02.04.2012. / 10:05

Autor: Nacional.hr

Na korak do ukidanja bleiburškog sponzorstva?

Milanovićeva izjava, u kojoj je najavio raspravu o saborskom sponzorstvu kontroverzne bleiburške obljetnice, još je jedan u nizu istupa vladajućih u kojima se sugerira da je sve izvjesnije ukidanje ove višegodišnje prakse, započete za vrijeme administracije Ivice Račana

Photo: Marko Prpić/Večernji list (arhiva)Photo: Marko Prpić/Večernji list (arhiva)Na upit treba li Sabor biti politički pokrovitelj obljetnice u Bleiburgu, premijer Zoran Milanović poručio je u razgovoru za Novu TV kako je bleiburška proslava kontroverzna. "Činjenica je da to nije odavanje počasti žrtvama jer njih tamo nije bilo. To je odavanje počasti jednoj vojsci. Žrtava ima drugdje, velikog broja žrtava. Ako ćemo im davati počast, a trebamo jer su to bili nevini ljudi, onda bi se trebali usredotočiti na takva mjesta."

Naveo je i kako ne želi rezati grubo, ali da mora o tome razgovarati, jer ta tema, kako je rekao, previše traumatizira Hrvatsku te se s nekim stvarima previše manipulira.
Milanovićeva izjava, u kojoj je najavio raspravu o saborskom sponzorstvu kontroverzne bleiburške obljetnice, još je jedan u nizu istupa vladajućih u kojima se sugerira da je sve izvjesnije ukidanje ove višegodišnje prakse, započete za vrijeme administracije Ivice Račana.

Gostujući u jučerašnjem izdanju Nedjeljom u 2, povjesničar Danijel Ivin ponovio je kako je prije nekoliko tjedana slao pismo šefu Sabora Borisu Špremu, u kojem je tražio ukidanje tog pokroviteljstva. Za razliku od HDZ-ovog predsjednika Sabora Luke Bebića, kod Šprema je, kaže, naišao na razumijevanje.

"Poslije pisma do mene je došao glas da bi Šprem htio sa mnom razgovarati i mi smo se susreli. Razgovarali smo dosta dugo i iznenađen sam njegovom razumnošću i znanjem o blajburškom problemu. Šprem je nedavno bio gost vaše emisije i da ste ga tada pitali o Bleiburgu, vjerujem da mu pismo ne bih niti slao. Zato se nadam da će Šprem donijeti razumnu odluku o ovom pokroviteljstvu", rekao je Ivin u Stankovićevoj emisiji, predlagajući pritom da se umjesto sporne komemoracije podigne spomen obilježje na jednom od stvarnih gubilišta, na kojima su ubijane i nevine žrtve. Ivin predlaže da se oko tog spomen obilježja hrvatska strana dogovori sa slovenskim parlamentom.

U državnom proračunu za ovu godinu opet je predviđeno 500 tisuća kuna za komemoraciju. No, kako piše Novi list, na osnovu razgovora s nekim vodećim SDP-ovcima iz Vlade i Sabora može se zaključiti da će se prekinuti praksa pokroviteljstva i samo se još razmatra način na koji bi to bilo kompenzirano.

Podsjetimo da je protiv saborskog pokroviteljstva Bleiburga i predsjednik Ivo Josipović, koji se također zalaže za obilježavanje stradanja nevinih žrtava.

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

registracija
14/7/11

Trinity, 02.04.12. 11:07

Ja nisam nikada odobravala sponzoriranje od strane države i obilježavanje Bleiburga na način kako se to činilo do sada, i to iz razloga koje je naveo Milanović na NovojTv. Zato pozdravljam svaku inicijativu i svačiji prijedlog za ukidanjem političkog, državnog pokroviteljstva bleiburške obljetnice.


registracija
24/11/10

aabar, 02.04.12. 12:32

Treba se okrenuti budućnosti a prestati već jednom živjeti u prošlosti i za prošlost


registracija
1/4/07

ulomax, 02.04.12. 12:33

suga ljudska ,komunisticka ce to i napraviti ali ce i kusati plodove svojih postupaka


registracija
28/4/10

Zvonko, 02.04.12. 13:34

Bilo bi uvredljivo, za sve koji su poginuli na Križnom putu, kojega je komemoracija na Bleiburgu samo simbolična, da im sinovi egzekutora dolaze odati počast!

Čekam samo prijedlog uvođenja novog/starog praznika, onog 29. novembra...i to je to...maknuti šahovnicu, Jelačića s Trga i vratiti petokraku. I detuđmanizacija je pri kraju. Tu se sakrila velika podvala. Detuđmanizacija ej eufemizam za stvarne promjene. Stvarnost govori o dehrvatizaciji!


registracija
14/11/07

laufer, 02.04.12. 13:54

Jedina razumna odluka.
Zamišljam Angelu Merkel da obilazi groblje SS-ovaca ili da je njemački parlament pokrovitelj odavanja pošte nekoj SS postrojbi.

Interesantno kako se stalno protura izmišljotina kako su ustaše bili neki veliki Hrvati i borci za Hrvatsku - a zapravo sve što su činili je izravno išlo na štetu Hrvatske i hrvatskog naroda.
Samo da spomenem pristajanje na talijansku krunu i prepuštanje obale Talijanima, a o zločinima koji su ukaljali hrvatsko ime da i ne govorim.

S druge strane, one (partizane) koji su se borili (i) protiv tih izdajnika Hrvatske i koji su de facto i de iure svojim djelovanjem omogućili današnji teritorijalni izgled Hrvatske, se optužuje za nekakvo "antihrvatstvo".


registracija
15/8/09

vergilia, 02.04.12. 14:01

Da bi se govorilo o "dehrvatizaciji", prvo bi trebalo reći što je "hrvatizacija". Jel' to neka "podvalizacija" kojojoj treba "depodvalizacija"???..:)) Jesmo li mi Hrvati - Hrvati, ili smo samo "hrvatizirani"???? Pa kad nas se "dehrvatizira", onda bumo valjda mali zeleni Marsovci.


registracija
26/10/11

eezy, 02.04.12. 15:10

U cijeloj Hrvatskoj ne smiješ zakopati bagerom dublje od dva metra!!! Iz svake rupe izranjaju kosturi nesretnih ljudi, zločinački pogubljenih od "Narodne vlasti",bez suda i prava na obranu!!! Bleiburg je simbol svih tih paćenika!
Odvratni Englezi govore o 200'000 do 300'000 ljudi,koje su poslali krvnicima u ruke!!! Diktator i masovni ubojica Tito ih je dočekao "raširenih ruku"!
Jedino što me tješi je to, da će Zoki Nemam Pojna Milanović biti narodnom voljom za koji mjesec otjeran u tri…


registracija
26/10/11

eezy, 02.04.12. 15:20

@vergilija Ovo nije tema s kojom se može šegačiti!!!
To što si ti uzimaš za pravo na ovakvo jednu ozbiljnu temu pisati gluposti govori dovoljno o tebi!!!
Iskreno, gade mi se dežurni moralisti koji nemaju ni zrnca pijeteta nad tisućama nevino pogubljenih ljudi!!!


registracija
10/2/12

Hazu, 02.04.12. 18:16

Ima li igdje u svietu osim u RH da unuci i sinovi komunista i ubojica i dalje nama Hrvatima sole rane Hrvatske???!!!!!!!
Tuđman je pogriešio tj nije smio ,ali je tako odlučio da se jedino može stvoriti Država Nezavisna bez osvete i sa njima se i udružio i ovo su sad rezultati:ne smije se četnicima suditi,jer su im očevi prijatelji sa hrvatskim komunistima,mora ih se abolirati te komšije četnike,vratiti otete stanove od 1945-te do 1990 koje su nelegalno koristili,a sad su na socijalama po smrdiji i četnikuju i dalje protiv RH ,ali raznim Boljkovcima,Milanovićima i drugim koji žele Bleiburg koristiti u krizi u svoje svrhe dok narod krepava,to je nisko i od njih čak!!!!!!!!
Još ćemo mi svi kolektivno žaliti za onim kako ga prozvasmo KRADEZEOM,barem bez jace i šukera i smranadera i sličnih,jer gorivo ode u nebesa,hrana ,a da ne pričam o drugim poskupljenjima i svekolikom PDV-u koji je drugi u EU po veličini,tako da sad dajemo četvrtinu odmah u startu .
I sad to vlast koristi i preokreće na Bleiburšku tragediju dok narod u krizi muku muču kako sa plačom od 2500kn netto preživjeti 10-ak dana,a ostatak na kartice i dugove.


registracija
12/1/11

siziff, 02.04.12. 21:12

......." Na korak do ukidanja bljburških sponzorstava"......


Na korak do potpune rehabilitacije komunjarstva + udbaštva.

Ponovo zajahuju "antifašisti", proglašavajući svoje već odavno pročitane, ne baš ljudske porive ANTIFAŠIZMOM .

Sigurno, zašto i ne bi, kada im nitko do sada nije pojasnio šta je "antifašizam", a šta je Antifašizam i kojem moralmom i karakternom smjeru tendira čovjek koji je u stanju pripadati organizaciji sa toliko ućinjenih zala, u HR i svuda po svijetu.
Tragovi toga razmišljanja će se vući toliko dugo dok će državni proraćun hraniti njihove antifašističke stavove u vidu MIROVINA, a bogami; dok im ne ishlapi iz neradničkih glava sjajni život koji su živjeli dilajući maglurinu
(Svaka sličnost sa novima nedojebencima je namjerna).

Pijetet im je uvjek bio samo teoretski apstraktni pojam i leitmotiv za njihove ode o drugarstvu i junaštvu, ovjekovječeno Bulajićem u njegovim vesternima, bez ikakvog pokrića u stvarnome životu.
Trebam li ponovo podsječati na gulage, čitavu itočnu Evropu, sve komunjarske zemlje, sa stravičnim krešendom Sj. Koreje, Kube, Burme......

Sada, nakon toliko vremena, u tolikom vremenskom pomaku, ispod prašine zaborava nataložene nemilosrdnim vremenom koje melje sve izjednavajući često, NAŽALOST, žrtvu i zločinca, ....... kad sada nemaju ljudskosti da se poklone žrtvama rata, ma koju uniformu nosili, SVAKI KARAKTERNI čovjek ima da se misli
Ujedno, ima da se misli kako su (potekar) kurčeviti bili u svojoj punoj umišljenoj veličini, koja treba, koja mora i koja će svijet okrenuti u pravcu jednakosti i pravice. Njihov nerad, njihovo blagostanje, njihova vulgarna raspomamljenost vlašću; kojoj je bilo svejedno dvije ili tri godine Goljaka za ništa, bila je potvrda da su na pravome putu....i eto, samo šta nisu.
Po svuda su ostavili tragove kako su bili u pravu.
Sada, sa suzama u očima evociraju uspomene na svoj HAJ-LAJF-PRAVI PUT zvani "antifašizam" i jako se trude da se taj pravi put ne zaboravi.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika