02.04.2012. / 10:56

Autor: Nacional.hr

100 dana Vlade

Financiramo svašta, pa i Crkvu

"Pitanja su bila svakakva. I ugodna i neugodna", rekao je na kraju ministar Milanović istaknuvši kako će ovako nešto ponoviti i u budućnosti

Zoran MilanovićZoran MilanovićPremijer Zoran Milanović odgovara uživo na pitanja koja su mu putem društvenih mreža postavili građani.

Među 1000 pitanja koje su građani ostavili na Facebook stranicama Vlade, odabrano je njih 55, a premijer je na kraju odgovorio na njih 37.

Bila su tu pitanja o državnim praznicima, uvođenju poreza, novim zakonima, ministrima u nadzornim odborima.

Premijer je uvjeren kako će Hrvatska zabilježiti gospodarski rast do kraja godine, a za sad mu je bitno da zemlja prestane biti ovisna o ocjenam kreditnih agencija. Istaknuo je kako građani neće vidjeti konkretne rezultate u rastu plaća ili životnog standarda, ali će Vlada te rezultate vidjeti kroz pokretanje investicija.

Pojasnio je i zašto je povećan PDV što je dovelo do rasta cijena. Istaknuo je kako se država odrekla dijela novca koji je ostavila gospodarstvu, no taj je novac trebalo namaknuti negdje te su se odlučili na nepopularnu mjeru povećanja PDV-a.

"Ovo je kombinacija progresivno-regresivnih mjera. svjesni smo da povećanje PDV-a može dovesti do malog povećanja cijena", rekao je Milanović.

Upitan o problemu biračkih popisa, Milanović nije dao nikakav konkretan odgovor.

Na pitanje o eventualnoj reviziji ugovora s Vatikanom, Milanović je istaknuo kako Crkva iz državnog proračuna dobiva 250 milijuna kuna, ali i smatra da, kako je to javni novac, javnost mora znati na što se on troši.

Dodao je, međutim, kako država "financira svašta" pa ne vidi problem da "financira i Katoličku crkvu", mada ne želi da ga se shvati kako Crkvu izjednačava s ovim 'svašta'

Podsjetio je da se Crkva prošle godine odrekla oko 50 milijuna kuna te da su zbog toga kritike na račun Crkve bile neprimjerene jer su se prije godinu dana odrekli 17 posto novca koji dobivaju iz proračuna.

"Dok sam premijer tih će 250 milijuna kuna ići Crkvi", rekao je Milanović dodajući da nije loše da hrvatska država pomaže najveću vjersku zajednicu u državi.

Odbacio je ideje o rasprodaji strateških resursa i istaknuo kako oni mogu ići samo u koncesiju. No, što se Petrokemije tiče, rekao je, bilo bi dobro da u priču uđu strani partneri.

Nije mogao zaobići pitanje o imenovanju ministara u nadzorne odbore državnih tvrtki.

"Nikad se neću odreži prava da hrvatska država ima najviše prdstavnike u nadzornim tijelima važnih korporacija. Kada je Ina u pitanju, motivi su jasni. Ministri predstavljaju manjinskog vlasnika i mogućnost zlouporabe je nemoguća. Imaju političku, ne politikansku ulogu, ali tog se prava nećemo odreći", rekao je Milanović.

"Pitanja su bila svakakva. I ugodna i neugodna", rekao je na kraju ministar Milanović istaknuvši kako će ovako nešto ponoviti i u budućnosti.

Iz Vlade su se nakon prijenosa ispričali što građani nisu mogli cijelo vrijeme pratiti prijenos jer im je pucala veza.

Istaknuli su kako nisu računali na toliko broj gledatelja pa je do pucanja došlo jer Vlada nema dovoljno jaku tehničku opremu. Ponosno su objavili kako je premijerov "aktualni sat" gledalo 23 tisuće građana. No, naglašavaju, snimka cijelog događaja biti će objavljena na stranicama Vlade večeras.

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

registracija
27/8/09

Lujo1, 02.04.12. 11:15

Premijeru - tko je odgovoran za gubitak 20 milijardi kuna u Siriji?
Ime i prezime, a ne floskule!


registracija
30/11/10

jato, 02.04.12. 12:03

Igrokaz nesposobnih muljatora,....


registracija
11/1/10

fluid, 02.04.12. 12:33

Nacional.hr @ I šta vam je na kraju Milanović- ministar ili premijer ?Odlučite se .


registracija
9/3/11

poluprovokator, 02.04.12. 12:36

Koliko se sjećam i bivši premijer/premijerka su imali ovakav način kontakta s građanima i odgovarali su im na pitanja... noooot!

Poruka vladi- Narod Vas gleda- ako date sve od sebe da nam svima bude bolje i ako i sebe izložite rizicima i nesigurnosti koju žive građani i ako ne postanete samoživi bahati otimači koji brinu samo o sebi i svojima imate šansi da Vas mi građani podržimo.

Ako su teška vremena neka budu teška i nama i vama!


registracija
24/3/10

bagsy, 02.04.12. 12:36

Objektivno,nemaju ekipu koja je u stanju nešto napraviti,tu ekipu su 'podebljali' podobnicima,nisu napravili ništa po pitanju glomaznog birokratskog aparata,svaki dan nekoliko stotina ljudi ostane bez posla,na osnovu čega on dolazi do zaključka da će krajem godine biti bolje kad nisu niti jednu pametnu napravili do sad već samo glancaju proračun za MMF.
Kako to da je situacija prije 6 mjeseci bila očajna,a danas nakon podizanja pdv-a za 2% ,podizanja cijene goriva za više od dvije kune,sa bar 30.000 nezaposlenih više,a danas je situacija 'bolja'.
Gleda istim naočalima kao i kosorica,svijet je puno lijepši i bolji kad je ona došla na vlast,samo nam fali još netko iz ove garniture da nam kaže kako zapravo mi živimo bolje ali da to ne znamo.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 02.04.12. 13:21

Među 1000 pitanja koje su građani ostavili na Facebook stranicama Vlade, odabrano je njih 55, a premijer je na kraju odgovorio na njih 37.
Ne govori li to sve?
I,ajde kvragu ti i Crkva.U vrijeme kada nedostaje škola po Hrvatskoj,kada i one koje postoje trebaju održavanje i školske dvorane,a 250 000 000 kuna bi ih pozlatilo.Samo u jednoj godini.To čuti od tzv.premijera je skandalozno.
O plaćama nastavnog kadra da ne govorim.
Od prvog ministra koji stoji na stavu da inače treba ulagati u obrazovanje i znanost,a zapravo im se skida i daje Crkvi.
Jadu jadni i nesposobni.
Što smo bogu skrivili da imamo takve političare?Jedni nesposobni i možda pošteni,drugi sposobni i lopovi,treći kombinacija i to najgora.
Zašto prodaje Petrokemiju ili HPB da bi novac dao Crkvi?Neka ih da direktno Crkvi.Možda je to i bolje nego da ih kupe neki Rusi ili Nijemci.


registracija
11/11/11

weraw, 02.04.12. 14:58

Mislim da je korisnije novac koji je namjenjen crkvi
preusmjeriti na obrazovanje.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 02.04.12. 17:54

niti jedna druga zemlja u svijetu nije pristala na crkveni reket kakav je sa crkvom dogovorila HR vlada. Zoki je na reket pristao.

Idemo na referendum. Ako je u HR 98% katolika, onda ce referendum pokazati da li se mogu davati svi ti novci crkvi ili ne? Referendum bi vjerovatno govorio drukcije od Zokija, ali eto to je propast demokracije u HR.

Inace crkva moe dobiti od vlade sve novce koje zeli, ali joj Bog pohlepu oprostiti nece!


registracija
24/3/10

bagsy, 02.04.12. 18:07

Ma svi smo zapeli za crkvu,osobno me smeta bahatost sve većeg broja svećenika,nisam toliko protiv davanja crkvi u nekim nirmalnim okvirima.
Nego,šta je sa svim onim silnim agencijama za kordinaciju praćenja....... nečega koje još nisu počele 'raditi',u tim agencijama se zapošljavao višak podobnik za koje nije bilo mjesta u drugim tvrtkama,da li su te agencije pod ministarstvom gospodarstva ili uprave,zapravo zna li tko uopće.
Kladim se da iznos bruto plaća dotiče ovih 250 milijuna kuna o kojima se priča za crkvu.
Čačić se nalupetao takvih gluposti u 3 mjeseca da već sigurno sustiže jacu


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 03.04.12. 00:00

U zadnjih 20 godina izgradeno je vise skola nego crkvi. Mnoge su skole zapustene, djeca nemaju gdje imati tjelesni odgoj, bolnice su prljave, zapustene, u nekima ti zdravom bude zlo kada vidis kako izgledaju. Doktori i sestre se muce kako znaju i umiju, mnoge bolnice nemaju ni toaletni papir.

Crkve i svecenici cvjetaju, lijepe od dragog kamenja, lijepi automobili se voze. Preziru sirotinju.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 03.04.12. 00:05

Jednom mom prijatelju umro je otac. Niti on, niti otac, niti bilo tko u obitelji nije isao u crkvu. Medutim odlucili su reda radi da svecenik bude na pogrebu, po principu sto ce selo reci.

Odlazak sveceniku bio je sok. Kod svecenika ga je odvela susjeda koja ide u crkvu, jer on kao stranac ne bio smio ici kod svecenika. Svecenik nije s covjekom ni razgovarao, niti iskazao sucut. Susjeda vjernica je sve dogovorila dok je obitelj pokojnika stojala u hodniku ispred svecenikova ureda. Usli su samo na 20 sekundi da predajju cash 400 kuna za 10 minuta ceremonije. Pregled lijecnika specijalista u hrvatskoj kosta 50 kuna.

Dobro dosli u 21 stoljece hrvatska. ne morate nista raditi, ni uciti, niti boriti se za svoja prava i demokraciju. Samo dajte 400 kuna za svecenike, i 250mkuna za javne biljeznike i vase je carstvo nebesko. Amen.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika