05.04.2012. / 11:40

Autor: Hina

Mesić o "Patriji":

Znam tko mi pakuje, ali ne bih o tome

Mesić tvrdi da su mu poznate pojedinosti o tome tko je, kada i kako takve medijske manipulacije dogovarao, ali ih, kaže, zbog stabilnosti države neće iznositi

Photo: Maja Santosi/PIXSELL Photo: Maja Santosi/PIXSELL Bivši predsjednik Stjepan Mesić izjavio je danas da ni u jednom trenutku nije sudjelovao u procesu odlučivanja o kupnji oklopnih vozila niti je na bilo koji način utjecao na povjerenstvo koje je donijelo odluku o kupnji vozila finske tvrtke Patria.

Suočen sa, kako kaže u izjavi za javnost, sve brojnijim, nerijetko tendencioznim, jednostranim i neprofesionalnim izvještajima u kojima se njegovo ime spominje u sklopu istrage slučaja "Patria", Mesić ističe da ni u jednome trenutku nije operativno sudjelovao u procesu odlučivanja niti je ni na koji način utjecao ni na jednoga od sedmero članova državnog povjerenstva.

"To ne znači kako nisam bio informiran o tome kako proces teče, dapače posjećivali su me predstavnici i jednog i drugoga ponuđača, u pravilu zajedno s ambasadorima svojih zemalja, i predstavljali mi, kao Vrhovnom zapovjedniku Oružanih snaga, svoj proizvod. No, ponavljam, niti sam na koga utjecao pri donošenju konačne odluke, niti sam u tome sudjelovao", kaže Mesić.

Stoga, kaže, s ogorčenjem odbacuje sve insinuacije koje bi javnost trebale navesti na zaključak kako je pod istragom, odnosno koje vještom manipulacijom tekstovima i fotografijama, kao i naslovima, sugeriraju da je osumnjičen za primanje mita.

Tvrdi da su mu poznate pojedinosti o tome tko je, kada i kako takve medijske manipulacije dogovarao, ali ih, kaže, zbog stabilnosti države neće iznositi.

Smatra da u Hrvatskoj, na žalost, postoji dovoljan broj stvarnih afera, pa i onih koje zadiru visoko u vrh politike, te da nisu potrebne izmišljene poput navedene kojom ga se želi kompromitirati, "osim ako se time želi odvratiti pozornost od nečega drugoga".

Dodaje kako nije nikakav problem da policija istraži tko je ulazio u Ured Predsjednika u vrijeme njegova mandata.

"Niti sam ja tzv. knjigu ulazaka odnio sa sobom, niti tajim da je primanje kako građana, tako državnika i političara, a, napokon, i predstavnika gospodarskih subjekata, domaćih i stranih, bilo dio mojega posla. Uvijek sam bio otvoren prema javnosti, to ostajem i danas. Ali, najenergičnije odbacujem sve političko-medijske podvale kojima me se želi uvući u nešto što je, kao prvo, još uvijek predmet istrage, i to ne protiv mene, a, kao drugo, u čemu nisam sudjelovao na način koji se želi sugerirati hrvatskoj javnosti", stoji u Mesićevoj izjavi.

Bivši predsjednik također odbija insinuacije kojima bi se njegovu borbu protiv korupcije htjelo prikazati kao posljedicu nezadovoljstva zbog toga što, kako neki kažu, nije dobio svoj dio.

"Ta, inače utuživa tvrdnja, uvreda je svakom zdravom razumu. A ja sam uvijek vjerovao i vjerujem i danas da naši građani, oni koji su me dva puta birali za Predsjednika, imaju sposobnost zdravog rasuđivanja. Zbog toga im se obraćam i ovom izjavom. Za vrijeme cijele svoje političke karijere časno sam služio svojoj Domovini i njezinim građanima. Stoga ne dozvoljavam nikome da tu časnu službu Domovini lažima i insinuacijama dovede u pitanje", zaključuje Mesić za čijega mandata je Hrvatska od finske Patrije kupila 84 oklopnih vozila, vrijedna 112 milijuna eura.

Posljednjih dana mediji pišu da je kriminalistička policija po nalogu USKOK-a "ušla" u Ured predsjednika od kojega traži podatke o posjetama iz vremena kad se odlučivalo o dobavljaču oklopnih vozila za Hrvatsku vojsku.

USKOK i policija za sada šute o istrazi slučaja "Patria" koja je 2009. krenula iz Finske koja je godinu kasnije s austrijskim i hrvatskim državnim odvjetništvom osnovala zajednički istražni tim.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
18/1/08

ankicascreiber, 05.04.12. 12:06

drugim rijecima gradanin predsjednik zna da postoji mafija u HR, i reket mafije, ali nece o tome jer 10 godina predsjednikovanja ne samo da nisu sprecila razvoj mafije, vec se razvio Don Ivo Sanader i njegov klan.


registracija
24/7/11

mrvek, 05.04.12. 12:11

spakirao si ti sebi davno a sad je vrijeme da se raspakiraš.


registracija
20/12/11

YugoHrvat, 05.04.12. 12:38

Gospodin Mesic je uspjesno proveo proces detudjmanizacije i na tome mu cestitam.


registracija
28/4/10

Zvonko, 05.04.12. 13:14

Njegove laži je postalo doista glupo više komentirati!
Zato: Nek institucije rade svoj posao....


registracija
17/4/11

DONDON, 05.04.12. 13:16

Mesićevo predsjednikovanje je uvelike promijenilo image Hrvatske u pozitivnom smislu, što nekima nije odgovaralo, pa je stalno bio pod udarom starih tuđmanovskih struja, raznih mafijaša, mešetara i kriminalnih skupina. Što god tko mislio o njemu, svakako je odigrao pozitivnu ulogu za narod hrvatski. Neustrašivo i pošteno se borio protiv svakog zla u okviru svojih ovlasti i mogućnosti. Ovo pakiranje o upletenosti Mesića oko kupnje vojnih vozila je još jedna od niza sličnih neuspješnih podvala.


registracija
14/12/06

crestor, 05.04.12. 13:37

Trebamo aktivirati nase resurse .. !


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 05.04.12. 15:32

Stipe,ZAMP....Josipović .....................ruše tvoj ugled.....jer kako bi oni muljali,četnike veličali.....


registracija
20/6/11

etna47, 05.04.12. 16:46

I vi novinari nemate "obzira prema svetim kravama,a u ovom slučaju biku" koji je "radio" krao i izdao svoj narod on je HR-Juda. .... Njemu se treba suditi!


registracija
27/11/11

Culex, 05.04.12. 19:17

Nije u pravu g.Stjepan Mesić kada govori o "zdravom rasuđivanju" građana zato što su ga dva puta birali za predsjednika.On,kao tata mata za HDZ ,naročito tuđmanovskom ,čime objašnjava da je ta velikoizdajnička stranka birana tri puta od tih istih građana kao i on?Molim g.Mesića da se prisjeti kako "ni vrabac ne smije uć u atar vile "Zagorje" na Pantovčaku dok sam ja tu". I da g.Mesiću nešto promakne?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika