30.03.2012. / 18:26

Autor: Hina

Hillary Clinton se sastala sa saudijskim kraljem

Američka državna tajnica Hillary Clinton sastala se u petak s kraljem Saudijske Arabije i ministrom vanjskih poslova u Rijadu kako bi razgovarala o sukobu u Siriji, napetostima u odnosima s Iranom i razlikama u naftnoj politici.

Hillary ClintonHillary ClintonAmerička državna tajnica Hillary Clinton sastala se u petak s kraljem Saudijske Arabije i ministrom vanjskih poslova u Rijadu kako bi razgovarala o sukobu u Siriji, napetostima u odnosima s Iranom i razlikama u naftnoj politici.

SAD i Saudijska Arabija, najveća izvoznica nafte, strateški su saveznici od četrdesetih godina prošlog stoljeća no neslaganja glede odgovora na arapske narodne ustanke prošle su godine zategnula njihove odnose.

"Obje su strane prepoznale da su njihovi zajednički interesi mnogo značajniji od pitanja koja ih u posljednje vrijeme dijele", rekao je Robert Jordan, veleposlanik SAD-a u Rijadu od 2001. do 2003., i istaknuo suradnju u borbi protiv terorizma, zabrinutosti glede nuklearne tehnologije Irana i stabilnosti na Bliskom istoku.

Na snimkama saudijske državne televizije Hillary Clinton je prikazana s kraljem Abdulahom i drugim dužnosnicima, među kojima su ministar vanjskih poslova princ Saud al-Faisal, ministar obrane princ Salman i čelnik obavještajnih službi princ Muqrin.

Iako su dvije države prevladale podjele ostale su razlike u regionalnoj politici i obuzdavanju visokih cijena nafte.

Nakon sastanka sa saudijskim i drugim ministrima vanjskih poslova zaljevskih zemalja u subotu Clinton će otputovati u Tursku na sastanak sa sirijskom oporbom.

Vezane vijesti

Saudijke žele voziti

Saudijke žele voziti

Saudijke su u srijedu, na godišnjicu početka kampanje, stavile na internet peticiju namijenjenu kralju Abdalahu kojom traže da se ženama dopusti… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika