06.04.2012. / 15:06

Autor: Hina

Američka digitalna knjižnica do travnja iduće godine

Američka javna digitalna knjižnica s više od dva milijuna knjiga bit će dostupna u travnju iduće godine, najavio je autor i knjižničar Harvardske sveučilišne knjižnice Robert Darnton.

Amerikanci digitaliziraju svoju nacionalnu knjižnicuAmerikanci digitaliziraju svoju nacionalnu knjižnicuAmerička javna digitalna knjižnica s više od dva milijuna knjiga bit će dostupna u travnju iduće godine, najavio je autor i knjižničar Harvardske sveučilišne knjižnice Robert Darnton.

Darnton je obećao da će Digital Public Library of America (DPLA), projekt neprofitne organizacije osmišljen u listopadu 2010., "biti dovršen do travnja 2013." te da će "u početku sadržati najmanje dva milijuna knjiga iz javne domene, te niz specijaliziranih zbirki mnogo bogatijih od onih dostupnih preko Googlea", piše Guardian.

Knjižnica je osmišljena kako bi, objasnio je Darnton na predavanju koje je održao u Columbia Law School, američko "kulturno nasljeđe besplatno bilo dostupno", Amerikancima ali i cijelom svijetu.

Vodstvo DPLA trenutačno pokušava riješiti pitanje autorskih prava - isti problem na koji je naišao Google ostvarujući svoj kontroverzni plan digitalizacije milijuna knjiga za Google Book Search i suočivši se na kraju s tužbama autora i izdavača.

DPLA, neprofitna organizacija "posvećena javnom dobru" mora udovoljiti "legitimnim interesima nakladništva", s obzirom na to da želi u zbirku uključiti knjige zaštićene autorskim pravima. Darnton je predložio da se nedavno objavljene knjige izbjegavaju te da se za njih odredi "pomična granica" od pet do deset godina.

"Većina knjiga prestaje se prodavati nakon nekoliko tjedana, a mogućnost da donesu zaradu za nekoliko godina potpuno nestane", kaže Darnton. "Rijetke knjige koje dugo zadržavaju komercijalnu vrijednost mogu se isključiti iz DPLA uz dogovor s izdavačem i autorom. Ne ugrožavajući ekonomski interes vlasnika autorskih prava, DPLA bi tako mogla izboriti njihovu suradnju", dodao je.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika