30.03.2012. / 19:54

Autor: Hina

Dačić: Nedavni događaj u "Vinči" nije bio nuklearni incident

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić izjavio je u petak, nakon sjednice srbijanskog republičkog stožera za izvanredne situacije, kako se nedavni događaj u nuklearnom institutu ''Vinča'' nadomak Beograda ne može smatrati nuklearnim incidentom.

Ivica DačićIvica DačićSrbijanski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić izjavio je u petak, nakon sjednice srbijanskog republičkog stožera za izvanredne situacije, kako se nedavni događaj u nuklearnom institutu ''Vinča'' nadomak Beograda ne može smatrati nuklearnim incidentom.

Dačić, koji je i zapovjednik tog stožera, objasnio je kako je utvrđeno da nakon poplave do koje je došlo nije bilo povećane razine zračenja te da se, sukladno zakonu, sama poplava ne može smatrati nuklearnim incidentom.

Sam događaj, po njegovim riječima, skrenuo je pozornost na problematiku rada s nuklearnim tvarima i poduzet će se sve što je potrebno na rješavanju svih pitanja vezanih uz sigurnost njihova skladištenja.

Početkom tjedna beogradski su mediji objavili informaciju da je krajem veljače u institutu u Vinči došlo do poplave podzemnog skladišta u kojem se nalazio samljeveni uranij spreman za obogaćivanje i daljnju uporabu u nuklearnom reaktoru.

Također je objavljeno kako je potom provjereno je li povećano zračenje u toj vodi te da je u izvješću javnog poduzeća "Nuklearni objekti Srbije" stajalo kako nema povećanog zračenja, dok je laboratorij za zaštitu od zračenja izmjerio tisuću puta veće zračenje od onog u vodi za piće.

Dačić je u srijedu posjetio institut te potom u izjavi novinarima objasnio da je uslijed pucanja cijevi bila poplavljena prostorija u kojoj se skladišti nuklearni materijal koji se, po njegovim riječima, ondje nalazi već oko 40 godina. Dodao je kako će raditi na tome da se uskoro upotpuni pravni okvir važan za rad s nuklearnim tvarima, te istaknuo kako je to "visoko rangirana tema kad je riječ o sigurnosti Srbije".

Vezane vijesti

Dačić: Pregovori o vladi Srbije do kraja lipnja

Dačić: Pregovori o vladi Srbije do kraja lipnja

Predsjednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je kako nova srbijanska vlada neće biti formirana u narednih nekoliko dana,… Više

Komentari

registracija
23/12/11

jebokomunjare, 30.03.12. 21:44

Srbi sami cete sebe a i druge Potrovati....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika