03.04.2012. / 12:20

Autor: Martina Čizmić

Hacking Night 2012 - natjecanje u etičkom hakiranju

Poziv svim mladim entuzijastima, zaljubljenicima u računalstvo i stručnjacima za informacijsku sigurnost na sudjelovanje u timskom natjecanju etičkog hakiranja sa svrhom promoviranja važnosti ulaganja u razvoj vještina i znanja o informacijskoj sigurnosti.

Hakeri mogu pokazati svoje vještine i sposobnostiHakeri mogu pokazati svoje vještine i sposobnostiRiječ 'haker' i 'hakiranje' doživljava se kao negativan naziv za osobu koja 'provaljuje' u informatičke sustave i 'krade' podatke. No, hakeri ne moraju uvijek biti i negativni. Naime, u svijetu postoje stotine stručnjaka za informacijsku sigurnost i etičkih hakera koji svoje vještine koriste kako bi tvrtkama ukazali na slabosti u njihovom sigurnosnom sustavu.

Više čak nije ni neobično da neka sigurnosna tvrtka zaposli hakera kako bi provjeravao postojanost njihovih programa.

U sklopu "Europskog tjedna ICT zanimanja i digitalnih kompetencija" i hrvatski hakeri imaju priliku pokazati svoje sposobnosti na legalan način. Naime, u prostorima Visoke škole za primijenjeno računarstvo Algebra, u petak 13. travnja 2012. od 18 do 01 sat organizira se natjecanje Hacking Night 2012.

Pozivamo sve zaljubljenike u računalnu sigurnost, entuzijaste, studente, mlade te ozbiljne etičke hakere, stručnjake za informacijsku sigurnost i računalne forenzičare da se okupe na cjelovečernjem natjecanju Hacking Night 2012 i okušaju u etičkom hakiranju poslužiteljske infrastrukture.

Radi se o timskom natjecanju čija je svrha promovirati računalnu etiku, informacijsku sigurnost te timski duh. Natjecateljski timovi moraju biti sastavljeni od po tri člana, a samo je natjecanje podijeljeno u 10 zanimljivih zadataka. Po završetku natjecanja se proglašavaju grupni pobjednici i dodjeljuju nagrade. Teme koje očekuju natjecatelje odnose se na prodručja SQL injection, steganografija, BoF, skeniranje ranjivosti, WiFi hacking, reverse engeneering, MitM, Reverse engeenering aplikacije i sl.

U sklopu natjecanja sudionike očekuju zanimljive nagrade, dobra zabava uz pizzu i piće te korisno predavanje na temu informacijske sigurnosti kojeg će održati Robert Petrunić, konzultant za informacijsku sigurnost i certificirani instruktor za etičko hakiranje i forenziku. Svrha ove manifestacije jest potreba da se skrene pažnja na rastući problem internetskog kriminala, krađe identiteta, poslovnih podataka i informacija. Hrvatska se nalazi na pragu ulaska u Europsku uniju, ali se još uvijek nije dovoljno uhvatila u koštac s ovim problemom jer velika većina sistemskih administratora i inženjera nije upoznata s tehnologijama kojima se koriste hakeri, a ogromni rizik još uvijek predstavljaju i needucirani korisnici koji su gotovo uvijek prva meta napada kroz tzv. socijalni inženjering.

Zadatke natjecanja osmišljavaju eminentni stručnjaci i konzultanti za informacijsku sigurnost Bojan Ždrnja iz tvrtke Infigo IS te Robert Petrunić i Zlatan Morić iz Algebre.

"Kada smo krenuli u organizaciju ovog događanja, počeli su nam postavljati pitanja nije li to zapravo kontraproduktivno?", objašnjava Robert Petrunić, konzultant za informacijsku sigurnost i certificirani instruktor za etičko hakiranje i forenziku. "Međutim, ovakva natjecanja uvijek okupljaju ljude koji koriste svoja znanja u svrhu zaštite te na ovaj način dodatno šire znanja o IT sigurnosti. S druge strane, ovakvi skupovi šalju poslovnoj zajednici i javnim vlastima poruku da je neophodno nastaviti sustavno raditi na podizanju razine svijesti o informacijskoj sigurnosti i povećanju znanja korisnika tehnologije i IT profesionalaca. Neophodno je razmišljati o sljedećem - većina hakerskih alata dostupna je besplatno na internetu zajedno s detaljnim uputstvima za korištenje, dok neovlašteni upad u infrastrukturu bilo koje srednje ili veće organizacije može izazvati milijunske štete."

Natjecateljima će biti dodijeljena infrastruktura na kojoj će se odvijati testiranja ranjivosti, međutim svi timovi moraju donijeti vlastita prijenosna računala i vanjsku mrežnu opremu (npr. mrežne adaptere), s prethodno instaliranim softverima za koje smatraju da su im potrebni. Internetska bežična mreža je osigurana u prostorima Visoke škole za primijenjeno računarstvo Algebra, tako da će natjecatelji moći pristupiti i dodatnim resursima.

Organizatori natjecanja su tvrtka Infigo IS te Visoka škola za primijenjeno računarstvo Algebra Zagreb.

Vezane vijesti

Hakeri napali britansko ministarstvo unutarnjih poslova

Hakeri napali britansko ministarstvo unutarnjih poslova

Britansko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je u subotu navečer da istražuje informacije o cyber napadu skupine Anonymous na njihovu internet… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika