04.04.2012. / 10:31

Autor: Nacional.hr

Kirin, HAC-ovci, Mladineo...

'Trpači' HDZ-ovih vreća

Riječ je osobama koje su sudjelovale u izvlačenju novca i punjenju HDZ-ovog "crnog fonda", a nisu bile obuhvaćene optužnicom USKOK-a iz prosinca prošle godine kojom su obuhvaćeni HDZ, bivši predsjednik te stranke i bivši premijer Ivo Sanader, bivši rizničar, blagajnica i glasnogovornik stranke te vlasnica tvrtke po kojoj je afera dobila ime i dvoje njenih suradnika

Ivica Kirin i Franjo Tuđman (Photo: Josip Maljak/Vecernji list )Ivica Kirin i Franjo Tuđman (Photo: Josip Maljak/Vecernji list )Podignute su optužnice protiv bivših čelnika ministarstava i državnih poduzeća koji su sudjelovali u aferi Fimi medija, a riječ je o bivšem ministru unutarnjih poslova Ivici Kirinu, bivšim čelnicima Hrvatskih autocesta (HAC) Mariju Crnjaku, Jurici Prskalu, Josipu Sapunaru i Zlatku Korparu te bivšem direktoru Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinku Mladineu.

Riječ je osobama koje su sudjelovale u izvlačenju novca i punjenju HDZ-ovog "crnog fonda", a nisu bile obuhvaćene optužnicom USKOK-a iz prosinca prošle godine kojom su obuhvaćeni HDZ, bivši predsjednik te stranke i bivši premijer Ivo Sanader, bivši rizničar, blagajnica i glasnogovornik stranke te vlasnica tvrtke po kojoj je afera dobila ime i dvoje njenih suradnika.

Optužnicu protiv Kirina, koji je Hini izjavio kako ništa ne želi komentirati jer nije upoznat s optužnicom, podigao je USKOK, a protiv Mladinea i bivših čelnika HAC-a zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo.

Kirin punio crne fondove

Kirina se tereti da je od 2006. do 2008. na traženje tadašnjeg HDZ-ovog rizničara Mladena Barišića poslovao s Fimi medijom znajući da se na taj način prikuplja novac za financiranje HDZ-a. MUP je, naime, izravnom pogodbom Fimi mediji dao 1,1 milijuna kuna vrijedan posao promidžbene kampanje u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa. MUP je novac isplatio, iako Fimi medija nije ispunila sve obveze iz ugovora.

Bivšeg "prvog policajca" se tereti i da je krajem kolovoza 2006. poništio javni natječaj za pet promidžbenih kampanja, iako je 17 tvrtki već preuzelo dokumentaciju, te odredio da se posao izravnom pogodbom sklopi s Fimi medijom. USKOK tvrdi da je Kirin to učinio unatoč mišljenju stručnog povjerenstva da se ponuda treba usporediti s važećim cjenicima radijskog i TV emitiranja, kao i razmotriti mogućnost izravnog pregovaranja s TV kućama pri čemu se mogla dogovoriti znatno niže cijena od cijene koju je ponudila Fimi media.

Nakon što su u proračunu za 2007. povećana sredstva za promidžbene kampanje, Kirin je u travnju 2007. donio odluku o prihvaćanju ponude Fimi medije kojoj je MUP za pisanje scenarija, snimanje i emitiranje radijskih i televizijskih promidžbenih poruka isplatio 16,1 milijun kuna.

U USKOK-u tvrde da je zbog Kirinove zlouporabe položaja i ovlasti državni proračun oštećen za 7,3 milijuna kuna.

Otvaranje tunela

Za zlouporabe položaja i ovlasti optuženi su i bivši čelnici HAC-a i Fonda za zaštitu okoliša i enregetsku učinkovitost.

Bivše predsjednike uprava HAC-a Crnjaka i Prskala te bivšeg člana uprave Sapunara tereti se da su od kraja 2005. do sredine 2009. na traženje Sanadera i tadašnjeg HDZ-ovog rizničara Mladena Barišića sklapali poslove s privatnom marketinškom agencijom Fimi media svjesni da su robe i usluge mogli nabaviti jeftinije i, kako tvrdi tužiteljstvo, znajući da se preko Fimi medije pribavlja novac za vladajuću stranku HDZ.

Po prvoj točki optužnice terete se za štetu od 7,8 milijuna kuna koliko su platili Fimi mediji za usluge, primjerice organiziranje svečanosti za otvaranje tunela i novih dionica cesta te medijske kampanje za ENC uređaje, a kako se doznaje, jednom prilikom su platili 11.000 kuna za 50 torti, što je, tvrdi tužiteljstvo, dvostruko skuplje od realne cijene.

Drugom točkom optužnice Prskala se tereti da je zajedno s bivšim predsjednikom uprave Autoceste Rijeka-Zagreb Zlatkom Korparom osigurao 1,2 milijuna kuna vrijedne poslove s Fimi medijom na štetu Autocesta. I u ovom slučaju optuženi su navodno radili na zahtjev Sanadera i Barišića te znali da novac završava u HDZ-u.

Dan planeta Zemlje

Bivši čelnik Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Mladineo također je optužen da je sklapao nezakonite poslove s Fimi medijom i to od travnja 2008. do kraja 2009. Tereti ga se da je pritom kršio Zakon o javnoj nabavi i da je, kao i HAC-ovci, znao da se na taj način puni "crni fond" HDZ-a.

Mladineo je navodno sklopio tri ugovora za promidžbene aktivnosti, kao što je izrada televizijskih spotova i oglasa za obilježavanje Dana planeta zemlje. U tužiteljstvu tvrde da je bezuvjetno prihvatio ponudu Fimi medije, bez da ju je usporedio s cjenikom HRT-a po kojemu bi Fond imao i do 50 posto popusta. Na taj je način navodno oštetio Fond za oko 1,7 milijuna kuna.

Kako se doznaje, u optužnici protiv njega ne spominju se Sanader i Barišić.

Vezane vijesti

Kirin: Cijeli je sustav zakazao u slučaju Fimi medije

Kirin: Cijeli je sustav zakazao u slučaju Fimi medije

Virovitički gradonačelnik i bivši ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin izjavio je danas na aktualnom satu gradskog vijeća da je cijeli sustav… Više

Komentari

registracija
26/11/09

CH2710, 04.04.12. 09:58

Svi bi se samo dogovarali s USKOKOM... pa gdje je tu logika...???

Čemu onda uopće ta lakrdija od USKOKA i "pravosuđa"...???

Najbolje je da u stvari ništa ne poduzimaju... i tako državi uštede silne novce.

SRAMOTA...!!!...


registracija
9/3/10

nostradurus, 04.04.12. 10:20

Je baš. Kirin je bio samo mapet. Možeš misliti da nije imao ništa od tog biznisa. Netko pere veš na način da je za sve kriv jedan jedini čovjek. Još samo fali da taj okrivljeni otegne papke i svi bi bili čisti ko suza.


registracija
30/12/10

putusvemir, 04.04.12. 11:17

Kakav je to zakon o dogovoru sa USKOKOM?
Ti dužnosnici su izabrani od strane naroda da skrbe pošteno za novac koji narod uplaćuje u proračun da cijelo društvo može funkcionirati, a oni su taj novac pljačkali za sebe. Jer da ga nisu opljačkali gdje bio bio Kiro, Jaca, Jandroković, Čobi, Ivo, Šeks i stotine drugih. Ne bi ih nitko ni za portira primio. Sa tim novcima su došli na vlast ( i tako 20 godina ) i onda nastavili pljačkati sve što se dalo. Imaju vile, zemljišta, privilegirane penzije, djeca su im u raznim ministarstvima zaposlena, nek se samo pogleda familiju Kirin gdje je sve zaposlena itd. I onda se još takavi besramani likovi dogovaraju za kaznu. Oni MORAJU u zatvor i MORA im se oduzeti sva imovina. Na taj način će se druge prestrašiti da ne kradu nego da rade za dobrobit naroda u cjelini. Naravno, kad su se javili da žele predstavljati narod. Bez toga nema ničega.
Niti morala niti poštenja. Opet će doći novi na dogovor sa USKOKOM.


registracija
11/1/10

fluid, 04.04.12. 11:28

Nema nikakve pogreške da se Hrvatska cijela,u cjelokupnosti svojih granica,ogradi visokom ogradom na čijem će vrhu biti pletena bodljikava žica.Jasno je da se radi o zatvorskom zidu.Tada treba jednu trećinu odijeliti i razdvojiti od dvije trećine.Nije uvjet da na vrhu bude bodljikava žćica.U veći prosor treba smjestiti građane Hrvatske i taj će se dio zvati - tor.Može i obor.I jedno i drugo čuva stoku.Onaj manji dio poslužiti će za sve političare,pravosuđe,tajkune i ine,koji popljačkaše državu Hrvatsku.Tako bismo se riješili frustracija tko gdje spada.Cijela Hrvatska zaslužuje zatvorski režim jer su svi dali svoj doprinos u razaranju države.Ovi iz manjeg tora-obora,imati će lošiju hranu i smještaj a i manje vremena za šetnju na zraku.Oni iz većeg tora,mogu slobodno šetati ograđenim prostorom.Oni su svejedno bezopasni za okolinu.Opasni su samo za sebe,ali to smiju biti.I tako bi "hrvatskja pravica"dobila svoje zasluženo lice i naličje.


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 04.04.12. 13:46

neki Klosari su isli u HDZ samo dabi OPLJACKALI HRVATSKU a ustvari su sluge UDBE.....


registracija
24/11/10

aabar, 04.04.12. 14:02

jebokomunjare....hebala te udba nakon 21 godine terota HDZ-a,.Udba je mila majka prema ovima..


registracija
11/10/10

agaSovulj, 04.04.12. 14:17

slažem se, aabar :-)


registracija
26/2/12

Hercegovac, 04.04.12. 15:58

aabar
hdz=udba !
Pogledaj si samo kadar kojeg si je franjo izabrao da s njim vladaju "slobodnom" hrvatskom od prvog dana !
....a drug sova nam je napisao sve postojece zakone i eno ga I dalje rovari........... na svu srecu samo medju svojima .


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika