04.04.2012. / 16:13

Autor: Hina

Trgovci putovnicama ostaju u zatvoru

Petero osumnjičenih za krivotvorenje i trgovanje hrvatskim putovnicama ipak neće na slobodu uz jamčevinu, nego će ostati u istražnome zatvoru, odlučilo je danas izvanraspravno vijeće zagrebačkoga Županijskog suda.

Trgovci putovnicama ostaju u pritvoruTrgovci putovnicama ostaju u pritvoruPetero osumnjičenih za krivotvorenje i trgovanje hrvatskim putovnicama ipak neće na slobodu uz jamčevinu, nego će ostati u istražnome zatvoru, odlučilo je danas izvanraspravno vijeće zagrebačkoga Županijskog suda.

Vijeće je, naime, prihvatilo žalbu USKOK-a na raniju odluku sutkinje istrage Jadranke Mandušić koja je odobrila da se osumnjičene pusti na slobodu ako polože jamčevinu. USKOK, pak, smatra kako nema opravdanog razloga da se istražni zatvor zamijeni jamčevinom zbog opasnosti od bijega, utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela. Vijeće je na kraju prihvatilo prijedlog USKOK-a i odbilo jamčevinu.

Ukinutom odlukom sutkinje Mandušić za puštanje na slobodu najveću jamčevinu od milijun kuna trebao je platiti navodni organizator operacije trgovanja putovnicama Zvonko Šendulović. Za osječke policajce Brunu Margaretića i Zorana Rudničkog, službenika hrvatskoga konzulata u Tuzli Marijana Dominkovića i referenticu zagrebačke Policijske uprave Radojku Cvetković sutkinja je odredila jamčevinu na 750.000 kuna.

Uz njih petero, u tom je slučaju istražni zatvor određen i odbjeglome srpskom državljaninu Darku Gojiću, za kojim je raspisana tjeralica. Konzularna službenica Marinka Tupaja, također uhićena u akciji "Border", puštena je da se brani sa slobode.

USKOK sumnja da su krivotvoritelji "krali" identitete hrvatskih državljana koji ne prebivaju u Hrvatskoj, nego u Srbiji ili BiH, i koji nisu imali putovnice. Uhićene se tereti za udruživanje u kriminalnu skupinu, zloporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja isprava te poticanja na zloporabu položaja i ovlasti.

Policija je pronašla 53 krivotvorene putovnice, a pretpostavlja se da ih ima još oko 50. U USKOK-u sumnjaju da su krivotvoritelji "zaradili" najmanje 420.000 eura. Putovnice su naručivali uglavnom pripadnici srbijanskog podzemlja, a plaćali su ih najmanje 10.000 eura.

Vezane vijesti

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

USKOK je danas kao neistinite odbacio navode objavljene u medijima po kojima je Državno odvjetništvo plasiralo u javnost informaciju iz navodnog… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 04.04.12. 20:55

Ni slova o Piculinom i Bajićevom proganjaju službenika Beogradskog veleposlanstva koji je upozorio vlast na ovakve nepodopštine?!

To se zove medijska korupcija! No, ima još bisera koji vjeruju da nas današnja garnitura može izvesti iz ove močvare koju smo u nasljeđe dobili, kad su nam 1990. samo upalili svjetlo, pa smo lopove jasnije vidjeli!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika