01.04.2012. / 17:58

Autor: Hina

Argentina zaprijetila bankama

U nepotpisanom pismu se kaže da bi banke, koje uključuju Royal Bank of Scotland, Barclays Capital i Goldman Sachs, mogla biti suočene s kaznenim i građanskim tužbama pred argentinskim sudovima

ArhivaArhivaArgentinska vlada zaprijetila je britanskim i američkim bankama pravnim akcijama zbog konzultiranja i analitičkih izvješća za tvrtke uključene u istraživanje nafte u vodama Falklandskog otočja, izvijestio je u nedjelju britanski dnevni list The Telegraph.

Čak je 15 banaka primilo pisma upozorenja na španjolskom jeziku od argentinskog veleposlanstva u Londonu, navodi list.

Pisma su usmjerena na smanjenje financijske potpore za pet istraživačkih tvrtki koje tragaju za naftom u regiji, uključujući Rockhopper Exploration, Borders & Southern, te Falkland Oil & Gas.

Argentina je već najavila da će kažnjavati tvrtke koje rade na istraživanju nafte ispred obala Falklandskog otočja u južnom Atlantiku.

Verbalno prepucavanje oko suvereniteta nad tim otocima, koji Argentina naziva Malvinima, pojačano je u posljednjih nekoliko mjeseci uoči 30. obljetnice Falkandskog rata u kojem je britanska vojska porazila argentinske snage koje su zauzele sporno otočje.

U nepotpisanom pismu se kaže da bi banke, koje uključuju Royal Bank of Scotland, Barclays Capital i Goldman Sachs, mogla biti suočene s kaznenim i građanskim tužbama pred argentinskim sudovima.

Argentinsko veleposlanstvo u Londonu nije odgovaralo na pozive u nedjelju, dok ni jedna od uključenih banaka nije odlučila komentirati pismo, navodi The Telegraph.

Vezane vijesti

Rep na sol

Rep na sol

Urednik mjesečnika Le Monde diplomatique Serge Halimi piše o hrabroj odluci argentinske predsjednice Christine Kirchner, koja je prošlog listopada… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika