31.03.2012. / 14:01

 

Lesar o 100 dana Vlade

Nevidljiva socijaldemokracija na vlasti

Povodom 100 dana nove hrvatske Vlade, Laburisti Dragutina Lesara održali su danas konferenciju za novinare, na kojoj su analizirali rad Milanovićeve administracije, slikovito je opisavši kao 'nevidljivu socijaldemokraciju na vlasti'. Tekst kojeg potpisuje Dragutin Lesar donosimo u cijelosti

Dragutin LesarDragutin LesarImamo nevidljivu socijaldemokraciju na vlasti. I to je ključni problem ove Vlade, a iz njega proizlazi većina ostalih. Nespremnost je drugi izraz za nevidljivost. Očekujemo od ove Vlade ono što su građani spremni i moraju podnijeti, a to su svakako ozbiljne i odlučujuće reforme, ali i jasna perspektiva za nova radna mjesta. I to je mjerilo kojim ocjenjujemo rad Vlade. Građani su spremni, ali Vlada nije.

Neuvjerljivo ponašanje

Vrijeme nije na strani ove Vlade. Izazova je puno, ali za njih očito nedostaje spremnost većine ministara. Dvojac bez kormilara izgleda neuvjerljivo. Svi smo svjesni okolnosti, potreba i ciljeva. Vlada je jedan svoj cilj ostvarila, kreditni rejting je dobio poček. Zabilježili smo i nekoliko ozbiljnih poteza ministra Linića i puno najava prvog potpredsjednika Vlade Čačića.

Za krpanje proračunskih rupa prodaje se i imovina s kojom država raspolaže, ali ne treba se i ne smije se rasprodavati strateška imovina poput CO, HPB-a i Petrokemije.
Pozdravljamo poteze koje smo i sami predlagali, a tiču se naplate poreza onima čija imovina vidno nadmašuje prihode, kao i evidenciju dužnika i pokretanje stečajeva nad tvrtkama koje godinama ne rade ništa, nemaju imovine, a mnoge od njih nemaju niti jednog zaposlenog, već imaju samo dugove u visini od 20-tak mlrd. kuna.

Kadroviranje podobnih

Očito je da ova Vlada svojim kadroviranjem dovodi u pitanje vlastiti kredibilitet, jer jedno su govorili prije, a sada rade drugo. Ne postavlja stručnjake na vodeća mjesta javnih poduzeća nego podobne političke kadrove. Slučaj Ferdelji jasno je pokazao što će nevidljivi premijer raditi, mijenjati znanje i stručnost za poslušnost. Znanje očito nije na cijeni, to pokazuje i ministar Jovanović koji je sport digao na razinu znanosti, a znanost stavio na razinu sporta. Kadroviranje i nepotizam bit će, odnosno već je, veliki problem ove Vlade i o tome nema dvojbe!

Kontrola korporacija i banaka

ArhivaArhivaMinistarska Vlada bez kormilara ipak nekom mora odgovarati. Čini se da to nisu građani, još manje SABOR, nego korporacije. Interes građana, rada i radnika je u drugom planu, a interes korporacija i financijskog sektora u prvom. To smo i očekivali od liberalne Vlade u kojoj socijaldemokracija postoji samo na papiru, ali ne i u ponašanju ili načinu vođenja politike. Ova Vlada pokazuje ozbiljan deficit demokracije i socijalne osjetljivosti i to nas izuzetno zabrinjava.

Rast nezaposlenosti

Prvi potpredsjednik Vlade najavio je gospodarski rast od 4% do kraja mandata i to je dobro, makar kao cilj, ali bilo bi doista od presudne važnosti da Vlada i sindikati znaju kada će se zaustaviti rast nezaposlenosti ili možda ne želimo vjerovati da ćemo uskoro dostići stopu nezaposlenosti radi koje su Španjolci na ulici i u štrajkovima. Svaka treća nezaposlena osoba u Hrvatskoj je mlađa od 29 godina. Hrvatska je druga, Španolska prva, a Grčka treća po stopi nezaposlenosti mladih.

Što nam to govori?

Pogledajmo što se zbiva u Španjolskoj i Grčkoj, treba li ovoj Vladi jasnije upozorenje? A nas tek očekuje udar na maloprodajne cijene, unatoč suprotnim najavama. Građani moraju znati što ih čeka i koliko dugo će to trajati.

Upozoravati treba sada jer poslije je kasno! Zato poručujemo Vladi, ali i svim građanima: Laburisti ne žele kritizirati nikoga radi toga što a priori nemamo povjerenja prema Vladi, nego suprotno, želimo da Vlada uspije u svojim reformama i prije svega želimo da jednostranom politikom štednje ne uguši svaku šansu za zaustavljanje rasta nezaposlenosti, već inzistiramo na rastu investicija i realnog sektora, na zapošljavanju i razvoju, jer to će biti najveći uspjeh Vlade.

Ključna opasnost za otezanje nužnih reformi svakako dolazi od neefikasnog pravosuđa i još uvijek vrlo efikasne korupcije.

Potezi u prvoj godini mandata su izuzetno bitni i zato što 2013. u srpnju, postajemo i službena članica EU, a uđemo li gospodarski nepripremljeni, šteta će biti nenadoknadiva.

Dragutin Lesar

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

registracija
5/1/07

james, 31.03.12. 15:50

Zamislimo ovu situaciju.
Stanje se u Hrvatskoj u toku mandata ove vlade još više pogorša nego sada.
Demagog Lesar svojom brigom za Hrvatske građane dobiva na izborima vlast.
I onda?
Pa kad je sve uništeno, od kuda da se krene?
Povečaš PDV, zatvoriš zadnje brodogradilište drvenih brodova, prodaš preostale benzinske postaje, a sirotinji podijeliš ostatak; nulu.
Stvarno mi ga je puna kapa!


registracija
26/12/06

capica, 31.03.12. 16:09

Lesarova stranka je sama skupila oko 86000 potpisa za nedodirljivost kolektivnih ugovora. A u državnoj i javnoj upravi viška ljudi koliko hoćeš. Kolektivni ugovori većini vrijede do kraja 2013g , a onda vrijede i dalje po starom dok se država i činovnici ne dogovore. Pa kako on zamišlja neke promjene dok su činovnici na našoj grbači zaštićeni ko' lički medvjedi , a radnici u realnom sektoru ne znaju i ne smiju pitati niti za plaćanje prekovremenih, a kaj je to božićnica ili regres i ne znaju. Populist.


registracija
31/3/12

Bašo, 31.03.12. 22:52

Podržavam gore navedene stavove Lesara i Laburista, samo što oni misle da se popravljanem kapitalizma može doći do socijalne države. A naročito ne za vladavine ovih kvazi socijaldemokrata. Niti su oni socijal, niti demokrati!!! E moj Lesaru, prošla su ta vremena! Dok su postojale socijalističke zemlje, bez obzira kako su one funkcionirale, a naročito samoupravna Jugoslavija, Zapad je popuštao radnicim i davao sve veća prava, pa čak i participaciju u upravljanju firmama. A što sada , kad nema više socijalističkih zemanlja niti smaoupravljanja, te mnogih prava radnika u samoupravnom socijalizmu Jugoslavije, kakva nisu nigdje u svijetu do tada postignuta, sada imperijalizam, pod firmom globalizacije, u ime profita, a ne čovjeka, jer on ze njega znači samo dodatak stroju, oduzima ta prava. Kapitalizam se ne može popravljati, to treba zapamtiti zauvijek, njega treba rušiti!!!


registracija
29/4/09

florenz, 29.04.12. 14:26

Ponašanje Vlade možda i nije sukladno njihovim političkim stavovima jer je diktirano stanjem u Državi koje su naslijedili. Stoga je većina njihovih poteza diktirana prezaduženošću, proračunskim ograničenjima i minornim šansama zaduživanja (već prezadužene Hrvatske putem vlade HDZ-a) čija sredstva nisu uložena u realnu privredu radi stvaranja novih vrijednosti, već lažnom održavanju standarda građana završili u potrošnji (u dijelu koji nisu pokrali). Prozivanje Vlade bez uvažavanja zatećenog stanja - nije ni pošteno ni vjerodostojno obzirom na okolnosti u kojima je preuzela i vodi Hrvatsku. Hrvatsku, "liberalni" kapitalizam "potpomognut" korupcijom uporopastio je realne resurse a neke EU ograničila radi svog propsperiteta na tržištu. Tako je vlada "između čekiča i nakovnja" i mora krenuti
vlastitim snagama i idejama, pa i nepopularnim ugrožavfanjem ionako niskog standarda.


registracija
22/3/11

vferari, 01.05.12. 10:58

Sa ovkvom retorikom Lesar je pogrešio u nazivu svoje stranke treba je pod hitno prekrstit u sosijalističu radničku stranku i ja ću glasat za njega.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika