06.04.2012. / 13:35

Autor: Hina

Kina upozorava:

Napad na Iran bi destabilizirao svijet

Izrael i Sjedinjene Države prijete Iranu vojnom akcijom zbog netransparentnog nuklearnog programa za koji Zapad tvrdi da je krinka razvoju nuklearnog oružja, a što Teheran niječe

 Hu Jintao i Barack Obama (arhiva) Hu Jintao i Barack Obama (arhiva)Napad na Iran izazvao bi razornu odmazdu u regiji i destabilizirao globalni gospodarski oporavak te se međunarodna zajednica mora suzdržati od rata, upozorio je u petak Chen Xiaodong, čelnik odjela za zapadnu Aziju i sjevernu Afriku u kineskom ministarstvu vanjskih poslova.

Izrael i Sjedinjene Države prijete Iranu vojnom akcijom zbog netransparentnog nuklearnog programa za koji Zapad tvrdi da je krinka razvoju nuklearnog oružja, a što Teheran niječe.

Kina, koja s Iranom tijesno surađuje u energetici i trgovini, zagovara mirno rješenje spora i protivi se sankcijama koje je Zapad jednostrano nametnuo Iranu.

"Ako bi se na Iran išlo silom, to bi zacijelo izazvalo odmazdu i još veći vojni sraz, pogoršalo bi kaos i zaprijetilo sigurnosti Hormuškog tjesnaca te drugim strateškim prolazima, povećalo bi svjetske cijene nafte i naštetilo svjetskom gospodarskom oporavku", napisao je Chen.

"Možda ima i 10.000 razloga za rat, no nema lijeka za stravične posljedice rata kao što su uvlačenje naroda u bijedu i patnju, raspad društva i gospodarstva", napisao je Chen na webstranici komunističkoga glasila Narodni list (Renmin Ribao).

Sve su učestalija nagađanja da bi Izrael mogao napasti iranska nuklearna postrojenja jer ih drži prijetnjom svojoj sigurnosti.

Najvažnije je sada sve strane pozvati da se suzdrže i nastave dijalog čim prije moguće, napisao je Chen.

U travnju se očekuje nastavak dijaloga između Irana i svjetskih sila o iranskome nuklearnom programu pošto je u siječnju 2011., Teheran odbio prekinuti obogaćivanje urana što su Ujedinjeni narodi zatražili u nekoliko rezolucija.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

registracija
15/3/08

Sandzo, 06.04.12. 22:08

rjesenje je da se napadne tzv izrael, a Palestina konacno postane drzavom u granicama prije osnivanja cionisticke tvorevine.


registracija
9/11/09

superhik, 07.04.12. 01:11

Ha, ha, ha... Izrael prijeti nekome zbog “netransparentnog” nuklearnog programa. Aparthejd koji ima neprijavljeno par stotina nuklearnih bombi, prijeti nekome zbog “netransparentnosti”. Pa ovo je stvarno doseglo granice apsurda da treba biti tesko mentalno retardiran z ovako nesto slusati.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika