01.04.2012. / 09:23

Autor: Hina

Osuda srpskog uhićenja kosovskih policajaca

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova izvijestilo je da su pripadnici srpske žandarmerije uhitili dvojicu kosovskih policajaca koji su bili u zoni svoje odgovornosti. Ministar policije Srbije, pak, po pisanju srpskih medija tvrdi da su kosovski policajci uhićeni na njihovom području te da su imali uniforme

ArhivaArhivaSrpska policija uhitila je u subotu na granici Kosova i Srbije dvojicu kosovskih policajaca, što su oštro osudile kosovske institucije zatraživši njihovo hitno puštanje.

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga u priopćenju je uhićenje policajaca nazvala napadom na institucionalni i teritorijalni integritet Republike Kosova. Ustvrdila je i da česta uhićenja građana Republike Kosova od strane srpskih vlasti ne doprinose uspostavljanju dobrih odnosa između dvije zemlje.

Od srbijanskih vlasti zatražila je da odustanu od daljnjih provokacija i odmah oslobode sve bezrazložno uhićene osobe. Pozvala je i međunarodnu zajednicu da od Srbije zatraži poštivanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Kosova, ali i međunarodnih normi o poštivanju granica.

I Kosovska vlada je oštro osudila uhićenje dvojice policajaca, ocjenjujući da je taj "kukavički čin" u suprotnosti s europskim vrijednostima dobrosusjedstva, regionalne suradnje te da teško gazi sporazume između Kosova i Srbije postignute pod posredovanjem EU i SAD-a.

Zatraživši da Srbija odmah i bez uvjeta oslobodi uhićene policajce kosovska vlada je pozvala i međunarodne institucije da poduzmu potrebne korake kako bi kod službenog Beograda utjecali da zaustavi protuzakonita djelovanja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova izvijestilo je da su pripadnici srpske žandarmerije uhitili dvojicu kosovskih policajaca koji su bili u zoni svoje odgovornosti. Ministar policije Srbije, pak, po pisanju srpskih medija tvrdi da su kosovski policajci uhićeni na njihovom području te da su imali uniforme, pištolje, automatske puške te opremu za mjerenje daljine i noćni nadzor.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
20/8/10

McCoy, 01.04.12. 17:57

Prvo ce NATO i KPS morati da objasne sta su dvojica naoruzanih policajaca radila u Kopnenoj zoni bezbebednosti kad im tu ni po kakvom sporazumu nije mesto.
Ma bice da se zalutali celih 5 kilometara.


registracija
20/8/10

McCoy, 01.04.12. 22:25

Posto Nacional nije nasao za shodno da objavi i reakciju druge strane evo jedan doprinos s moje strane:

http://www.blic.rs/Vesti/Politika/315071/Karpenter-Svaka-zemlja-bi-postupila-kao-Srbija

Posebno obratiti paznju na sledeci detalj:
"Pozicija zapadnih država nema nikakve veze sa poštovanjem medjunarodnog prava", smatra Karpenter.

Obzirom da mnogi ovde cene misljenja americkih politicara i politikologa, trebali bi ceniti i ovakav stav, suprotan politickoj (ne)korektnosti koja vlada svetom :)


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika