02.04.2012. / 09:54

Autor: Hina

Tadić idućih dana odlučuje o predsjedničkim izborima

Predsjednik Srbije Boris Tadić odlučit će u utorak ili srijedu hoće li prijevremene predsjedničke izbore raspisati u svibnju istodobno s parlamentarnima, javljaju u ponedjeljak beogradski mediji i podsjećaju da bi u tom slučaju podnio ostavku na dužnost koju bi privremeno obnašala predsjednica srbijanskog parlamenta Slavica Đukić Dejanović.

Boris TadićBoris TadićPredsjednik Srbije Boris Tadić odlučit će u utorak ili srijedu hoće li prijevremene predsjedničke izbore raspisati u svibnju istodobno s parlamentarnima, javljaju u ponedjeljak beogradski mediji i podsjećaju da bi u tom slučaju podnio ostavku na dužnost koju bi privremeno obnašala predsjednica srbijanskog parlamenta Slavica Đukić Dejanović.

Tadić je izjavio kako će odluku o održavanju prijevremenih izbora za predsjednika Srbije donijeti u utorak ili srijedu, a na pitanje o čemu ta odluka ovisi, rekao je kako će javnost o tome biti na vrijeme obaviještena.

Predsjednica srbijanskog parlamenta Slavica Đukić Dejanović rekla je da je spremna preuzeti dužnost predsjednika i ne očekuje da bi u razdoblju do konstituiranja nove vlasti bilo većih problema u funkcioniranju države.

Ako predsjednik Tadić idućih dana odluči podnijeti ostavku, prvi krug predsjedničkih izbora u Srbiji održat će se, kako se očekuje, 6. svibnja, istoga dana kada i parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori.

Raspisivanje predsjedničkih izbora u nadležnosti je predsjednice parlamenta, a prema srbijanskom zakonu o izboru predsjednika od dana raspisivanja izbora do dana glasovanja ne može proteći manje od 30 niti više od 60 dana.

Za predsjednika Srbije Tadić je izabran 3. veljače 2008., a petogodišnji mandat počeo je polaganjem prisege 15. veljače 2008.

Prema ustavu, redoviti predsjednički izbori raspisuju se 90 dana prije isteka mandata, a trebali bi biti završeni 30 dana prije isteka mandata.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika