01.04.2012. / 18:52

Autor: Hina

Bez jasnog puta naprijed

"Prijatelji sirijskog naroda" pozvali su u nedjelju u Istanbulu da se odredi "krajnji rok" za provedbu mirovnog plana za Siriju, gdje režim nastavlja intenzivno bombardiranje gradova, ali nisu rekli ništa o naoružavanju sirijskih pobunjenika

ArhivaArhivaIstanbulski summit "Prijatelja Sirije" suočio se s nizom dvojbi, proturječnosti i složenosti, no nije ponudio jasan put naprijed i nadu u skoro okončanje nasilja, ocijenjuje u nedjelju BBC.

Ministri vanjskih poslova više od 70 zapadnih i arapskih zemalja pojačali su pritisak na Siriju, upozorivši Damask da ne oteže s primjenom mirovnog plana UN-a i Arapske lige te osnaživši legitimitet sirijske oporbe okupljene u Sirijskom nacionalnom vijeću (SNC).

No, ključni igrači nisu sudjelovali na summitu, uključujući Rusiju, Kinu i Iran.

Zapadni čelnici govorili su o potrebi jačanja pritiska na režim u Damasku i potpore oporbi, no oni nemaju namjeru vojno intervenirati na bilo koji način, pa čak i pomoći pobunjenike s oružjem, ističe BBC.

Oporba je podijeljena, a mnogi od njezinih boraca na terenu slomljeni su u okrutnim udarima snaga režima. Ustanici su pod pritiskom da prihvate mirovni plan Kofija Annana, no oni znaju da će u bilo kakvim pregovorima, odnos snaga biti jako na njihovu štetu.

Dakle, postoji malo razloga za nadu u brzo okončanje nasilja, osim pod uvjetima režima Bašara Al Asada, koji se očito ima malo čega bojati od okupljanja u Istanbulu, dodaje BBC.

Istodobno s međunarodnim skupom u Turskoj, u Siriji je nastavljeno nasilje u kojem je u nedjelju ubijeno najmanje 40 osoba, objavile su oporbene udruge. U jednogodišnjem nasilju nad prodemokratskim prosvjednicima u Siriji je, prema podacima UN-a, ubijeno više od 9.000 ljudi.

Odrediti krajnji rok

"Prijatelji sirijskog naroda" pozvali su u nedjelju u Istanbulu da se odredi "krajnji rok" za provedbu mirovnog plana za Siriju, gdje režim nastavlja intenzivno bombardiranje gradova, ali nisu rekli ništa o naoružavanju sirijskih pobunjenika.

"Skupina Prijatelja pohvalila je napore posebnog izaslanika Kofija Annana i pružila je potporu cjelovitoj provedbi njegova mandata", ističu u zajedničkoj završnoj izjavi 83 zemlje okupljene u Istanbulu.

Skupina je "pozvala posebnog izaslanika da odredi krajnji rok za iduće etape, uključujući i povratak u Vijeće sigurnosti UN-a, ako se pokolj nastavi", dodaje se u dokumentu.

Režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada obećao je u utorak da će provesti taj plan, ali nakon nastavka nasilja mnoge prijestolnice sumnjaju u iskrene nakane Damaska.

"Prošlo je gotovo tjedan dana i moramo zaključiti da je sve dulji popis obećanja koje režim nije ispunio", rekla je američka državna tajnica Hillary Clinton na konferenciji.

Prijatelji sirijskog naroda istaknuli su usto pravo sirijskog naroda na samoobranu koje je Turska tijekom prijepodneva žestoko branila kao sredstvo dodatnog pritiska na Damask.

"Skupina je pružila potporu legitimnim odlukama sirijskog naroda da se sam brani", ističe se u izjavi.

No, u izjavi se ne govori ništa o naoružavanju pobunjenika, napose Slobodne sirijske vojske (FSA), što zahtijevaju sirijska oporba i arapske zemlje.

Saudijska Arabija i Katar zatražili su takvu pomoć, kojoj se protivi SAD.

Sudionici konferencije priznali su u izjavi Sirijsko nacionalno vijeće (SNC), glavnu oporbenu koaliciju, kao "legitimnog predstavnika svih Sirijaca", što je ispod očekivanja SNC-a koji je htio nastupiti kao jedini sugovornik međunarodne zajednice u Siriji.

"Prijatelji" pozivaju sve predstavnike oporbe da se ujedine pod okriljem SNC-a.

Na konferenciji će se osnovati i radna skupina koja će donijeti sankcije protiv sirijskog režima, prema završnoj izjavi. Ona će se "za petnaestak dana" sastati u Parizu, pod francuskim predsjedanjem, rekao je francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe.

I predsjednik Arapske lige, Nabil al-Arabi, pozvao je sudionike da izvrše pritisak na UN-ovo Vijeće sigurnosti kako bi prihvatilo "obvezujuće" mjere protiv režima Bašara al-Asada.

U Istanbul nisu došli važni čimbenici međunarodne političke pozornice, među kojima Rusija, Kina i Iran, glavni saveznici sirijskog režima. Kofi Annan i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon također nisu nazočili konferenciji.

Vezane vijesti

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan upozorio je u utorak da će njegova zemlja uzvratiti svaki put kada Sirija povrijedi njezinu granicu, pošto je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika