03.04.2012. / 13:46

Autor: Hina

Ured Predsjednika pod istragom

Cvrtila se slaže da sve treba ispitati i utvrditi jer, kako je rekao, ostavlja mogućnost da je netko sebi prepisao zasluge sklapanja posla i naknadno od Patrije tražio nekakvu naknadu

Vlatko CvrtilaVlatko CvrtilaSavjetnik za obranu bivšeg predsjednika Stjepana Mesića i član povjerenstva koje je na natječaju 2007. odabralo ponudu finske Patrie za kupnju oklopnih vozila Vlatko Cvrtila izjavio je danas da je natječaj bio transparentan te da je odluka donesena bez ikakvih pritisaka, na temelju rezultata testiranja ponuđenih vozila i njihove cijene.

"Testiranja su pokazala da su Patrijina oklopna vozilo bila bolja od konkurencije, a i njihova ponuda bila je jeftinija za 35 milijuna eura pa ne vidim kako smo mogli donijeti ikakvu drugu odluku nego odabrati finskog proizvođača", kazao je Hini Cvrtila kojemu je "logično" da istražitelji provjeravaju iskaze svjedoka u istrazi slučaja 'Patrija' koji su pokrenule finske vlasti, zbog sumnje da su osobe iz te tvrtke podmićivale državne dužnosnike u Sloveniji i Hrvatskoj kako bi pobjedili na natječajima za kupnju njihovih borbenih vozila. Hrvatska je 2007. za 112 milijuna eura kupila 84 vozila tog proizvođača.

"Zahtjev policije da im Ured predsjednik dostavi knjigu posjeta kako bi se utvrdilo tko je i kada dolazio na Pantovčak vezano uz taj posao i kako bi se provjerile tvrdnje svjedoka meni je vrlo logičan", kazao je Cvrtila komentirajući nagađanja medija da hrvatski istražitelji od Ureda predsjednika traže knjigu ulazaka na Pantovčak kako bi provjerili navode Wolfganga Riedla. Riječ je o posredniku finske Patrije pri prodaji vojnih oklopnih vozila u Sloveniji i kraće vrijeme u Hrvatskoj koji je u svom iskazu navodno istražiteljima naveo imena osoba u Hrvatskoj kojima je dao mito, a nakon toga hrvatski istražitelji krenuli su u provjeru tih navoda.

Cvrtila se ne sjeća Riedla, no ostavlja mogućnost da je bio član nekog većeg izaslanstva koje je posjetilo Pantovčak.

"No, to što je on dolazio ne mora ništa značiti i temeljem toga se ne može zaključiti da je bilo nepravilnosti", kazao je bivši Mesićev savjetnik koji je uvjeren da je odluka o odabiru Patrije bila najbolja.

"Sve je bilo fer i korektno i nije bilo nikakvog pritiska da se donese odluka koja bi odudarala od onoga što se pokazalo na testiranju vozila, a to je da su Patrijina vozila pokazala najbolje rezultate na testiranjima i da je ponuda finske tvrtke bila najjeftinija", istaknuo je Cvrtila koji je bio u sedmeročlanom povjerenstvu koje je imenovala Vlada.

On se slaže da sve treba ispitati i utvrditi jer, kako je rekao, ostavlja mogućnost da je netko sebi prepisao zasluge sklapanja posla i naknadno od Patrije tražio nekakvu naknadu.

Bivši predsjednik Mesić, koji trenutno nije dostupan za izjavu, u siječnju prošle godine Hini je izjavio da je posao nabavke oklopnih vozila od Patrije bio vrlo dobar posao, ali je i potvrdio da je jedna osoba iz Hrvatske neuspješno pokušala kod te tvrtke intervenirati, nudeći da će pod povoljnijim uvjetima sklopiti posao s Hrvatskom, i to nakon što je ugovor 2007. već bio potpisan.

"Mi smo od Patrije dobili informaciju da je netko dolazio iz Hrvatske, krivo se predstavljao, i to nakon što je posao već zaključen. Iz Patrije su nam rekli da taj dolazak nisu uzeli za ozbiljno, a ide li sadašnja istraga u tom smjeru ja ne znam, a vjerujem da Patrija ima zapise tko je dolazio. Osoba koja je došla u Patriju je bila neka bočna veza, ali ne iz sustava, i neuspješno se pokušala uključiti u posao nudeći svoje posredovanje", rekao je tada Mesić komentirajući istragu o slučaju "Patrija" zbog koje su Državno odvjetništvo RH te finsko i austrijsko državno odvjetništvo osnovali zajednički istražni tim.

Vezane vijesti

Potpisan Okvirni sporazum između Patrie i Đuro Đaković Holdinga

Potpisan Okvirni sporazum između Patrie i Đuro Đaković Holdinga

Danas u Parizu na svjetskom sajmu sigurnosti i obrane Eurosatory, Ðuro Đaković Holding d.d. (ĐĐH) i Patria potpisali su okvirni sporazum o… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika