Objavljeno u Nacionalu br. 480, 2005-01-25

Autor: Dean Šoša

DVD/VIDEO

Najdivniji filmski anarhisti

Kolekcija filmova braće Marx stigla je u Hrvatsku nakon dugog očekivanja: nažalost, u njoj su samo naslovi objavljeni za Warner

DVD KOLEKCIJA BRAĆE MARX

Prošloga tjedna na hrvatskom se tržištu konačno pojavila dugo očekivana DVD kolekcija filmova braće Marx. Riječ je Warnerovu paketu od sedam filmova koje su legendarni komičari snimili između 1935. i 1946. Putujući do Hrvatske, kolekcija se smanjila za jedan naslov, “Room Service”, te nas je distributer počastio sa šest filmova: “Noć u operi”, “Dan na utrkama”, “U cirkusu”, “Na zapad”, “Veliki dućan” i “Noć u Casablanki”. Imamo li na umu kako filmovi braće Marx osim na HRT-u kod nas nisu prikazivani čitavu vječnost, ne bismo smjeli previše kukati zbog izostanka jednog filma. Više smeta što je u Americi objavljena još jedna kolekcija koja sadrži podjednako značajne ranije filmove koje su braća Marx snimila za Paramount. Kolekciju je izdao Universal, no kako, za razliku od domaćeg zastupnika Warnera, Universalov “posrednik” klasiku gotovo i ne objavljuje, hrvatsko DVD izdanje “Pačje juhe” i preostalih remek-djela zasad je pusta fantazija.

Dvije različite kolekcije odlično prezentiraju dvije različite faze u karijeri braće Marx. Prvu čine filmovi iz ranih 30-ih, poput “Majmunskih poslova” i “Pačje juhe”, u kojima je njihov anarhizam potenciran do krajnjih granica, a drugu znatno “umiveniji” filmovi snimljeni u drugoj polovici 30-ih i početkom 40-ih. Okorjelim marxoljupcima draži su njihovi neobuzdani rani filmovi u kojima je sve bilo podređeno vizualnom i verbalnom ludiranju Groucha, Chica i Harpa, kojima je u to doba asistirao i četvrti brat Zeppo (peti, Gummo, prestao je glumiti još prije nego što su braća kazališnu karijeru zamijenila filmskom).

Ova kolekcija odlično prezentira njihovu drugu fazu. Nakon što je “Pačja juha” 1933. postigla kritičarski i komercijalni neuspjeh, braća su ozbiljno razmišljala o kraju filmske karijere. Producent Irvin Thalberg ponudio im je tada ugovor u MGM-u. Poduzetni Thalberg pridodao je anarhoidnom humoru braće Marx romantične zaplete i glazbene sekvence, omogućivši im velik proračun. Zeppovu funkciju normalnog, zaljubljenog mladića kojemu ostatak ekipe pomaže preuzeo je isprva Allan Jones, zatim i drugi glumci, a braća su duhovitost svojih gegova prije snimanja provjeravala nastupajući na turnejama uživo pred publikom. Pod Thalbergovom paskom “Noć u operi” prerasla je u veliki hit. Nažalost, usred produkcije podjednako sjajnog “Dana na utrkama”, Thalberg je u 37. godini umro, ostavivši braću Marx na milost i nemilost šefa MGM-a Louisa B. Mayera koji im nije bio nimalo sklon. S vremenom, Mayer je Groucha i kompaniju posve marginalizirao i njihovi su filmovi dobivali sve manje novca. Braća su, ipak, briljirala, no njihov se sjaj postupno gasio.

Kolekcija Marx odlikuje se besprijekornom slikom, ali i izostankom značajnijih dodatnih priloga. Na meniju su brojni kratki filmovi, no oni s braćom nemaju prevelike veze. Osim toga, ponuđena su nam tek dva audiokomentara i dva polusatna dokumentarca koji tek površno zadiru u njihovu filmografiju i poetiku. A poetika je unikatna i čini njihove filmove i danas aktualnima. Groucho, Chico i Harpo Marx jednostavno su . Gledanje njihova sprdanja s visokim društvom, vlasti, hipokrizijom i svim mogućim društvenim konvencijama, pa i samim jezikom i logikom, unikatno je filmsko iskustvo. Iznimno osmišljeni likovi Groucha i Harpa omogućili su braći briljantan spoj vizualne i verbalne komike, a posebno neponovljiv u napadu na establishment i sve njegove vrijednosti bio je Groucho Marx, čovjek koji je pateći od nesanice usred noći znao telefonski buditi znance i iz čista ih mira vrijeđati. Grouchov sumnjičav stav prema ljudima i društvu ponajbolje je sažet u njegovoj replici “I drink to make other people interesting”, a njegovo poigravanje s jezikom uistinu je nemoguće prepričati.

Jedini problem braće Marx je taj što oni sami nisu bili režiseri. Njihove majstorije prečesto bivaju izgubljene u interpretacijama scenarista, redatelja i producenata kudikamo manje talentiranih od njih. Jedina njihova suradnja s uistinu velikim redateljem, Leom McCareyjem, rezultirala je stoga i ponajboljim filmom braće Marx, “Pačjom juhom”. Ipak, za ocjenu njihove umjetničke vrijednosti nije toliko bitno funkcioniraju li njihovi filmovi kao cjelina ili ne koliko činjenica da su oni u njima briljantni.

Poput Chaplina i Keatona, ni braća Marx nisu imala neke izrazitije nasljednike, iako su mnogi, poput Jerryja Lewisa, dosta baštinili od njih. Ipak, braća Marx su i danas predmet mnogih ozbiljnih filmskih diskusija, a broj njihovih obožavatelja s ovakvim izdanjima samo raste. Teško je reći kako će njihova kolekcija proći na hrvatskom tržištu, no bilo bi sramotno da nakon nje prosječni hrvatski mlađi filmofil prezime Marx dovodi jedino u vezu s prezimenom glasovitog Engelsova prijatelja, a Groucha prepoznaje jedino kao suradnika Dylana Doga.

DISTRIBUTER: ISSA
A Night at the Opera, A Day at the Races, At the Circus, Go West, The Big Store, A Night in Casablanca, am. kom. 1935.-1946.
R: Sam Wood, Edward Buzzell, Charles Reisner, Archie Mayo
GL: Groucho, Chico i Harpo Marx
FILMOVI: 4
DVD: 3

HEROJ
Discovery
DVD+VHS
“Heroj” Zhanga Yimoua najlakše je opisati kao pravi pravcati borilački art-film. Vjerojatno najbolji suvremeni kineski redatelj Yimou (”Šangajska trijada”) osmislio je “Heroja” kao pripovjedno zakučasti traktat o odnosu pojedinca i države i na toj razini film funkcionira vrlo dobro. No “Heroj” funkcionira sjajno i kao akcić, o čemu svjedoči njegova golema zarada u kinima. Tumačenje “Heroja” kao apologije Mao Zedongu i totalitarizmu jednoznačno je i prilično nategnuto, no i da predstavlja najcrnju propagandu, “Heroj” bi još uvijek bio fascinantan film. Među dodacima DVD izdanju “Heroja” tek je jedan nezanimljivi dokumentarac i kratki razgovor Jeta Lija te ovom prigodom iznimno antipatičnog Quentina Tarantina.

Ying xiong, hongk.-kin. akc. drama, 2002.
R: Zhang Yomou
GL: Jet Li, Tony Leung Chiu Wai, Zhang Ziyi, Maggie Cheung
FILM: 4
DVD: 1

HLADNOKRVNI UBOJICE
Blitz
DVD
Tjeskobni krimić “Hladnokrvni ubojice” jedno je od cjenjenijih ostvarenja hongkonške kinematografije iz druge polovice 90-ih. Wu Chien-lien, poznata iz antologijskog filma Anga Leeja “Jelo, piće, muškarac, žena”, ovaj je put plaćena likvidatorica kojoj stvari krenu nizbrdo čim se odluči prepustiti emocijama. Redatelj filma Patrick Leung, jedan od onih koji još nisu pobjegli u Hollywood, dugo je godina asistirao Johnu Woou, baštineći dosta od svoga mentora, osobito iz njegovih ranih i mračnih gangsterskih melodrama. U Leungovu filmu ne gomilaju se toliki mrtvi, no njegov je film iznimno nasilan i naslanja se na Wooovu poetiku i ikonografiju u doba kada je Woo od nje u Americi odustao. DVD izdanje ne sadrži dodatne priloge.

Sip si 32 doe / Beyond Hypothermia, hongk. krim. drama, 1996.
R: Patrick Leung
GL: Wu Chien-lien, Lau Ching Wan, Hang Sang Woo, Shirley Wong
FILM: 3
DVD. 1

DVA BRATA
Blitz
DVD+VHS
Teško je reći zbog čega je povremeno zanimljivi redatelj Jean-Jacques Annaud (“Ime ruže”, “Crno-bijelo u boji”) uložio toliki trud u kompliciranu produkciju filma “Dva brata”, no bilo bi mu pametnije da se osim tigrovima pozabavio ljudima. Naime, priča o dva tigrića koje život razdvoji, čija se radnja odvija početkom 20. stoljeća u francuskoj Indokini, kudikamo je manje intrigantna od nekog vrhunskog dokumentarca o tigrovima, a Annaudov uradak prilično slabo funkcionira kao igrani film. Ukratko, riječ je o filmu namijenjenom ipak ponajprije djeci. DVD izdanje puno je zanimljivije od samoga filma, a među brojnim dodatnim prilozima je i detaljan prikaz rada filmske ekipe s tigrovima i Annaudov audiokomentar.

Two Brothers, franc.-brit. pust. drama, 2004.
R: Jean-Jacques Annaud
GL: Guy Pierce, Freddie Hughmore, Oanh Nguyen, Jean-Claude Dreyfus
FILM: 1
DVD: 3

Ostali noviteti na DVD-u

Anđeli od čelika (ISSA)
Djeca revolucije (VTI)
Frankenfish (Blitz)
Kum 2 (VTI)
Kum 3 (VTI)
Ljetovanje s leševima (Continental)
Mali veliki Cezar (Blitz)
Mladi revolveraši (Blitz)
Najluđi odmor (Continental)
Posljednja vožnja (Blitz)
Put oko svijeta za 80 dana (Blitz)
Sestre Marije Magdalene (Discovery)

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika