03.04.2012. / 13:02

Autor: Nacional.hr

Direktoru koji dovede tvrtku pred stečaj prijeti novčana kazna

Naglašava se kako je zakonski projekt iznimno delikatan, radni naziv mu je Zakon o financijskom poslovanju i prisilnoj nagodbi, a trebao bi ići u saborsku proceduru u travnju ili svibnju

Slavko Linić (Pixsell)Slavko Linić (Pixsell) Najavljeni prijedlog Zakona o financijskom poslovanju sadržavat će odredbu prema kojoj će svaki član Uprave i Nadzornog odbora koji tvrtku gurne u stečaj biti kažnjen novčanom kaznom od 20 000 do 150 000 eura, saznaje Slobodna Dalmacija.

Ministar financija Slavko Linić i prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić najavili uvođenje ovog Zakona još u siječnju. Zakon je najavljen kao prijelomnica u borbi protiv nelikvidnosti i spašavanja posrnulih tvrtki. Izrada zakona iznimno je delikatan projekt, radnog naziva Zakon o financijskom poslovanju i prisilnoj nagodbi, a trebao bi ići u saborsku proceduru u travnju ili svibnju.

Kazne čelnicima bile bi izricane samo u slučaju da su tvrtke imale šanse na tržištu i za tvrtke za koje nije prethodno proveden postupak prisilne nagodbe to jest stečaja te likvidacije pravnih osoba određenih Zakonom. Postupke prisilne nagodbe, koji uključuju dogovor s vjerovnicima, otpis dijela dugova, vraćanje najmanje 50 posto dugova te poslovanje dužnika pod kontrolom vjerovnika tijekom dogovorenoga roka, provoditi će Ministarstvo financija.

Ministar financija zagovornik je američkog modela stečaja koji će prisiliti vjerovnike i dužnike da se pokušaju dogovoriti u izvansudskim nagodbama prije pokretanja stečaja ili tijekom njega. Ne uspiju li se dogovoriti posredovat će država, što bi značilo da banke ulaze u vlasničku strukturu poduzeća ili otpis dugova.

Ekonomski analitičar Damir Novotny smatra kako je ovo namjera da se banke uključe u proces restrukturiranja poduzeća. "Nemoguće je da banke dobro žive i budu vrlo profitabilne, dok poduzeća ne mogu izdržati pritisak vraćanja kredita. Mislim da su se banke sebično ponašale u krizi, pritišćući poduzeća, ali u konačnici one moraju živjeti od uspješnog realnog sektora", rekao je Novotny.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika