04.04.2012. / 20:01

Autor: Hina

'Stanje u pravosuđu i dalje ima teške posljedice za građane'

Ured pučkog pravobranitelja lani je zaprimio 1900 pisanih pritužbi, tj. 80-ak više nego godinu dana ranije (1823), a znatan dio pritužbi i dalje se, kao i prethodnih godina, odnosi na rad sudova i sudaca, te na rad upravnih tijela i tijela s javnim ovlastima, navodi se u godišnjem izvješću koje je pravobranitelj Jurica Malčić podnio Hrvatskom saboru, a u kojemu se upozorava da postojeće stanje u hrvatskom pravosuđu ima teške posljedice na prava građana i gospodarski razvoj

Jurica MalčićJurica MalčićUred pučkog pravobranitelja lani je zaprimio 1900 pisanih pritužbi, tj. 80-ak više nego godinu dana ranije (1823), a znatan dio pritužbi i dalje se, kao i prethodnih godina, odnosi na rad sudova i sudaca, te na rad upravnih tijela i tijela s javnim ovlastima, navodi se u godišnjem izvješću koje je pravobranitelj Jurica Malčić podnio Hrvatskom saboru, a u kojemu se upozorava da postojeće stanje u hrvatskom pravosuđu ima teške posljedice na prava građana i gospodarski razvoj

"Stanje u pravosuđu još uvijek je nezadovoljavajuće i u pogledu ažurnosti i u pogledu kvalitete s vrlo teškim posljedicama na život i prava građana, na opće stanje pravne sigurnosti ali i na gospodarski razvoj", ističe Malčić u izvješću za 2011. uz napomenu da pitanje unaprjeđenja stanja u pravosuđu treba ponovno staviti na visoko mjesto na listi društvenih prioriteta, odnosno na mjesto na kojemu se nalazilo do završetka pristupnih pregovora

Da je neažurnost i dugotrajnost postupaka još uvijek najveći problem sudstva i uzrok brojnih povreda ljudskih prava svjedoči i udio pritužbi građana na rad sudova i sudaca koji je u ukupnom broju pritužbi i dalje je velik (21 posto), navodi se u izvješću.

Ipak, najveći dio od 1900 novopristiglih pritužbi odnosi se na rad upravnih tijela i tijela s javnim ovlastima, a prevlast imaju pritužbe na rad središnjih državnih tijela. Stoga pučki pravobranitelj koji kao jedan od prioritetnih ciljeva u izvješću predlaže depolitizaciju i profesionalizaciju javne uprave.

U izvješću na 134 stranice navodi se i kako prošlogodišnji broj pritužbi građana pučkom pravobranitelju ne odstupa od višegodišnjeg prosjeka, te da nije zabilježen napredak u nekima od pitanja koja se ističu već godinama, poput politizacije uprave, daljnje reforme sustava besplatne pravne pomoći, razrješenja odnosa vlasnika stanova i najmoprimaca, te nepravilnosti u postupanjima nadležnih tijela koje se ponavljaju godinama, a odnose se, primjerice, na postupke u rješavanju statusnih pitanja građana, u kojima Ministarstvo unutarnjih poslova donosi rješenja kojima se odbija zahtjev za reguliranje boravka ili primitak u hrvatsko državljanstvo, bez dostatnog obrazloženja.

Kao slučajevi ozbiljnog kršenja ljudskih prava navode se i preostali slučajevi ranije privremeno zauzete imovine koju neki vlasnici ne mogu koristiti ili moraju isplatiti znatna sredstva privremenim korisnicima koji su ulagali u njihove nekretnine.

Iako je Ured pučkog pravobranitelja lani u radu imao 2356 predmeta, a dovršio ih 1903., i dalje je, upozorava se u izvješću, prečesto slučaj da problem ostane neriješen nakon intervencije ili izvješća pučkog pravobranitelja, pa, upozorava se, dolazi do nepotrebnih sudskih i upravnih postupaka, ali i do tužbi Europskom sudu za ljudska prava.

Kao poseban problem u radu pučki pravobranitelj u svom godišnjem izvješću navodi nedovoljnu ažurnost nadležnih tijela u odgovaranju na njegove upite, što je, navodi se, u nekim slučajevima trajalo i preko godine dana (iako je zakonski rok 30 dana).

Medu tijelima koja ne odgovaraju ažurno na upite navode se Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva, Ministarstvo pravosuđa, Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Ministarstvo uprave, te pojedine jedinice lokalne samouprave.

U pitanjima obnova kuća i infrastrukture te povrata privremeno zauzete imovine broj pritužbi opada, ističe pravobranitelj uz napomenu da predstoji još velik posao da se svi postupci okončaju.

Preostale pritužbe građana u 2011. odnosile su se na ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja, prava iz Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, tretman osoba lišenih slobode, postupanje policijskih službenika i dr.

U izvješću se navodi i kako je u državnom proračunu za 2011. godinu, za rad Ureda pučkog pravobranitelja bilo osigurano ukupno 9.410.637 kuna. Republika Hrvatska osigurala je 7.573.768 kuna, dok je ostatak od 1.836.868 kuna osigurala Europska unija za IPA program.

Ujedno se ističe i kako je Republika Hrvatska za 2012. godinu za Ured pučkog pravobranitelja osigurala iznos veći za 19,17 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Vezane vijesti

SAD o stanju ljudskih prava: pozdravlja Arapsko proljeće

SAD o stanju ljudskih prava: pozdravlja Arapsko proljeće

SAD je u četvrtak u godišnjem pregledu o stanju ljudskih prava u svijetu pozdravio Arapsko proljeće na Bliskom istoku i sjeveru Afrike, ali je i… Više

Komentari

registracija
31/1/10

STTony, 04.04.12. 20:25

Blablablablabla, kad će više jedna dubinska čistka u rvackom krađosuđu, ili se ipak prvo čeka da visoki sponzor Sova Šeks odapne ili barem bude izbačen iz kradezea?


registracija
7/9/07

Vinogradar, 04.04.12. 21:49

@STTony,
oprosti, ali ne piše se
"KRAĐOSUĐE".
Pravilno
prema hrvatskom narodnom pravopisu piše se :
KRIVOSUĐE.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 04.04.12. 22:16

KRAĐOSUĐE ili KRIVOSUĐE ili Pravosude, najveca sramota, najvece barbarstvo u Hrvatskoj drzavi. Tako sranje nije postojalo ni u Jugoslaviji. Citavoj europi se gade institucije HR pravosuda, smijesne, i jadne do boli. Uzas, jad i bijeda, sve pocinje od najnefunkcionalnije institucije u Hrvatskoj drzavi: Hrvatski Sabor. Tvornica bezveznih i preskupih umirovljenika, sabor bas nema nikavu funkciju u zastiti interesa HR gradana. Totalno promasena institucija.


registracija
19/1/12

samirst34, 04.04.12. 23:43

Imam ideju!


registracija
11/1/10

fluid, 05.04.12. 14:37

Najčešće i najjezivije presude,kao i posebna objašnjenja samih presuda,su posljedica apsolutne promašenosti primjene postojećih članova zakona,odnosno obrazloženja tih istih članaka zakona.Bilo kojih.Pored zdrave logike i pameti,jednostavnosti samoga članka,potpuno jasne i nedvosmislene pouke iz pojedinih članaka nekog zakona,u raznim sudskim rješenjima će vam stajati takve gluposti u pojašnjenju zašto je neka presuda takva i takva,da normalnom čovjeku pamet staje.Kada i stignete pitati ili razgovarati o nelogičnosti takvih objašnjenja presuda,dobiti će te odgovore tipa; "To je vaše mišljenje ali mi mislimo drugačije"!?I tako se očituju redom od ministara do sudova.Svi mlate istu praznu slamu.U stvari jednostavno uzimaju za pravo da primjenjuju zakone kako njima odgovara toga trenutka.To su takvi paradoksi da čovjeku pamet staje.Ali koliko je pravosuđe i zakoni naopaki u Hrvatskoj,dovoljno je vidjeti da je opće stanje države upravo proizišlo iz djelovanja takvih zakona i djelovanja upravo takvog nakaradnog pravosuđa.Da išta vrijede i suci i zakoni,u Hrvatskoj bi bilo nemoguće postojanje sadašnjeg stanja opće propasti.Dakle,institucije ove države koje trebaju garantirati demokraciju i funkcioniranje zakonitosti za sve jednako,jednostavno djeluju suprotno od svojih obaveza.To je potpuno jasno i najbeznačajnijem slučaju koji završava redovno katastrofalno po "male ljude".Ovo pravosuđe je rak-rana Hrvatske.Čitao sam nedavno odgovor MUP-a jednom branitelju koji je zatražio pojašnjenje i ujedno rješenje o pripadnosti Ratnoj policijskoj postaji od 90.god.Dobio je odgovor od MUP-a (Židovec u potpisu)kako-doslovno piše;" Rat nije predviđen Zakonom organa unutarnjih poslova pa se,glede toga nemogu izdavati rješenja o pripadnosti tim postajama pošto one nisu ni predviđene u tom zakonu"!!???Taj isti branitelj ima i ratni put izdan od toga istog MUP-a gdje stoji da je bio pripadnik Ratne policijske postaje od tog i tog datuma do tamo nekog datuma!?Sa malo propitkivanja,saznao sam da nitko nije ostvario pravo po toj osnovi jer te policijske ,ratne postaje,nisu bile predviđene nijednim zakonom u RH.Pitanje je jednostavno; Nisu li tada te postaje bile paravojne formacije ili paralelne strukture vlasti koje je ,u stvari,uspostavio sam Tuđman?Slavi se pogibija Jovića kao prvog redarstvenika iz Ratne policijske postaje ali istovremeno taj isti MUP ne priznaje postojanje tih postaja!?Gdje je logika,meni nije jasno ali je to zaista tako.I zaista mi nije jasno tko je ratovao do 9.mjeseca 91.god.do uspostavljanja ZNG-a ?Uostalom to je vrlo lako provjeriti samo što nikoga ne zanima.A lažnjaka 250.000 !I oni su danas legalni broj sa kojim se nezna šta da se radi!'Sačuvaj Bože ove države-maćehe i ovih institucija izvrnute pameti.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika