02.04.2012. / 13:25

Autor: Deutsche Welle

Srbiju raduje ulazak Hrvatske u EU

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju početi će važiti nova pravila u gospodarskim odnosima između Srbije i Hrvatske. Po mišljenju nekih srbijanskih analitičara, to će se pozitivno odraziti na tamošnje gospodarstvo.

Srbija se veseli ulasku Hrvatske u EUSrbija se veseli ulasku Hrvatske u EUPristupanje Hrvatske Europskoj uniji je općenito dobra vijest za Srbiju, ocjenjuje za DW ekonomski stručnjak Miroslav Zdravković. Time će se naime izvršiti dodatni pritisak na Srbiju da provede nužne reforme vlastitog gospodarstva, kao i da pojača konkurentnost domaće ekonomije. Istovremeno će međutim, napominje Zdravković, ulazak Hrvatske u EU donijeti i određene probleme za srpske gospodarstvenike :

"Konkretno će se s problemima suočiti domaći poljoprivredno-prehrambeni sektor, kao što će se s time suočiti i u Bosni i Hercegovini. Hrvatska će naime podići na znatno viši nivo svoje mjere zaštite tržišta u odnosu na dosadašnju razinu. Znači, s jedne strane ćemo imati neke pritiske, koji će se pozitivno odraziti na domaći sektor. S druge strane ćemo imati i specifične troškove koji će nastati zato što će naša poduzeća biti u dosta lošijoj poziciji kada se radi o mogućnosti plasmana robe u Hrvatsku".

Bolje za Srbiju, lošije za Hrvatsku?

S druge strane problem može nastati i kod izvoza hrvatske robe u Srbiju - za tu robu će naime porasti carine, napominje Zdravković. On ipak ističe da je na djelu opće smanivanje carina između Srbije i EU-a, u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), što će značiti da će to povećanje carina u razmjeni robe između Hrvatske i Srbije u praksi biti minimalno. Međutim, Milivoje Miletić, direktor ureda Privredne komore Srbije za regionalnu suradnju, kaže da mnogi hrvatski proizvodi nakon pristupanja zemlje Europskoj uniji više uopže neće biti konkurentne na srpskom tržištu:

"Srbija recimo ima znatno veće carine na uvoz cigareta iz EU-a, koje iznose oko 58 posto, i to će jednostavno imati za posljedicu smanjenu konkurentnost hrvatskih cigareta na srpskom tržištu. Jednako tako će nove carine doniti meso i mliječni proizvodi, kao i svježe voće i povrće, pa će i ti proizvodi biti manje konkurentni na srpskom tržištu. Srbija će u tom smislu biti u povoljnijem položaju za izvoz u Hrvatsku, jer će moći slobodno izvoziti većinu svojih proizvoda. Hrvatski proizvođači će s druge strane biti u nepovoljnijem položaju, jer je Srbija po SSP-u u pregovorima s EU-om zaštitila neke svoje određene, najosetljivije proizvode kada je reč o uvozu iz EU-a".

Politika ili ekonomija

Kada je riječ o najavama hrvatskih privrednika o premještanju dijela svojih proizvodnih pogona u zemlje regije, pa samim tim i u Srbiju, Zdravković ocjenjuje da tu ima dosta politike:

"Radi se o politici u smislu da se takve pretnje koriste kako bi se došlo do više para od hrvatske vlade. Tako da su jedno zdravi ekonomski računi, po kojima su već i do sada hrvatska i slovenska poduzeća investirala u Srbiju te Bosnu i Hercegovinu baš zbog nižih troškova radne snage, plus zbog osvajanja tržišta. Nešto sasvim drugo činjenica da će sam ulazak u EU značiti dodatni pritisak na hrvatske proizvođače i cijenu njihovh proizvoda. To su neki logIčni procesi koji se događaju godinama, i koji će se nastaviti. Samo je pitanje kojim intenzitetom će se taj razvoj ubrzati u narednih 15 - 16 mjeseci do samog članstva".

Prebacivanje proizvodnje u Srbiju je snažan motiv za hrvatske kompanije, ističe Milivoje Miletić, jer se na taj način mogu koristiti pogodnosti iz CEFTA sporazuma. Potzrebno je međutim ipak pričeklati i vidjeti koliko će tu biti nekih konkretnih koraka, kaže Miletić.

Miroslav Zdravković smatra da Srbija nema razloga za strah kakav postoji u Bosni i Hercegovini kako će ulazak Hrvatske u EU značiti i ogromne probleme za domaću privredu. BiH je u velikom debalansu u trgovini i sa Srbijom i s Hrvatskom, a istovremeno Srbija je znatno smanjila deficit u razmjeni sa Hrvatskom. BiH uvozi robe iz Hrvatske u vrijednosti od oko milijardu i sto milijuna eura, dok Srbija iz Hrvatske uvozi robe u vrednosti od 344 milijuna eura, i izvozi robe u vrijednosti od 250 milijuna eura. Prema tome, strahovi Bosne i Hercehovine ne važi i za Srbiju, ističe Zdravković.

Autor: Ivica Petrović

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
9/12/11

tot, 02.04.12. 13:53

da, ali hrvati se ne raduju eventualnom ulasku srbije u EU


registracija
22/6/10

Konstantinos, 02.04.12. 14:41

tot,
izvolit pricati u svoje ima, ima nas jako puno koji smatrau da je Hrvatskla trebala biti dio EU kad i Slovenija. Pa prema tome, nemate pravo govoriti ni u moje ili bilo koje drugo ime!


registracija
27/11/11

Culex, 02.04.12. 14:58

Puno putujem Vojvodinom još više Srbijom.Upoznao sam dosta ljudi svih nazora,afiniteta,naravi e.c. .Istina je da se prosjećan Srbin raduje (rekao bih,čak dosta) što Hrvatska postaje članicom EZ .No,teško je za vjerovati,isto bi prosjećan Srbin ponovo slavodobitno odlazio iz Beograda put Vukovara i ponovio ona zlodjela,zloćin na Ovčari,ponovo bi bubao nasumce po Osijeku i Vinkovcima! Srbi jednostavno uživaju ubijati Hrvate!Ak se potrefi..i zaklati !Dan za sećanje.


registracija
21/4/11

spBN, 02.04.12. 16:01

@Culex,
putujem redovito centralnom Hrvatskom i Istrom i vidim kak svak treci covjek muku muci hoce li prezivjeti. I nevjerujem da bu takovi ponovili one necuvene zlocine pocev od podizanja konc logora za djecu,Jasenovac,Gradiska i niz drugih diljem lijepe nase.


registracija
27/11/11

Culex, 02.04.12. 17:00

spBN, žao mi je ,no prosjećno podrazumijeva 50%, dok trečina podrazumijeva 33.33 %.U ostalom ,to što napominješ su kruške i jabuke.Ti i ja znamo dobro što rekoh.I svi ostali isto znaju.Nešto mijenjamo? Za to su drugi plaćeni ?Ne, nisu.


registracija
20/8/10

McCoy, 02.04.12. 17:28

Ono sto ce se desiti sigurno je da ce Hrvati odlaziti u Bosnu i Srbiju da kupuju namirnice. Ekonomija i matematika su egzaktne nauke.

@Culex, ti se to valjda pravis pametan, sta li? A isto tako tvrdim da lazes da putujes Srbijom, Hrvatska je jako retko tema medju Srbima. A sa druge strane spBN je potpuno u pravu. Hrvatska od pre 10 godina i ova danas su dve razlicite price. Tada se zivelo mnogo opustenije, kupovalo se i putovalo mnogo vise a evo ti danas teksta o trecini siromasnih Hrvata, ovde na Nacionalovoim sajtu. Pa ti navlaci pricu na politiku, samo napred. Da se malo pozabavite ekonomijom u raspadu, svima bi nam bilo bolje.


registracija
27/11/11

Culex, 02.04.12. 20:48

Ako se dobro sjećam,išlo nam je dosta dobro koji put,jelda McCoy ?Ne smiješ nepoznatim ljudima govoriti da lažu.U principu ,sve nepoznate moramo poštivati dok ih,upoznavajući ne razotkrijemo i onda ih čiste savjesti prezremo.Ja s tobom MC ne želim ništa od toga.Mirna ti bosna i ravan srijem.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika