31.03.2012. / 16:48

Autor: Hina , Nacional.hr

Prijedlozi obespravljenih

Tvornice radnicima

Na današnjem sastanku radnika i sindikalnih predstavnika iz više tvrtki s područja Splitsko-dalmatinske županije i aktivista nevladinih udruga predloženo je da se u Hrvatskoj utemelji "mreža solidarnosti" obespravljenih radnika te od Vlade zatraži ukidanje svih stečajnih postupaka tvrtki i ustoliči radničko dioničarstvo kako bi se spasila proizvodnja u tvrtkama.

Prizor nakon jučerašnjeg prosvjeda radnika Jadrankamena; Photo: Ivo Čagalj/PIXSELLPrizor nakon jučerašnjeg prosvjeda radnika Jadrankamena; Photo: Ivo Čagalj/PIXSELLNa današnjem sastanku radnika i sindikalnih predstavnika iz više tvrtki s područja Splitsko-dalmatinske županije i aktivista nevladinih udruga predloženo je da se u Hrvatskoj utemelji "mreža solidarnosti" obespravljenih radnika te od Vlade zatraži ukidanje svih stečajnih postupaka tvrtki i ustoliči radničko dioničarstvo kako bi se spasila proizvodnja u tvrtkama.

"Radnici se moraju energičnije suprostaviti sramotnim stečajnim postupcima kojima se želi uništiti proizvodnja i radništvo u hrvatskim tvrtkama", rekao je Ivica Eterović, sindikalni predstavnik Adriachema iz Kaštel Sućurca, tvrtke nad kojom je nedavno otvoren stečajni postupak.

Čačić nema sluha za radničko dioničarstvo

Više diskutanata je poduprlo Eterovića te je dogovoreno da se prijedlog o ukidanju stečajnih postupaka proslijedi radnicima i sindikatima diljem Hrvatske na razmatranje, a ako naiđe na odobravanje, onda će se Vladi uputiti i zahtjev za ukidanjem stečajnih postupaka.

Dopredsjednik Nezavisnog sindikata u Brodosplitu Pavle Matošić je zamjerio Vladi i ministru gospodarstva Radimiru Čačiću što, kako je rekao, nemaju sluha za radničko dioničarstvo kojim se doprinosi spašavanju proizvodnje u tvrtkama i koje već zaživljava u svijetu.

"U Hrvatskoj je potrebno najprije senzibilizirati javnost o prednostima radničkog dioničarstva, a onda artikulirati takve zamisli kao zajednički prijedlog radnika za uvođenjem takvog modela upravljanja u tvrtkama", rekao je Matošić.

'Samoinicijativno preuzimanje proizvodnje'

Čula su se i mišljenja kako radnci u tvrtkama koje su u stečaju trebaju samoinicijativno, mimo volje države, preuzimati proizvodnju a zatim samostalno prodavati proizvode.

Sindikalni povjerenik u Dalmacijavinu Lukica Bucat je izvijestio kako ima saznanja da su Kinezi zainteresirani za kupnju te tvrtke, ali, kako je rekao, ne mogu doći u Hrvatsku jer ne mogu dobiti vizu.

Vlada je nedavno odlučila pokrenuti stečaj nad Dalmacijavinom koje je u većinskom vlasništvu države. Bucat je danas rekao kako dugotrajno teško stanje u Dalmacijavinu i stresna situacija ugrožavaju zdravlje radnika. "Tijekom 2011. i u prvim mjesecima 2012. u Dalmacijavinu je od infartka umrlo šest osoba do 50 godina starosti, a tomu je doprinijelo i stresno stanje. Nikada nas u tako kratkom roku nije umrlo toliko", rekao je Bucat.

Na današnjem je sastanku dogovoreno da će se nakon uskrsnih blagdana nastaviti slični sastanci na koje će se pokušati uključiti što je moguće veći broj radnika i sindikalnih predstavnika i iz javnih, državnih i privatnih poduzeća.

Vezane vijesti

'Pozivanje na otpor i samovlast'

'Pozivanje na otpor i samovlast'

Kod suca istrage Županijskog suda u Splitu u tijeku je ispitivaje četvorice radnika Jadrankamena, koji su privedeni jučer u Policijsku upravu u… Više

Komentari

registracija
10/2/12

Hazu, 31.03.12. 17:38

Opet pušku u ruke,ovaj puta ne protiv četnika,nego protiv izdajica Hrvata


registracija
24/3/10

bagsy, 31.03.12. 20:04

@ hazu
Ma ja sam uvijk za akciju,samo,tko bi to bio po tebi?


registracija
31/3/12

xyz11, 31.03.12. 20:51

to je nekada bilo


registracija
31/3/12

xyz11, 31.03.12. 20:51

to je nekada bilo


registracija
9/12/11

tot, 31.03.12. 21:41

je.... je.. dobit ćete jaja a ne tvornice, vi bi je...i 90 tih , to što ste tražili to ste dobili , a sad bi da niste je...ni, e ne može to tako


registracija
23/10/09

spinner, 31.03.12. 23:55

Nema ništa dok se opet ne digne revolucija.
Revolucija protiv pomahnitalog sirovog kapitalizma i korporacija na razini cijele Europe jer svi su u govnima.
Nitko se to u RH ne usudi pokrenuti jer će ga prozvati komunistom. A to kao nije u redu.
E, pa ne treba biti nikakav komunist da bi se kapitalistima, korporacijama i bankarima jebalo mater.
Dovoljno je biti prosječan Hrvat s malo soli u glavi i ponosom u srcu.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika