03.04.2012. / 16:53

Autor: Ivan Pandžić

Naličje Vrdoljakove legalizacije

Kontinuitet uništavanja prostora

"I ove izmjene su kontinuitet politike koja nanosi štetu prostoru. Legalizacija bespravnih objekata trebalo je biti stručno pitanje, ali se išlo na politička rješenja" kaže Hrvoje Hrabak, predsjednik Udruženja arhitekata Hrvatske, komentirajući izmjene zakona o legalizaciji bespravne gradnje. Sporne izmjene naišle su na kritike i kod opozicije

Ministar Ivan Vrdoljak; Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL (arhiva)Ministar Ivan Vrdoljak; Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL (arhiva)Ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak jučer je predstavio izmjene zakona o legalizaciji bespravne gradnje koji je puno blagonakloniji prema onima koji su svoje kuće gradili mimo zakona, a već je stigla hrpa kritika od struke, ali i iz bivšeg vodstva ministarstva. Novi HNS-ov ministar je istaknuo da je dokaz neuspješnosti i neprovedvosti novog zakona činjenica da je tek oko 200 objekata legalizirano naspram 150 do 200 tisuća koji postoje. Zato se sada, osim pojednostavljenja procedure, među ostalim dozvoljava i legalizacija u obalnom pojasu do 70 metara uz more, povećava izgrađenost za legalizaciju do pet katova, zadržavaju se uz suglasnosti i bespravni objekti u gradskim jezgrama, parkovima i vodnom dobru. Također se nastavlja i politika zadržavanja objekata gradnje mimo planova.

Argumenti koji ne stoje

Bivši HDZ-ov ministar Branko Bačić, koji je je vodio ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i gradnje i koji je lani predložio prvi zakon o legalizaciji, kaže da je potpuno deplasirano pozivati se na argument malog broja rješenja za legalizaciju.

"Nije se moglo krenuti u posao dok nisu stigle zračne snimke, a one su kasnile. Geodetska uprava ih je tek pred kraj prošle godine proslijedila svim lokalnim jedinicama. Osim toga, i sadašnji ministar je odmah najavio da će mijenjati zakon, pa ljudi nisu podnosili zahtjeve, a paralelno niti svi gradovi i općine nisu donijeli odluke o visini naknade za zadržavanje i dozvoljenoj visini objekata" ruši Vrdoljakove argumente bivši ministar.

On kaže da cilj zakona nije bio opća legalizacija prema kojoj se sada ide nego se željelo štiti vode, šume i infrastrukturne koridore. S druge strane, kaže, željelo se pomoći staviti bespravne objekte u gospodarsku funkciju, te naknadu od legalizacije iskoristiti za nove geodetske izmjere i povećanje energetske učinkovitosti. "Ovaj zakon ide ka potpunoj legalizaciji i uništavanju prostora. Uz to, ni definicije koje se sad nude nisu usklađene sa zakonom, a kroz odgodu plaćanja za bespravne graditelje, oni su stavljeni u nepovoljniji položaj od onih koji ovaj tren traže dozvole i odmah moraju platiti komunalni doprinos" pobrojao je Bačić sve nelogičnosti novog prijedloga. Kaže kako je dobro što će se oko ovog pitanja voditi javna rasprava, pa se nada da će i HNS-ov ministar poslušati struku i prilagoditi zakon.

Struka također protiv

Arhitekti koji nisu dali podršku ni Bačićevu zakonu, kažu da su se već i nakon prvih najava aktualnih promjena mogla očekivati ovakva rješenja.

"I ove izmjene su kontinuitet politike koja nanosi štetu prostoru. Legalizacija bespravnih objekata trebalo je biti stručno pitanje, ali se išlo na politička rješenja" kaže Hrvoje Hrabak, predsjednik Udruženja arhitekata Hrvatske.

Zamjerka je ista kao i prijašnjem zakonu; ne može se dozvoliti zadržavanje onih koji su radili mimo postojećih planova i to je trebalo biti restriktivnije. A izmjene zakona su dozvolile i legalizaciu pet etaža i dodatno onoliko koliko vam odobri lokalna uprava.

"Možete imati šesterokatnicu uz rub mora" kaže Hrabak.

Koruptivno potentne izmjene zakona

Zadržavanje bespravnih objekata na vodnim dobrima i štićenim gradskim jezgrama uz suglasnost Hrvatskih voda ili konzervatorskih zavoda, po Hrabaku, otvara i veliki prostor za korupciju kako bi se te suglasnosti izdale. Posebno će nastradati i štićene šume. "Nakon prvih par kuća koje se legaliziraju, samo će se proširiti građevna zona na ono što je nekad bilo štićeno zelenilo. To je uobičajena praksa", kaže Hrabak.

Ipak, čak i u tako koncipiranom zakonu, Hrabak pozdravlja novo razvrstavanje građevina u četiri kategorije kako bi se pojednostavila procedura. I on se nada da će u javnoj raspravi ministar čuti njihove argumente.

Bespravni graditelji mogu mirno spavati...

Koliko će stajati naknada za legalizaciju po novome zakonu, još se ne zna. To se uređuje podzakonskim aktima i zavisi od gradova i općina. Zanimljivo je i da je pri prezentaciji novih izmjena rečeno da trenutačno u ministarstvu ima 34 tisuća rješenja za rušenje bespravnih objekata, te da ih je nemoguće sve porušiti i da se zato ide u legalizaciju. A s druge strane se najavilo da će nakon 30. lipnja 2013., kada je novi rok za legalizaciju, krenuti u masovna rušenja. Ako je procjena ministarstva da bi im za rušenje 34 tisuće objekata trebalo 34 godine, postavlja se pitanje kako će se tek ponijeti ako legalizacija 200 tisuća objekata opet naiđe na slab odaziv? Ili, ako bude uspješan, pa im ostane 70 do 100 tisuća objekata? Većina bespravnih graditelja očito i dalje može mirno spavati.

Vezane vijesti

Kornati - Vrdoljakov "Vir“

Kornati - Vrdoljakov "Vir“

Iako novi zakon o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata tek treba biti usvojen, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja Ivana Vrdoljaka… Više

Komentari

registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 03.04.12. 20:42

A šta treba rušiti? Prvo,zašto se ljudima u startu nisu rušile kuće...?Drugo,ADZe je vladao 17 godina,šta su čekali s rušenjem...?Treće,bolje i za ljude i državu regulirati stvar.....a za naprijed rušiti odmah čim netko prvu cuglu sazida.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 04.04.12. 00:25

Drzava u sluzbi mafije. Danas je jako tesko i pravno graditi, jer postoje razliciti bezvezni lobiji koji su nabili cijene do boli cak i prije nego sto gradnja pocne.

Muljanjem oko gradnje su se obogatili mnogi, prvo treba ocisiti mulj u kom je nastao kriminal pa onda govoriti o pravnoj gradnji.

Plan legalizacije je skrojen upravo tako da bi se ponovo napunili dzepovi lobija koji drze gradnju u kaosu. Cilj predstavljenog plana nije pomoci gradanima i uvesti efikasnu pravnu drzavu.


registracija
2/6/11

stereo, 04.04.12. 06:58

Dali rušati ono što je napravljeno ljudskom rukom ili to riješiti na korist nekoga u ovom slušaju Države. Svu bespravnu gradnju konfiscirati i dati u najam. Kada je već napravljleno zašto ne !? Pa tko voli neka izvoli.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika