30.03.2012. / 17:03

Autor: Hina

Nadamo se da će HTV3 'vratiti' kulturu

Popovac je podsjetio da je Pismo namjere o suradnji i proizvodnji programskih sadržaja u okviru specijaliziranog televizijskog programskog kanala na državnoj razini radnoga naziva "Treći program HTV-a" - HTV3 potpisan 10. veljače ove godine

Photo: Davor Višnjić/PIXSELL (arhiva)Photo: Davor Višnjić/PIXSELL (arhiva)Sporazum o suradnji u osmišljavanju programa i proizvodnji programskih sadržaja za Treći program Hrvatske televizije (HTV3), potpisan danas u prostorijama Hrvatske radiotelevizije (HRT) na Prisavlju, pridonijet će, suglasni su potpisnici, očuvanju i promicanju hrvatske umjetnosti, kulture i kulturne baštine te jačanju utjecaja javnosti na program HRT-a.

Potporu tomu sporazumu svojim potpisima su i zajamčili predsjednik Uprave HRT-a Josip Popovac te predstavnici 14 hrvatskih kulturnih, umjetničkih i znanstvenih ustanova, među kojima i akademik Nikša Gligo, izaslanik predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) akademika Zvonka Kusića, predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić i intendantica Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu Ana Lederer.

Popovac je podsjetio da je Pismo namjere o suradnji i proizvodnji programskih sadržaja u okviru specijaliziranog televizijskog programskog kanala na državnoj razini radnoga naziva "Treći program HTV-a" - HTV3 potpisan 10. veljače ove godine. Polazište za to pismo bile su zakonske obveze HRT-a vezane uz znanstveni, obrazovni, kulturni i umjetnički program te društvena uloga institucija i udruga koje djeluju na području obrazovanja, znanosti, kulture i umjetnosti. Najavio je da će u travnju početi javna rasprava o novom petogodišnjem ugovoru HRT-a s hrvatskom Vladom koji bi trebao ojačati utjecaj javnosti na programe HRT-a.

Intendantica zagrebačkoga HNK-a smatra da je riječ o važnom projektu, a za nju je osobito važna odredba iz 5. članka Sporazuma po kojoj su potpisnici suglasni da "pokretanje HTV3 ni na koji način ne smije dovesti do zanemarivanja kuturnih, umjetničkih, znanstvenih i obrazovnih sadržaja na prva dva programa HTV-a".

Odredbe toga članka smatra važnim i predsjednik Matice hrvatske koji je negirao kritike da je iza pokretanja HTV3 pojedinačni interes rekavši da se tu radi o nečemu posve drugom - podudarnosti javnoga i pojedinačnog interesa. Zidić je ustvrdio da hrvatska kultura nikada nije bila izolacionistička već je, zadržavajući svoj identitet bila otvorena za suradnju u svijetu, a često je tijekom hrvatske povijesti zamjenjivala nedostatnu politiku u zaštiti i očuvanju nacionalnih interesa.

Akademik Gligo istaknuo je pak da će praksa pokazati nije li ovaj današnji događaj "samo papirologija".

Predstavnica udruge "Kazališni Epicentar" Vitomira Lončar nada se da će kultura vratiti mjesto u društvu koje je izgubila i u kojemu su zapostavljene udruge civilnoga društva.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 31.03.12. 09:54

Gospodo intelektualci,kulturu nemože vratiti televizija,mada je ona dosta kumovala da kulture u javnoj promidžbi nestane u znatnoj mjeri.Zato je kulturu zamijenila nekultura.Na svakoj razini.Ovo društvo vapi za moralom tako da je bespredmetno govoriti o kulturi kada nam je životni stil pretvoren u zakone džungle.Vaš doprinos,gospodo intelektualci i zagovornici kulture,u džunglizaciji Hrvatske je u tome što ste zauzeli oportunistički stav.Kriza morala je toliko duboka da će cijela vaša generacija morati izumrijeti,a da bi se stanje uspjelo normalizirati. Kulturom nećete popraviti moral u Hrvatskoj.Glasom protiv nemoralnosti,ali zaista glasno i revolucionarno,možete stvoriti uvjete u kojima kultura ima smisla.No meni se osobno čini da ste se vi svi jako dobro snašli u žabokrečini hrvatske svakodnevnice ,pa mi nije jasno o kojoj raziuni intelektualnosti uopće govorite.Kulturi posebno.Govorite o važnosti kulture radi sebe osobno,jer trebate javni prostor za djelovanje i publiciranje svoje pameti.To bi bilo u redu u drugačijim okolnostima.Ovako ste licemjeri i ličnosti koje su izgubile kompas.A,koliko vidim,ni ne tražite ga baš previše.U vašoj situaciji u kojoj sagledavate problem nedostatka kulture,imputirate kako treba ići u kino i kazalište dok vani bjesni pravi rat za preživljavanje.Vaš glas razuma,koji se i očekuje od vas u vidu pritiska na gluposti i kriminal u Hrvatskoj,se ne čuje dovoljno ,a sada vidim strašni polet i entuzijazam oko uvođenja kulturnih programa na TV.!?Imam dojam da ni vi uopće niste svjesni gdje živite i da ste dobrano pobrkali lončiće.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika