04.04.2012. / 19:01

Autor: Hina

FT: Split najpoželjniji grad za život s popisa UNESCO-a

Split je najpoželjnije povijesno središte za život od mjesta koja se nalaze na popisu svjetske prirodne i kulturne baštine UNESCO-a, smatra Financial Times.

Split je proglašen jednim od najpoželjnijih gradova za životSplit je proglašen jednim od najpoželjnijih gradova za životSplit je najpoželjnije povijesno središte za život od mjesta koja se nalaze na popisu svjetske prirodne i kulturne baštine UNESCO-a, smatra Financial Times.

Na tom je popisu 936 imena, od čega se 183 odnosi na prirodne ljepote poput Grand Canyona i Vikorijinih slapova, a ostalo je kulturna baština iznimnih vrijednosti za cijelo čovječanstvo, od egipatskih piramida, atenske Akropole ili Stonehengea.

Iako mjesto na tom popisu jamči povećan broj turista i veće prihode, autor teksta upozorava da to ima i negativnu stranu, poput neobuzdanog razvoja koji može ozbiljno naštetiti i nagrditi ljepote povijesnih jezgri. Osim Splita, koji je prvi na popisu, Financial Times je u "top 10" uvrstio Kameni grad u Zanzibaru, Bruges u Belgiji, staru Havanu na Kubi, Campeche u Meksiku, Veneciju, francuski Carcassone, povijesnu jezgru Batha u Velikoj Britaniji, Medinu u Marakešu i Makao.

Vezane vijesti

73 uhićenja, prijave protiv 60 osoba

73 uhićenja, prijave protiv 60 osoba

Drugi Split Pride, u čijoj je povorci po procjenama policije bilo oko 700 ljudi, protekao je u najboljem redu bez incidenata, a privedene su 73… Više

Komentari

registracija
12/1/11

siziff, 04.04.12. 20:13

Da nije Rumke gradonačelnik toga sigurno ne bi bilo, niti blizu.
Rumke je začin svakom jelu!


registracija
27/12/06

Skipp, 05.04.12. 00:11

Split da, ali bez dobrog dijela sadašnjih stanovnika koji sebe nazivaju splićanima...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika