04.04.2012. / 13:56

Autor: Bojana Križić

Uz Gunse, Gossip,Wolfmother i Buraka Som Sistem

Pop senzacija u Novom Sadu: Duran Duran na EXIT festivalu

Sastav koji je u svojoj dosadašnjoj karijeri prodao više od 80 milijuna ploča i promjenio živote nebrojenim fanova širom svijeta, Duran Duran, dolazina Exit i to kao originalna četvorka, u sastavu John Taylor, Roger Taylor, Nick Rhodes i Simon Le Bon, uz gitaristu Doma Browna

Na glavnoj pozornici Exit festivala 2012., uz već potvrđene zvijezde Guns N’ Roses i New Order, moćni Gossip, rock’n’roll atrakciju Wolfmother, world music senzaciju Buraka Som Sistem, nastupiti će i jedan od najvažnijih pop bendova svih vremena i legende new wavea, Duran Duran. Sastav koji je u svojoj dosadašnjoj karijeri prodao više od 80 milijuna ploča i promjenio živote nebrojenim fanova širom svijeta, Duran Duran, dolazina Exit i to kao originalna četvorka, u sastavu John Taylor, Roger Taylor, Nick Rhodes i Simon Le Bon, uz gitaristu Doma Browna.

Duran Duran je tijekom čitave svoje karijere bio poznat po savršenim radijskim pop pjesmama, elegantnom novoromantičarskom izgledu i glamuroznim i dekadentnim video spotovima, među kojima posljednji, snimljen za pjesmu "Girl Panic!" krajem prošle godine, prikazuje svjetske top modele, Jasmin Le Bon, Cindy Crawford, Naomi Campbell, Evu Herzigovu i Helenu Christensen, kao članice benda. Bend je tijekom bogate karijere osvojio najvažnije muzičke nagrade, poput Grammya i Brit Awardsa, preko nagrada MTV-ja i Q magazina, sve do dvije Ivor Novello nagrade, dok su im singlovi 14 puta bili u top 10 UK listi singlova, a 21 put u Bilbordovih sto najboljih singlova.

Duran Duran će na Exit festivalu predstaviti svoj poslijejdnji, trinaesti po redu album, "All You Need Is Now", snimljen pod producentskom palicom dobitnika Grammyja i velikog obožavatelja benda, Marka Ronsona, a svakako ćemo imati prilike uživati i u legendarnim hitovima poput "Rio", "Hungry Like the Wolf", "Girls on Film", "Ordinary World", "Come Undone", kao i "A View to a Kill" iz istoimenog filma James Bond serijala. Ljubitelje pop melodija svakako će obradovati i vijest da je za Fusion potvrđen švedski elektronski bend Little Dragon, izdanak plodne skandinavske indie pop scene.

Nešto potpuno drugačije predstavlja Happynovisad Stage nastupom imena nezavisne izdavačke kuće R&S Records, Teengirl Fantasy Live, Lone, Pariah i The Chain, dok će na Elektrani jedan od najuzbudljivijih nastupa imati Sneaky Sound System. Pod imenom Little Dragon krije se četvoročlani sastav na čelu sa predivnim vokalom pjevačice japanskog porjekla, Yukimi Nagano. Little Dragon do sada su objavili tri studijska albuma, od kojih je posljednji, " Ritual Union" iz 2011. godine, pobrao pohvale publike i kritike. Rolling Stone opisuje album „na tankoj granici između futurističkog soula s njihovog debi albuma i synth pop poetike sa drugog albuma Machine Dreams iz 2009. godine. Svi se slažu da je najvažnija nit sastava upravo profinjeni vokal Yukimi Nagano, a koliko je ona zapravo cijenjena u glazbenom svijetu dokazuju i mnogobrojne kolaboracije, između ostalih i sa izvođačima poput Gorillaz, DJ Shadow i SBTRKT. Britanski duo, Teengirl Fantasy, postoji tek tri godine, ali je već postigao puno. Njihov singl sa albuma 7AM iz 2010. godine, "Cheaters", Fact Magazine proglasio je za singl godine, dok je bend prošle godine bio na turneji sa "Crystal Castles". Pod pseudonimom Lone krije se britanski elektronski muzičar Matt Cutler, sa plodnom produkcijom od četiri studijska albuma i pet EP-ja u samo pet godina! Njegov vjerojatno najznačajniji album je "Lemurian" iz 2008. godine koji je kritika opisala kao senzualno izdanje, dok je Matt Cutler aktivan i u projektu "Kona Triangle". Pariah je dubstep i future garage producent Arthur Cayzer koji je objavio singl, "Detroit Falls", kao i EP, "Safehouses" na legendarnoj etiketi R&S Records. Poznat je i po remiksima za medijske ljubimce The xx i soul divu Erykah Badu. Kao i kolega s etikete James Blake, Pariah je dobio pohvale od utjecajnih medija, kao što su Pitchfork i Resident Advisor i smatra se da je jedan od najvažnijih producenata novog vala britanske dance muzike koju mnogi identificiraju kao post-dubstep. Na kraju, iz bogate glazbene ponude R&S Records dolazi nam i The Chain, iza kojeg se kriju londonski elektronski producenti, Dan Foat i Nathan Boddy.

Već najavljenim When Saints Go Machine, na Elektrani se pridružuje i australski sastav Sneaky Sound System, kojeg čine gitarist i producent Black Angus i pjevačica Connie Mitchell. Sastav je od osnivanja 2006. godine objavio tri studijska albuma, od kojih je posljednji, "From Here To Anywhere", jedna od najuzbudljivijih stvari koja se prošle godine dogodila na elektro pop sceni. Connie je svojim strastvenim, virtuoznim vokalom afričkog porjekla dodala jedinstvenu notu žanru, dok je Angus stvorio svjetlucavi proizvod novog doba s hitovima poput "Big", "Really Want To See You Again" i "We Love". Bend je u svojoj karijeri surađivao sa zvijezdama poput DJ Tiesta, Azari&III, KiNK i mnogim drugim.

Nastup na ovogodišnjem Exit festivalu koji će se održati od 12. do 15. srpnja već su potvrdili legendarni Guns N’ Roses i New Order, moćni Gossip, rock’n’roll atrakcija Wolfmother, world music senzacija Buraka Som Sistema, dok na Dance Areni nastupaju Richie Hawtin, Miss Kittin, Art Department, Maceo Plex, kao i članovi Cadenza etikete, Luciano, Reboot Live, Kenny Larkin, Robert Dietz i Maayan Nidam.

Ulaznice za Exit koji će se održati od 12. do 15. srpnja 2012 su u prodaji. U ponudi se nalaze: Festivalska ulaznica po redovitoj cijeni od 555 kn. Premium paket (za nove kupcce) koji uključuje festivalsku ulaznicu, prijevoz i mjesto u kampu po cijeni od 895 kn, odnosno 745 kn za kupce iz Osijeka. Kamp po cijeni od 190 kn. U tijeku je i akcija 4+1 kojom kupcima, uz 4 grupno kupljene festivalske ulaznice, Exit poklanja 1 ulaznicu i peta mjesta u kampu! Akcija traje do 15. travnja.

Službena prodajna mjesta u Hrvatskoj su: Dallas Music Shop, Teslina 14, Zagreb AVE Fasion Store, Portanova, Svilajska 31a, Osijek Dallas Music Shop, Splitska 2a, Rijeka Dallas Music Shop Rijeka – Pariz – Texas, M.Gupca 3a, Rijeka Dallas Music Shop, Narodni trg 14, Split Dallas Music Shop, Široka ulica 2, Zadar Dallas Music Shop, Kralja Tomislava 4, Šibenik Dallas Music Shop, Carera 72, Rovinj

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika