01.04.2012. / 17:19

Autor: Hina , Nacional.hr

U prekršaju zbog masovnog zločina

Pacifistički juriš na NATO

Policajci na konjima su jurišali na prosvjednike a njihovi su kolege uhitili dvjestotinjak osoba, izvijestila je agencija France Presse

IlustracijaIlustracijaPetstotinjak protivnika NATO-a u nedjelju je bezuspješno pokušavalo ući u prostor ispred sjedišta Sjevernoatlantskog saveza u Bruxellesu oko kojega je bio raspoređen velik broj policajaca koji su uhitili veći broj osoba.

U manjim skupinama od desetak ljudi, prosvjednici su prošli preko polja iza NATO-ova sjedišta na sjeveru belgijske prijestolnice, pokušavajući preskočiti zaštitnu ogradu.

Manji broj prosvjednika uspio je probiti prvi policijski kordon i preskočiti ogradu, ne oko samog NATO-ova sjedišta, već oko stožera belgijske vojske koja graniči s prostorom na kojemu su NATO-ove zgrade.

Policajci na konjima su jurišali na prosvjednike a njihovi su kolege uhitili dvjestotinjak osoba, izvijestila je agencija France Presse.

Prosvjede, koji su nastavljeni u poslijepodnevnim satima, organizirala je belgijska organizacija Akcija za mir kako bi, dva mjeseca prije NATO-ova summita u Chicagu upozorila da je savez, kako ističu, "prijetnja miru u svijetu".

"Mi činimo prekršaj kako bismo upozorili na puno veći zločin", rekao je glasnogovornik organizacije Benoit Calvi.

"Ne želimo proturaketne štitove ni NATO-ove intervencije u Libiji i u Afganistanu, ni ilegalne atomske bombe u našoj zemlji", dodao je.

"Vojni savez koji intervenira u cijelome svijetu i posjeduje nuklearno oružje prijetnja je miru u svijetu", ističe organizacija.

Prosvjede je osiguravalo 500 do 600 policajaca, rekao je jedan policajac na mjestu događaja. U pomoć su im pritekli helikopter i kamioni s vodenim topovima.

Vezane vijesti

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

Pravomoćna presuda u postupku koji se pred mađarskim sudom vodi protiv prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića bit će konačna točka orijentacije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika