31.03.2012. / 11:32

Autor: Hina

Mesić protiv povlačenja tužbe

Srbija nije doživjela katarzu

"Nismo mi jednaki u ovom sporu. Ni jedan metak nije s hrvatske strane ispaljen na Srbiju, ni jedan hrvatski tenk nije išao u Srbiju ali tenkovi ovjenčani cvijećem i zaliveni popovskim svetim vodicama išli su na Hrvatsku, razarali su Vukovar i druge gradove u Hrvatkoj", podsjetio je Mesić

ArhivaArhivaBivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ocijenio je kako nova hrvatska vlada prema Bosni i Hercegovini vodi politiku kontinuiteta oslonjenu na onu što ju je on svojedobno inaugurirao.

"Hrvatska vanjska politika prema BiH se ne smije mijenjati, ona mora biti i ostati do kraja određena", izjavio je Mesić u intervjuu kojega je u subotu objavilo sarajevsko "Oslobođenje".

Komentirajući nedavni posjet hrvatskog premijera zorana Milanovića BiH Mesić je kazao kako je dobro da je taj posjet uslijedio te da se otvaraju kanali suradnje no dodao je i kako uvijek treba polaziti od toga da je Sarajevo glavni grad BiH.

O stanju u BiH Mesić je kazao kako ono nije dobro te kako je najveća opasnost u mogućem "zamrzavanju" sadašnje situacije pa je očevidno da se mora ići na dogradnju Daytonskog sporazuma. "Ili revizija ili novi Dayton, to će morati doći", ocijenio je bivši hrvatski predsjednik dodajući kako je odgovornost za to na istim onim državama koje su organizirale i prvi Dayton 1995. godine.

Temeljni cilj revizije ili dogradnje Daytonskog sporazuma, drži Mesić, morao bi biti osiguravanje konstitutivnosti svih naroda na cijelom teritoriju BiH kao i potvrđivanje Sarajeva kao glavnog grada države u kojemu se kreira njena politika.

"Da li će biti okruzi ili kantoni, to neka BiH rješava, no bitno je da se nikakav entitet ne pretvara u državu u državi", poručio je Mesić podsjećajući kako će ulaskom u Europsku uniju ionako nestati ambicije da se mijenjaju granice.

Komentirajući odnose između Hrvatske i Srbije Mesić je kazao kako je zakašnjela akcija koja bi išla na uzajamno povlačenje tužbi za agresiju i genocid. Drži kako je Srbija ta koja je trebala ranije reagirati na pravi način i rješavati posljedice koje su u Hrvatskoj nastale nakon što je ona napadnuta.

"Nismo mi jednaki u ovom sporu. Ni jedan metak nije s hrvatske strane ispaljen na Srbiju, ni jedan hrvatski tenk nije išao u Srbiju ali tenkovi ovjenčani cvijećem i zaliveni popovskim svetim vodicama išli su na Hrvatsku, razarali su Vukovar i druge gradove u Hrvatkoj", podsjetio je Mesić.

Kazao je kako cijeli slučaj posebice otežava činjenica da Srbija nije doživjela katarzu što svjedoči i činjenica da se u njoj danas rehabilitira četništvo odnosno Draža Mihailović. Stoga je po Mesićevu sudu jedini izlaz da Međunarodni sud pravde (ICJ) završi svoj posao.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

registracija
23/12/11

jebokomunjare, 31.03.12. 11:56

a nije li MESIC bio vrhovnik JNA dok je rusila Hrvatsku..?


registracija
21/4/11

spBN, 31.03.12. 12:32

Mesic & katarza!?


registracija
9/2/12

bobance, 31.03.12. 12:36

Ko si pa sada Pavijane.


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 31.03.12. 13:26

Stipe,svaka ti je na mjestu.


registracija
1/3/11

Laudate, 31.03.12. 15:41

Ako Srbija želi svoj mir u kojem će rehabilitirati četnike treba oko nje sagraditi visoki zid da je nitko ne ometa.


registracija
20/8/10

McCoy, 31.03.12. 16:33

Ko o cemu, baba o ustipcima....


registracija
17/6/10

jjkeizerin, 31.03.12. 16:57

Covjek koji je razarao Jugoslaviju usudi se koristiti jednom tako lijepom rijecju kao sto je KATARZA!
Ovakva kolicina pokvarenosti u kombinaciji sa krajnjom gluposcu se rijetko srece, zar ne?


registracija
9/8/09

vinko12, 31.03.12. 17:12

ako nasi nazovi antifasisti i titoisti mogu rehabilitirati komunizam, broza i njegove monstruozne i masovne zlocine, zasto nemogu Srbi amnestirati Drazu i dio cetnika koji su pocinili daleko manje zlocine.

Nije ni NDH crana koliko ju danasnji boljsevici i veliokosrbi ocrnjuju, pa ni svi ustase a da ne govorim o domobranima nisu negativci. Crvena RH pociva na vecem zlocinu nego NDH i Draza, i povijesne stvari ce jednog dana doci na svoje mjesto.


registracija
18/9/10

Brobi, 31.03.12. 18:31

Mesic je svojih 10 godina prokockao. Bavio se lazima o Tudjmanu i Pasalicu a nije stitio Hrvatske interese. Zanao je tko i kako je Hrvatska napadnuta. Znao je da se Srbija nebude mjenjala i da joj to svjet tolerira. Znao je da medjunarodna zajednca nikad ni priblizno nebude pritisnula Srbiju onako kako je to napravila Hrvatskoj. Sve je on to znao pa je svejedno dilao zakonom zasticene transkripte. Transkripte koje je Tudman uredno vodio i snimao kako bi ostali trajno dokumentirani Hrvatskim Vladama na analizu u cemu i kakovim nemogucim unutarnjim, vanjskim i medjunarodnim uvjetima stvorena drzava. Da tocno vide tko su nam prijatelji u muci a tko neprijatelj. Mesicu Hrvatska povjest ce te zapamtiti kao izdajnika i saoucesnika ponovne hrvatske kolonizacije.


registracija
20/8/10

McCoy, 31.03.12. 19:10

@Brobi

"Znao je da medjunarodna zajednca nikad ni priblizno nebude pritisnula Srbiju onako kako je to napravila Hrvatskoj."

U, al' vas je pritisla, sve pucate po savovima....


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 31.03.12. 19:45

Popovi i blagoslavljanje tenkova postoji samo u drzavi kakva je Srbija.


registracija
27/11/11

Culex, 31.03.12. 20:03

Laudate,znate da je to danas ne moguće!No,ima puno točnog u vašim rječima i koje se u ovaj trenutak događa.Grad Kragujevac,dovoljno velik da ne bude nićija periferija,univerzitet,lijevo orijentirano "građanstvo" s očuvanim srednjim slojem...eto,nađoh se kod 35 godina njegovanog tolerancijom i "evropskim"zadojenim starim rokerom,sjedih više sati uz zid velikog dnevnog boravka a da ni ne primjetih( a zašto bih,od kud itd.) da poveći dio tog zida iza mojih leđa pokrivaju slike g.Draže Mihajlovića povećane iz kalendara Ravne gore i SMAKA.Ma znate,cijenjeni Laudate,lakše mi je bilo kad vidjeh svoju tajnu ljubav kako Tuškancem,ruku u ruci šeće s nekim spermićem! Osjetih veleizdajničke kaplje znoja na čelu,zujanje rojeva divljih pčela...jako bezveze.Kraj je te zgode bizaran.Kao da se nije ništa dogodilo...znate onu baladu Z. Špišića o Peri i njegovom biciklu?Poželio sam da mom srpskom prijatelju i starom Smakovcu bacim sve u lice..,ništa od takovog što,Svatih,da svi tamo imaju iste slike po kućama,o tome isto misle,..mislim da ništa o tome ne misle!Mi Hrvati stalno nešto prekopavamo, oni u Kregujevcu ne.Njima je povijest taman.Tko je meni kriv što nisam zadovoljan svojom prošlošću..sigurno otac domobran!Kako bih bio miran da imam u svom dnevnom boravku na zidu sliku g.Ante Pavelića ili ,potpuno svejedno,g.Josipa Broza!


registracija
26/2/12

Hercegovac, 31.03.12. 21:11

Mesicu; Amerika "tako" ne ratuje !
...protivnika se dovede u situaciju gdje je spreman " sve" potpisati (kumanovo ) i pred svojim ovcama sacuvati obraz .
Srbija SVAKI let ( vojnih aviona & letjelica) dan danas MORA najaviti NATO -u i traziti dozvolu uporabe vojnih radara . Isto tako su potpuno okruzeni , tako da je ova teorija o nedostatku katarze smijesna . ( danas se dacic qurci kako je uhapsio diva albanca koja ce morati pustiti za 48 sati)
Ukratko , srbija je dovedena u situaciju da nije u stanju vise sama niti Kosovo osvojiti & osloboditi ali ne zbog NATO-a
vec zbog toga sto nemaju s cim , no dozvoljeno im je zaglupljivati svoj narod s pobedom nad NATO -m .
...i hapsenjem 2 albanca !


registracija
12/11/11

Janko1979, 31.03.12. 21:17

Dugoprugas@ u Hrvatskoj su to svećenici....


registracija
20/8/10

McCoy, 31.03.12. 21:30

@Hercegovac
Ovo sa ovcama me podseca na Hrvatsku...


registracija
1/3/11

Laudate, 31.03.12. 21:53

Skoro da zavidim Srbima na praktičnosti.
Dok je članska knjižica KP (SKJ) bila ulaznica za vlast brzopotezno su odbacili pravoslavlje i četništvo i svi su poslije 2.sv.rata postali veliki revolucionari i partizani.

Čak je i Milošević dugo ustrajao na zvijezdi petokraki-socijalizmu-Jugoslaviji.

Danas se bude uspomene na četništvo. Razumljivo jer 1942 i 1943 u Srbiji nije bilo partizana. Nijemci i Nedićevci su pacifizirali Srbiju, a četnici su čekali kraj da nešto ušićare kad Ameri i Rusi odrade posao.
Tito je s velikim snagama 1943 krenuo u Srbiju jer je znao da za osvajanje vlasti mora uza sebe imati Srbiju no zaglavio je na Sutjesci i Neretvi pa nije stigao do Drine.

Kad se podvuče crta četništvo je jače ukorijenjeno u Srba od antifažizma.
Odbacivanje pravoslavlja i četništva bila je samo kratka povijesna epizoda koju su prihvatili da bi mogli vladati nad drugima.
Sada kad su se svi od njih odvojili nema potrebe skrivati se iza antifažima i komunizma.

Braćo Srbi budite ono što jeste pa sviđalo se to nekome ili ne.


registracija
28/4/10

Zvonko, 31.03.12. 22:13

S Mesićem se ovaj put moram složiti, iako mi nije jasno kako je samo uspio propustiti u cijelu priču uvući i ustaše. Oni su uvijek izgovor i alibi. Kako 10. travnja 4q., 8. svibnja 45., 17. kolovoza 1990. pa do danas. Tvrtko Jakovina se ne usudi spočitnuti Srbima ništa za rehabilitaciju/krivotvorenje lika i djela Čiča Draže, jer eto, mi smo imali ustaše. Kad će se to ustaštvo prestati plaćati?

Culex,
Srpska politika radi na olakšavanju savjesti svakom Srbinu, imao on sliku Tita, Nedića, Ljotića pa i Mihailovića povrh glave u dnevnom boravku. Bitno im je svima ugoditi. (S)amo (S)loga (S)rbina (S)pašava! Problem je što naša politika nabija kompleks krivnje ako staviš sliku Gotovine, Tuđmana, Šuška ili Bobetka. Pitanje! Koju sliku mi Hrvati možemo staviti a da ne moramo očekivati neugodna pitanja? Stipetića ili Špegelja? Nije to tako trivijano pitanje, na što naša aktualna politika želi svesti! George Washington je Bog u Americi, Otto von Bismarck u Njemačkoj, Giuseppe Garibaldi u Italiji ili Kemal Pasa Ataturk u Turskoj!
Sve što su Ban Josip Jelačić, Ante Starčević, bl. Ivan Merz, Stjepan Radić, Vladko Maček pa i Ante Pavelić sanjali, ostvario je čovjek koji je izvrgnut najvećoj osudi i ruglu. Uvjeren sam da se prethodno pobrojani vrte u grobu imajući u vidu spoznaju, kako se njihov narod odnosi prema čovjeku/ljudima koji su ostvarili njihove snove.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 31.03.12. 22:48

Jebe se nama za tvoju Srbiju Mesicu!!

Bio si "gradanin" predsjednik 10 godina, a pravna drzava ti je bila jad i bijeda, gora nego sto je bila ona u Jugoslaviji.

Lijepo si uhljebio svoju kcer na drzavnom budzetu, mala je cak i doktorat radila kod tatinog prijatelja. Tata se nije libio donacija mafijasa.

Bravo Mesicu, sjebio si 10 godina predsjednikovanja, i sada jos prodajes patke. Ostavi se ti srbije, objasni ti meni zasto Kutle nije u zatvoru ni nakon 14 godina sudenja!

Nije mene strah Jovana, vec hrvatskih govana!


registracija
26/11/09

CH2710, 31.03.12. 23:15

Janko1979, 31.03.12. 21:17

Dugoprugas@ u Hrvatskoj su to svećenici....

--------------------------------------------------------------------------------

A po čemu su ti paraziti "svećenici"... ili "velečasni"...???

Po tome što iskorištavaju i još više zaglupljuju tako i tako glup narod... što siluju dvogodišnju djecu... i jebu "kućne pomoćnice"... s kojima imaju i djecu... a ne bi smjeli...?

Eh... moj "Janko"... kažu Bosanci: život bez pameti... to ti je samo tuga.

Sretno bilo tebi i sličnima sa "svećenicima" i "velečasnima".


registracija
14/4/07

sabo, 01.04.12. 02:18

Nije mene strah Jovana, vec hrvatskih govana!
Komentator dobro ispek'o i rek'o......Dodti samo da je:-Jovana ko govana, a da ih nisu jeli, bilo bi ih mnogo vise.....!!

--------------------------------------------------------------------------------


registracija
14/4/07

sabo, 01.04.12. 02:58

"Политике")ЗАГРЕБ - Бивши председник Хрватске Стјепан Месић изјавио је да је државни врх знао за ратне злочине хрватске стране током последњег рата, као и да је био присутан када је један тадашњи министар реферисао Фрањи Туђману да се српска села у западној Славонији пале у три смене. „Био сам чврсто уверен, а уверен сам и данас, да је нама Хашки суд био потребан зато што у Хрватској није било политичке воље да сами процесуирамо ратне злочине који су се непобитно догодили на нашој страни. При томе, нема никакве сумње да је државни врх за те злочине знао”, навео је Месић у тексту за ријечки Нови лист


registracija
4/6/11

VladSerbia, 01.04.12. 03:48

Ovaj covek je toliko besprincipijelan da ja nemam reci. Kada ga srpski novinari pitaju za ovakve izjave za hrvatske i bosanske medije, onda pocne govoriti kako je pogresno shvacen i kako mu je izjava izvucena iz konteksta. On je prvi koji nikad nije doziveo katarzu - prvo je bio komunista, potom je bez problema pevao ustaske pesme u Australiji i bio nacionalista, a sada se predstavlja kao veliki demokrata. Ne znam od kog materijala je pravljen, ali se ocigledno odlicno reciklira - po politickoj potrebi.


registracija
27/11/11

Culex, 01.04.12. 10:21

Danas je nedjelja "cvijetnica".Lako južnjacima,maslinovih grančica ko u priči.Nama žabarima posluže i vrbe,,jorgovan,narcisi,dok vjekovna drenovina se ne stigne oporaviti od prošle cvijetnice !Dan je neslučenog zanosa,svetkovine ,da i sitna i hladna kiša ništa ne smeta dapaće..donosi miris žedne zemlje i budi krasne fazane što kriješteći odaju gnijezda svojih ljubimica.Ljudi,ima li što ljepše od Cvijetne nedjelje? Isus Krist,mlad i jak muškarac,informiran prpošan i provokativan ulazi u grad,svi ga znaju i što mogu doživjeti iz Njega! Nitko se ne boji prijetećih,do zuba pod oružjem rimskih vojnika!Znaju svi da Isus Krist privlači svu pozornost vlasti i da se njima s Njim ne može ništa dogoditi! Isusa Krista su morali ubiti,bilo je On ili mi(rimska vlast)!Puku,vjernom Isusu Kristu mučeniku se i dalje sve "rimske vlasti" osvjećuju ,pribijaju ga na križ svakodnevno! Lažu o početku života,lažu o djelovanju ljekova,lažu o privrednom,kulturnom,ekološkom i nauku Isusa Krista mučenika!Zašto to čine? Zato što su okot sotone i antikrista!Zato što mrze nevine , razborite i hrabre!Zato što mrze i svoju djecu,preziru u njima Božju klicu ljubavi! Prijatelji,uđimu među njih prokletnike uzdignutog čela,nek vide da se ne bojimo njihovih mačeva i kopalja..ni pripremljenih križeva! Pokazuju sotone da je njihov kraj blizu! Pokušaju za sobom povući i sve pravednike,svu djecu i svu ljepotu!Neće uspijeti,Isus Krist je uz nas!Gledajmo Ga kako ulazi u grad,zna svoju sudbinu,..no isto tako zna da vrijedi pokazati PONOS i nadolazeću Radost Uskrsnuća! Svi oni koji preziru Njegovu žrtvu su prolazno zlo! Narod uz Isusa Krista će u milosti božjoj vratiti mir na Zemlju.Sve laži i patnje i sva sotonska prenemaganja će nestati.


registracija
26/2/12

Hercegovac, 01.04.12. 14:37

-15% teritorija je katarza !


registracija
1/3/11

Laudate, 01.04.12. 18:58

Poštovani Culex,
spominjete cvijetnicu, Krista i današnjicu pa mi misli naviru.

U Kristovo vrijeme Rimsko carstvo je počelo ulaziti u dekadenciju.
Nije se znalo tko s kim ni ko koga, svi oblici homoseksualnosti i pedofilije bili legalna roba na tržištu.
Brak je bio labava veza i muž bi jednostavno otpustio ženu tj. potjerao je van iz kuće. itd, itd.
a tada u narednim stoljećima dolaze "neiskvareni barbari" i jako carstvo u kojem svatko misli samo na sebe i svoje užitke pomalo se urušava približavajući se neumitnom kraju.

Promatram ovu dekadenciju u koju Zapad srlja i istovremeno sve jaču islamizaciju arapskih zemalja pa mi se nameću neke asocijacije.


registracija
21/11/11

PEDJAPAN, 01.04.12. 23:33

Vi Hrvati pričate o okupaciji pa vi u Hrvatskoj se nepitate ni za WC papir kada vam dodju Nemci i Amerikanci samo se naguzite i koristite vazelin samo napred ponosni Hrvati


registracija
10/2/12

Hazu, 02.04.12. 17:58

Za nevjerovati da je Mesić ovo izrekao.
SVAKA ČAST
ps:vidi se da je u usukobu sa jugosipovićem pa udri sad u kontru hehehe


registracija
10/2/12

Hazu, 02.04.12. 18:33

Kako će smrdija doživjeti KATARZU kad su svi bili za detuđmanizaciju u RH lažni hrvati ,pa za uhičenja hrv generala,malo pomalo vojska obezglavljena,pa afere i slično ,pa zabrana Thompsona,a aboliranje četnika komšija,po youtube vrvi od četničkih piesama i nitko niš ne poduzima, KUD grupe četničke za pravoslavne slave dolaze potajno u zaleđa Hrvatskih gradova i četnikuju,to vam je isto da je 1945 Andrija Artuković u zaleđu Splita pa primjer slavio 10.travanj..........ali neeee,ustašama je bilo zabranjeno tada,ubijani i proganjani su bili i od srba i Hrvata komunista,a danas se čedama u Kninu ,Vukovarskim naseljima pačetinu ,Silašu,Boboti i sl,Gračacu;udbini dozvoljava četnikovanje,rušenja hrv zastava,paljenje prijetnje ,a oni pod izgovorom da su to pijani momci prolaze nekažnjeno.
Ubojice Hrvata iz Škabrnje mirno žive na srbijanskim adresama,znaju se gdje žive i nikom ništa,ubojice Hrvata Petrinje i Siska također,ali zato se sudi merčepu(ne kažem da nije to učinio,nego sudi mu se),Norcu,Gotovini,Markaču ,ma svima kao da smo mi u smrdiji bili i klali i ubijali te starce koje sad spominju i veličaju ,a da ne govorim o šešelju i kapetanu draganu kojeg nitko ne smije izručiti,jel vidi se kolko je kralj Pero zlatom koje je iznio u englesku zadužio i srbe iskupio za dva stoljeća unapried od njihovih zločina,a Hrvati su zato platili glavom koji su u ustašama bili i DIECA njihova,a zašto dieca ,smanjila im se smrdija na manje od pašaluka dabogda??!
Šešelj i dalje četnikuje,zamislite Gotovinu da onako u haškoj sudnici luduje kao šešelj,koje bi RH kazne snosila i penale i pljuske od EU i zapada općenito?
Četnikuju u smrdiji i rehabilitiraju četnika fašistu mihajlovića i kažu da je to unutarnja stvar smrdije .
A jel unutanja stvar Hrvatske jasenovac?
Pa zašto onda komplet arhiva u beosmradu još od NDH gore pohranjena???
Zašto se Hrvati ne smiju u rep šumsku vratiti niad više i u smrdiju,a smrdi se aboliranni vraćaju sa hrv dokumentima ?I po svietu nas blate i nalaze poslove,a ostatak rodbine im po smrdiji dobija hrv mirovine i socijale i zdravstveno!!!!!!!!
KATARZA bi prošla jedino da nas je USA pustila u Banjaluku da to rasturimo te kanibale četnike sa istoka šiljatih glava ,a ovako opet će se morati neće dugo proći u boj.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika