03.04.2012. / 10:12

Autor: Hina

Čačić:

Najcrnji brojevi u mandatu ove Vlade

Pred nama je od lipnja zadatak da se vraćamo u plus i nikad više u mandatu ove vlade se ne smiju ponoviti ovi brojevi, rekao je Čačić najavljujući da u svibnju iduće godine mora biti oko 320.000 nezaposlenih i da se to smanjivanje mora nastaviti u sljedećim godinama

ArhivaArhivaOčekujem da će se crni brojevi nastavljati u travnju i svibnju, a krajem svibnja počinje kompletna promjena trenda u što duboko vjerujem i što svima daje razloga za optimizam, izjavio je prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čaćić.

Čačić je odgovarajući na novinarsko pitanje kada se može očekivati preokret negativnih trendova, kazao da smatra da će do kraja svibnja biti oko 350.000 nezaposlenih s odgovarajućim padom broja zaposlenih.

Pred nama je od lipnja zadatak da se vraćamo u plus i nikad više u mandatu ove vlade se ne smiju ponoviti ovi brojevi, rekao je najavljujući da u svibnju iduće godine mora biti oko 320.000 nezaposlenih i da se to smanjivanje mora nastaviti u sljedećim godinama.

Istaknuo je da su to, što se njega tiče, najdublji i najcrnji brojevi u mandatu ove vlade.

Čačić je jučer je sudjelovao u radu drugog Brown Foruma koji se održava u Opatiji pod nazivom "Gospodarske mogućnosti na razini općina".

Na upit o javno-privatnom partnerstvu koje je najavio u obrazovanju, kulturi, pravosuđu, vojsci i zdravstvu, Čačić je odgovorio da takve projekte Europa maksimalno koristi jer da je kvaliteta izgradnje i garancija upotrebljivosti dio projekata, budući da se ne ugovara samo cijena nego i 30 godina održavanja.

U Hrvatskoj je to primarno obrazovni sustav, kao dugoročno ulaganje, rekao je Čačić navodeći da je riječ o predviđenim ulaganjima od više od 6 milijardi kuna za 338 škola, od toga u preko dvije trećine novih te prelazak na jednosmjensku nastavu.

Ima i drugih projekata, kao što su forenzičke institucije, tj. kombinacija zdravstva i pravosuđa, a vjerojatno i zatvori jer je riječ o objektima koji imaju zajamčene korisnike u javnom sektoru, a standardi su ispod minimuma. Dodao je da to ne obuhvaća čuvarske službe, nego da je riječ samo o objektima.

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić izjavila je novinarima na pitanje o gospodarskoj diplomaciji da se investicijska klima u Hrvatskoj tek stvara, te da je prvi potpredsjednik vlade Radimir Čačić dobio zadaću da koordinira s desetak ministarstava koja u svojim resorima revidiraju ono što su prepreke investitorima.

Mi smo u Ministarstvu vanjskih poslova sazvali već jedan sastanak kako bi u viznom režimu, dozvolama boravka i drugo definirali na koji način možemo olakšati investitorima dolazak, boravak i posao u Hrvatskoj, rekla je Pusić.

Ocijenila je da gospodarska diplomacija može raditi samo u suradnji s ministarstvom gospodarstva te da se treba fokusirati na one zemlje u kojima investicije ovise ili na njih utječu politika vlade i vladine odluke.

Govoreći o nužnosti suradnje svih razina vlasti, Pusić je ocijenila da je tradicionalna boljka Hrvatske neujednačeno zakonodavstvo, previše raznih dozvola i pravila za ulagače. Neke od stvari su već krenule, kao pitanje legalizacije i definiranja vlasništva na nekretninama, bez čega nema investiranja i kreditiranja, kazala je.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika