03.04.2012. / 13:04

Autor: Nacional.hr

Brown Forum: Gradovi mogu i moraju poticati ulaganje

Na Forumu se govorilo o izlaganjima o utvrđivanju lokalnih prednosti, o razvojnim strategijama i planovima gradova i teškoćama pri njihovoj realizaciji

James B. FoleyJames B. Foley"Lokalna zajednica može jačati svoju poziciju natjecanjem s drugima, i u suradnji s drugima. Dogodine ulaskom Hrvatske u EU, lokalne zajednice mogu biti nositelji projekata na međudržavnoj regionalnoj razini. Konkurentnost hrvatskih lokalnih zajednica ujedno je neodvojiva od opće konkurentnosti Hrvatske kao jedinstvenoga globalnoga komunikacijskog prostora, zbog svoje pripadnosti Mediteranu i Podunavlju", rekao je predsjednik HGK Nadan Vidošević u uvodnom govoru drugog dana Brown Foruma.

Na Forumu se govorilo o izlaganjima o utvrđivanju lokalnih prednosti, o razvojnim strategijama i planovima gradova i teškoćama pri njihovoj realizaciji.

Gradonačelnik Korce u Albaniji Niko Peleshi smatra da se, ako se s manje sredstava želi učiniti više, treba biti jedinstven i kreativan. Grad Korce osmislio je plan razvoja, kako bi iskoristio prednosti te je strategija usmjerena na izgradnju infrastrukture, očuvanje i obnovu spomeničke baštine i poticanje turizma, a potom na marketinške aktivnosti.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je da na državnoj razini u Hrvatskoj, budući da lokalna razina na to ne može utjecati, treba riješiti probleme nesređenih vlasničkih knjiga, katastra, sporih izvlaštenja. Od ove Vlade očekujem reformu i stvaranje učinkovite državne uprave, kazao je Obersnel te dodao da su lokalne jedinice preuzele posao izdavanja građevnih dozvola i da sada ti postupci kraće traju.

Obersnel je rekao da hrvatski gradovi nemaju nadležnosti u vezi gospodarstva, niti mogu utjecati na poreznu politiku, ali da mogu poticati ulaganja - cijenama komunalnih usluga, prodajom zemljišta u vlasništvu grada ili prava građenja.

Lori Healey iz Chichaga, bivša djelatnica gradske administracije, navela je projekte i ulaganja u zračnu luku, obrazovanje i okoliš ocijenivši da tvrtke koje rade za gradove za njih moraju nešto i učiniti.

Veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj Jamesa B. Foleya zanimalo je jesu li nailazili na suprotstavljanja oporbe kada su pokušavali potaknuti ulaganja u gospodarstvo.

Peleshi je kazao da su takve poteškoće česte, pogotovu uoči izbora, a Obersnel da su politički utjecaji još snažni i važni te da ima problema kada je na vlasti suprotna politička struja. U Chichagu imamo razmjerno stabilnu političku sliku i dobre odnose sa središnjom vlasti, kazala je Healey.

Brown Forum završit će danas popodne, a nastavlja se izlaganjima i raspravama o lakoći poslovanja i pojednostavljenjima na lokalnoj razini, angažiranju zajednice i izgradnji konsenzusa za investicije i rast.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika