05.04.2012. / 12:28

Autor: Hina

Iz Fukushime isteklo 12 tona radioaktivne vode

Vrlo radioaktivna nakon prolaska kroz reaktor, ta se voda obično ponovno ubrizgava u sustav hlađenja nakon prolaska kroz opremu za dekontaminranje

ArhivaArhivaPribližno 12 tona radioaktivne vode isteklo je iz nuklearne centrale Fukushima, a dio se vjerojatno izlio u more, otkriveno je u četvrtak ujutro.

Japanska elektroenergetska tvrtka Tokyo Electric Power (Tepco) objasnila je da je istjecanje otkriveno u četvrtak ujutro na cijevi koja povezuje privremeni uređaj za dekontaminiranje vode, gdje se čisti tekućina za hlađenje reaktora.

Vrlo radioaktivna nakon prolaska kroz reaktor, ta se voda obično ponovno ubrizgava u sustav hlađenja nakon prolaska kroz opremu za dekontaminranje. Tepco je precizirao da je radioaktivna tekućina, koja je iscurila u četvrtak, bila korištena u operacijama čišćenja.

"Naši dužnosnici su potvrdili da je voda za hlađenje istekla na razini spoja dviju cijevi" rekao je glasnogovornik i dodao da je dio tekućine vjerojatno iscurio u ocean, a prenosi agencija AFP.

Oštećenje je otklonjeno, naglasio je glasnogovornik. Tepco pokušava utvrditi točnu količinu vode koja je iscurila u ocean iz centrale Fukushima Daiichi, 220 km sjeveroistočno od Tokija.

To nije prvi takav slučaj: oko 120 tona radioaktivne vode iscurilo je iz sustava za dekontaminaciju prošlog mjeseca, od kojih je 80 litara završilo u moru, precizira kompanija.

U tragediji izazvanoj potresom magnitude 9,0 u Pacifiku 11. ožujka 2011., koji je zatim izazvao tsunami te havariju nuklearne elektrane Fukushima potvrđena je smrt 5.846 ljudi, a 3.317 osoba je nestalo. Ozlijeđenih je 6.011, a materijalne su štete goleme kao i onečišćenje izazvano radioaktivnošću.

Vezane vijesti

Japan zadovoljan dogovorom o dokapitalizaciji španjolskih banaka

Japan zadovoljan dogovorom o dokapitalizaciji španjolskih banaka

Japanski ministar financija Jun Azumi izrazio je u nedjelju zadovoljstvo dogovorom koji je dan ranije postigla eurozona o pomoći u dokapitalizaciji… Više

Komentari

registracija
9/3/11

poluprovokator, 05.04.12. 13:28

nekak mi brojke izgledaju kao da još treba dodati pokoju nulu iza


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika