03.04.2012. / 19:14

Autor: Hina

Kina: Weiwei postavio 4 kamere u vlastitu domu

Kontroverzni kineski umjetnik Ai Weiwei u utorak je objavio kako je u svojem domu u Pekingu postavio četiri kamere povezane s internetom kako bi se neprestano snimalo njegovo kretanje te da bi bio pod još većim nadzorom.

Ai WeiweiAi WeiweiKontroverzni kineski umjetnik Ai Weiwei u utorak je objavio kako je u svojem domu u Pekingu postavio četiri kamere povezane s internetom kako bi se neprestano snimalo njegovo kretanje te da bi bio pod još većim nadzorom.

"Moj je život pod tolikim nadzorom i kontrolama... prisluškuje se telefon, kontrolira se kompjutora, moj ured je pod nadzorom... Nadzorne su kamere postavljen posvuda, čak i preko puta moje kuće", rekao je za France presse.

"Razmišljao sam i došao do zaključka kako nema razloga da ne postavim kamere i u svoj dom tako da zainteresirani mogu pratiti sve moje aktivnosti. Nadam se da će vlasti na taj način imati uvid u sve. Sve će biti transparentno", kazao je.

Ai Weiweija držali su na nepoznatom mjestu od početka travnja do kraja lipnja 2011., što je u cijelome svijetu pokrenulo val nezadovoljstva i prosvjeda. Sada živi pod stalnim nadzorom vlasti i ne smije napustiti Peking.

Web-kamere je razmjestio po raznim mjestima u kući. Jedna je iznad njegova kreveta, a druga u njegovu uredu. Snimke se mogu vidjeti na www.weiweicam.com. Weiwei je kineski umjetnik i disident koji se ne libi kritizirati kinesku komunističku partiju.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika