Objavljeno u Nacionalu br. 484, 2005-02-22

Autor: Dean Šoša

DVD/VIDEO

Vrhunac klasičnog Hollywooda

'Zameo ih vjetar' životno je djelo nekolicine genijalaca, rije svega redatelja Davida O. Selznicka i glumice Vivien Leigh

DVD izdanja poput najnovijeg četverostrukog izdanja legendarnog spektakla “Zameo ih vjetar”, koja sadrže sate dodatnih priloga, naizgled olakšavaju pisanje o filmovima, nudeći kritičarima pregršt materijala. Ipak, kako je namjera ovakvih izdanja ponajprije komercijalna, tako su i silni dodaci uglavnom prilagođeni široj publici. Drugim riječima, teško je očekivati da će nas, primjerice, Warner počastiti snimkom okruglog stola na kojem će pet-šest teoretičara satima razglabati o strukturi nekog značajnog filma, no zato su izdanja obično krcata biografskim podacima o glavnim glumcima. Stoga, iako ovakva DVD izdanja kritičarima prilično uljepšavaju posao, ona su ponajprije poslastica za sve one koji se vole tu i tamo okrenuti dobrom starom pozitivizmu, pozivajući se u tumačenju filmova na biografije umjetnika koji su ih stvarali. Glavni dodaci DVD izdanju filma “Zameo ih vjetar” jesu biografski dokumentarci o Clarku Gableu i Vivien Leigh, podulji, za ovu prigodu snimljen razgovor s jedinom važnijom još živućom protagonisticom filma Olivijom de Havilland i dvosatni dokumentarac o snimanju “legende”, zapravo oda Davidu O. Selznicku, legendarnom producentu kojeg bi konačno trebalo početi potpisivati kao redatelja, jer su George Cukor, Victor Fleming i Sam Wood (neki kraće, neki dulje) bili samo njegovi asistenti. Dokumentarci nisu loši, iako se tek sramežljivo dotiču potencijalno najzanimljivijih crta osoba kojima se bave – Selznickove ovisnosti, Gableove neobuzdanosti ili ludila Vivien Leigh. Ipak, između redova da se puno toga naslutiti, baš kao što se iz legendarne replike Rhetta Butlera upućene Scarlett O’Hara “You Need Kissing Badly” da naslutiti da ni Selznick ni Butler nisu mislili da je ono što treba Scarlett poljupci!

Među dodacima, dakle, nećete pronaći neku zagriženu psihoanalitičku studiju lika Scarlett O’Hara ili strukturalističku analizu Selznickove kompleksne i savršene naracije, no zato je tu, primjerice, pedantno rekonstruirano snimanje filma. Već iz samih priloga vidljivo je zbog čega se i danas o filmu pišu eseji, a on prilikom svakog novog prikazivanja distributerima donosi velik novac. “Zameo ih vjetar” nastao je zajedničkim naporima nekoliko genijalaca koji su ovome filmu pristupili kao životnom projektu. Riječ je prije svega o Davidu O. Selznicku i njegovoj glavnoj glumici Vivien Leigh, čiju simbiozu ponajbolje opisuje rečenica iz dokumentarca kako su “David O. Selznick i Vivien Leigh nekako vjenčani u liku Scarlett O’Hara”. Selznick je jedan od onih introvertirano-ekstrovertiranih umjetnika koji su oblikujući priče i karaktere toliko vodili računa o očekivanjima publike i duhu vremena da se publici u njihovim djelima slobodno može pripisati autorski udio. Četiri glavna lika i njihove odnose Selznick je, u suradnji s prvim režiserom Cukorom, osmišljavao mjesecima, razmišljajući o stotinama glumaca, njihovu privatnom životu i načinu na koji će ih prihvatiti publika, pogotovo oni koji su pročitali bestseler Margaret Mitchell. Postavivši Rhetta, Scarlett, Ashleyja i Melanie u savršen dramaturški odnos i virtuozno ispričavši priču koja se bavi univerzalnim temama i mitovima, Selznick je proizveo savršenu filmsku konstrukciju u kojoj su se susreli talent autora, očekivanja publike i duh vremena, konstrukciju iz koje se mogu iščitavati brojna značenja, ne oduzimajući filmu elementarni šarm kojim je privukao publiku. Likovi stoga prerastaju okvir filma i umjetnosti te se primjerice o Scarlett može raspravljati onako kako se raspravlja o Hamletu, Odiseju ili Raskoljnikovu. Vivien Leigh, koja je pametnom i strpljivom igrom došla do Scarlett, odigrala je, bez pretjerivanja, jednu od najboljih uloga ikada zabilježenih na filmu.

Unatoč svim revalorizacijama, još uvijek postoje brojni filmofili koji remek-djela poput “Zameo ih vjetar” doživljavaju kao šund kojem je superioran svaki mutno snimljeni niskobudžetni film s izvanengleskoga govornog područja. Ponovno gledanje ovakvih filmova, snimljenih u doba kada je klasični Hollywood bio na svom vrhuncu, pokazuje da je prezir koji mnogi još osjećaju prema američkom narativnom filmu bio i ostao posljedica neznanja i sumanute potrebe da prividno obrazovan čovjek najlakše i najbesmislenije potvrđuje svoj dobar ukus distanciranjem od onoga što se sviđa prosječnom gledatelju, bilo to vrijedno ili ne.

DISTRIBUTER: ISSA
DVD
Gone With the Wind, am. melodrama, 1939.
R: Victor Fleming
GL: Vivien Leigh, Clark Gable, Leslie Howard, Olivia de Havilland, Hattie McDaniel
FILM: 4
DVD: 4

BILO JEDNOM NA SREDNJEM ZAPADU
Discovery
DVD+VHS
“Bilo jednom na srednjem zapadu” nije vestern, kako sugerira distributer na omotnici DVD-a, no sa spomenutim žanrom ipak ima neke veze. Osim što naslov filma i glazba asociraju na vesterne Sergia Leonea, Meadowsov film podsjeća na neumrli žanr i pričom o kriminalcu koji se vraća u svoj grad nakon što je otkrio da je njegovu nekadašnju curu s kojom ima 12-godišnju kćer zaprosio drugi muškarac. Ipak, riječ je o socijalnoj komediji čija se radnja odvija među britanskom radničkom klasom, atmosferom nalik na “Skidajte se do kraja”. Udarni adut Meadowsova filma je izvrsna glumačka ekipa u kojoj su junak spomenutog filma Robert Carlyle i Rhys Ifans (“Ja u ljubav vjerujem”). DVD izdanje ne sadrži dodatne priloge.

Once Upon a Time in the Midlands, brit.-njem.-niz. humor. drama, 2002.
R: Shane Meadows; GL: Robert Carlyle, Rhys Ifans, Shirley Henderson, Kathy Burke
FILM: 2
DVD: 1

ZA DOLAR VIŠE
Continental film
DVD
Igrom slučaja istog tjedna kada i “lažni” vestern “Bilo jednom na srednjem zapadu” u videotekama se pojavio i jedan pravi, “Za dolar više”, Sergia Leonea, redatelja na kojeg se Meadows povremeno poziva. Za razliku od prethodnih DVD izdanja Leoneovih vesterna “Bilo jednom na Divljem zapadu” i “Dobar, loš, zao” koji spadaju u sam vrhunac dosadašnje hrvatske DVD ponude, izdanje ovog filma prilično je mršavo. Format slike nije, kao što to omotnica sugerira, zloglasni 4:3, nego widescreen, tako da disk vrijedi nabaviti iako ne sadrži dodatne priloge. Film je, naravno, briljantan, središnji i možda najbolji dio trilogije o bezimenom čiji se prvi dio “Za šaku dolara” nedavno mogao kupiti na kioscima, no snimka je bila jeziva, skinuta s VHS-a.
For a Few Dollars More, tal.-španj.-njem.-mon. vestern, 1966.
R: Sergio Leone
GL: Clint Eastwood, Lee Van Cleef, Gian Maria Volonte, Mara Krupp, Klaus Kinski
FILM: 4
DVD: 1

KAKO UBITI SUSJEDOVA PSA
UCD
DVD+VHS
Glavni junak filma “Kako ubiti susjedova psa” je engleski dramatičar koji živi u Los Angelesu i nakon nekoliko hitova prolazi kroz veliku krizu. Njegova dražesna supruga htjela bi bebu, no pisac je sebičan i neodgovoran i mrzi djecu, smatrajući kako su ona gubitak vremena. Glavni problem ove humorne drame je taj što su humorni dijelovi neduhoviti, a dramski neintrigantni. Jedini zanimljiv lik je pisac, no on je iznimno antipatičan, a redatelju-debitantu Michaelu Kalesniku ne uspijeva nas zainteresirati ni za njegovu, niti za sudbinu sporednih, stereotipnih likova poput senilne majke, invalidne djevojčice i dosadnih susjeda. Pogledati prije svega zbog vrlo dobrog nastupa Kennetha Branagha koji je loše napisanom karakteru ipak udahnuo živost.

How To Kill Your Neighbor’s Dog, njem.-am. humor. drama, 2000.
R: Michael Kalesniko
GL: Kenneth Branagh, Robin Wright Penn, Lynn Redgrave, Suzi Hofrichter, Jared Harris
FILM: 1
DVD: 0

OSTALI NOVITETI

TOP GUN – VTI
BAMBI – CONTINENTAL
PTICE UMIRU PJEVAJUĆI – ISSA
BOPHA! – VTI
UTRKA S MJESECOM – VTI
BEZ IZLAZA – UCD
HELLBOY – BLITZ
LIVERPOOLSKA DJEVICA – UCD
VATRENA OLUJA – BLITZ

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika