radi na nacrtu zakon o restituciji oduzete imovine i taj bi nacrt trebao biti gotov do ljeta.

Hrvatska ministrica kazala je da je jedna od tema razgovora bilo i očuvanje prava gradišćanskih Hrvata u Austriji, s čime se složio i austrijski ministar.

Gradišćanski Hrvati bitna su poveznica bilateralnih odnosa Hrvatske i Austrije, istaknula je Pusić.

Vesna Pusić u petak boravi u radnom posjetu Beču, a osim sa svojim domaćinom razgovarat će i s predsjednikom Heinzom Fischerom i predsjednicom parlamenta Barbarom Prammer.

Vezane vijesti

Ulazak Hrvatske u EU je važan korak

Ulazak Hrvatske u EU je važan korak

Približavanje zemalja zapadnog Balkana Europskoj uniji od velike je važnosti, a ulazak Hrvatske u Uniju važan korak, istaknuli su u utorak u Beču… Više

Komentari

registracija
10/2/12

Hazu, 30.03.12. 17:35

Bravo za Austriju


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika