06.04.2012. / 08:25

Autor: Hina

Reakcije na kontroverznu pjesmu:

Napad na Grassa

"Njegove su izjave ignorantske i sramotne i svaka poštena osoba na ovome svijetu mora ih osuditi", rekao je Netanyahu izrazivši uvjerenje da su Grassovi motivi antisemitski

Guenter GrassGuenter GrassDobitnik Nobelove nagrade za književnost, njemački književnik Guenter Grass u četvrtak je izjavio kako smatra da je on meta kampanje čiji je cilj uništiti njegovu reputaciju, nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu oštro osudio Grassovu pjesmu, u kojoj on navodi da je izraelski nuklearni program, a ne iranski prijetnja svjetskome miru.

Gostujući u tv-emisiji programa 3Sat, pisac je kazao kako je u pjesmi prozvao "izraelsku vladu", a ne izraelski narod.

"Njegove su izjave ignorantske i sramotne i svaka poštena osoba na ovome svijetu mora ih osuditi", rekao je Netanyahu izrazivši uvjerenje da su Grassovi motivi antisemitski.

"Šest desetljeća on je krio svoju prošlost pripadnika jedinice Waffen SS-a. Usto, ne iznenađuje da on definira samo židovsku državu kao najveću prijetnju svjetskome miru i protivi se njezinu opremanju sredstvima za samoobranu", rekao je Netanyahu, aludirajući na podmornice kojima Njemačka oprema židovsku državu. Izraelski premijer je sramotnom ocijenio i Grassovu usporedbu Irana i Izraela.

"U Iranu postoji režim koji poriče holokaust te poziva na uništenje Izraela. Usporedba govori vrlo malo o Izraelu i puno o gospodinu Grassu. Iran, a ne Izrael, predstavlja prijetnju svjetskome miru. Iran, a ne Izrael prijeti da će uništiti druge zemlje. Iran, a ne Izrael podupire terorističke organizacije koje ispaljuju rakete na nevine civile. Iran, a ne Izrael podupire masakr koji sirijski režim provodi nad svojim civilima. Iran, a ne Izrael, kamenuje žene, vješa homoseksualce i nemilosrdno vrši pritisak na više desetaka milijuna građana u svojoj zemlji", rekao je Netanyahu.

U pjesmi "Što se mora reći" objavljenoj u srijedu u nekoliko europskih listova, 84-godišnji njemački pisac napisao je da iranske nuklearne ambicije nisu dokazane. Pjesma je izazvala oštre kritike u Njemačkoj, ali i među židovskim zajednicama u svijetu. Izraelsko veleposlanstvo u Njemačkoj ocijenilo je da je pjesma u skladu s tradicijom klevete pred Pesah.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

registracija
30/11/10

jato, 06.04.12. 08:33

Za mir u svijetu prepreke su srbi i izraelci


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 06.04.12. 11:08

Ovaj super ČOVJEK je izrekao ISTINU kojoj ni dragi Bog neće zamjeriti.


registracija
23/10/09

spinner, 06.04.12. 13:56

Čitam što Netanyahu govori i sjetim se Slobe Miloševića...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika