05.04.2012. / 16:44

Autor: Hina

Bivši direktor Hrvatskih voda optužen zbog lova u Namibiji

USKOK je danas podigao optužnicu protiv bivšeg direktora Hrvatskih voda Jadranka Husarića zbog sumnje da su mu direktor tvrtke Vodoprivreda Lonja-Zelina Zoran Crneković i direktor tvrtke Proning Božidar Deduš platili safari u Namibiji kako bi njihovih tvrtkama osigurao poslove s Hrvatskim vodama.

Jadranko HusarićJadranko HusarićUSKOK je danas podigao optužnicu protiv bivšeg direktora Hrvatskih voda Jadranka Husarića zbog sumnje da su mu direktor tvrtke Vodoprivreda Lonja-Zelina Zoran Crneković i direktor tvrtke Proning Božidar Deduš platili safari u Namibiji kako bi njihovih tvrtkama osigurao poslove s Hrvatskim vodama.

USKOK je na svojoj internetskoj stranici izvijestio da trojicu tereti zbog primanja i davanja mita u gospodarskom poslovanju te zlouporabe položaja i ovlast.

Točan iznos imovinske koristi koju će optuženici morati vratiti budu li osuđeni USKOK nije naveo. No, osim troškova putovanja i lova u Namibiji kao mito je navedena i cijena dopreme lovačkih trofeja u Hrvatsku.

USKOK tvrdi da je safari na kojem je trojac bio od 1. do 8. lipnja 2009. dogovorio Crneković, pri čemu je kao razlog puta naveo stručno usavršavanje. Deduš je potom u namjeri da pribavi korist za sebe i Crnekovića, zatražio da se na računu kojim su plaćali predujam pod vrstom usluge navede "Stručno putovanje - Namibija", a na temelju naloga koji je podnio njegova tvrtka platila mu je troškove.

Crneković je, pak, rezervirao zrakoplovne karte za put te je u namjeri da sebi i Dedušu pribavi nezaknitu korist, stručnim službama tvrtke kojoj je na čelu naložio plaćanje računa za zrakoplovne karte, da se taj trošak u poslovnim knjigama uvede kao usluga cestovnog prijevoza te da se u evidenciji boravka na radnom mjestu vrijeme njegova boravka u Namibiji prikaže kao da je radio.

Poslije boravka u Namibiji u Hrvatsku su, tvrde u USKOK-u, dopremljeni lovački trofeji za Husarića i Crnekovića, a troškove dopreme je, po Crnekovićevoj uputi, platila tvrtka kooperant društva u kojem je on direktor.

Nakon što je USKOK u ožujku prošle godine pokrenuo istragu Husarić je javno odbacio sve novinske napise da su Hrvatske vode namještale natječaje i izvlačile novac. Na izravno pitanje je li mu neka tvrtka platila lov u Namibiji tada je odgovorio da od svoje tvrtke nije ništa naplatio te da za godišnji odmor ide kamo želi.

Vezane vijesti

Potvrđena optužnica protiv Milkovića i Pacaka zbog primanja mita

Potvrđena optužnica protiv Milkovića i Pacaka zbog primanja mita

Zagrebački Županijski sud potvrdio je danas u cijelosti USKOK-ovu optužnicu protiv bivšega glavnog izvršnog direktora Ine i direktora Crosca Bojana… Više

Komentari

registracija
20/8/10

McCoy, 05.04.12. 17:02

Desetodnevni foto-safari kosta mnogo, koliko je tek kostala dozvola za odstrel divljaci, mislim da bi mogao stancic da se kupi za taj novac. Cena za jednog leoparda je oko 8500 USD, avionske karte nisu ispod 2000 EUR, najam puske po danu je oko 50 USD. Pa jos ako je trofeja bilo nekoliko, doprema se posebno placa....
Kakva je to tek bila usluga koja je time podmazana...


registracija
29/11/11

pkoeljo, 06.04.12. 08:10

Neka uskok pročešlja malo po ostalim državnim tvrtkama
ima još onih koji su i po nekoliko puta safarili po Africi.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika