06.04.2012. / 15:32

Autor: Nacional.hr

Nagrada suosnivaču Ferala

'Osnivanje Ferala bio je jedini mogući izbor'

Viktor Ivančić, ugledni hrvatski novinar i pisac rodom iz Sarajeva, suosnivač i glavni urednik kultnog splitskog tjednika Feral Tribune, dobitnik je nagrade Duško Kondor za afirmaciju građanske hrabrosti

Viktor Ivančić dobitnik je nagrade za afirmaciju građanske hrabrosti; Photo: Marko Lukunić/PIXSELLViktor Ivančić dobitnik je nagrade za afirmaciju građanske hrabrosti; Photo: Marko Lukunić/PIXSELLNevladina organizacija GARIWO iz Sarajeva danas dodjeljuje nagradu Duško Kondor za građansku hrabrost i za afirmaciju građanske hrabrosti. Jedan od dobitnika je i Viktor Ivančić, ugledni hrvatski novinar i pisac rodom iz Sarajeva, suosnivač i glavni urednik kultnog splitskog tjednika Feral Tribune. Ivančić je u povodu osvajanja nagrade za afirmaciju građanske hrabrosti izjavio za Dnevnik FTV-a kako je osnivanje Ferala bio 'jedini mogući izbor'.

"U tom razdoblju cjelokupnu medijsku scenu uzurpirale su nove političke vlasti te za nas nije bilo alternative da ostanemo raditi u medijima. Svi smo bili novinari koji su radili ili u novinama ili na televiziji, ali tu više nije bilo prostora i morali smo sami nešto pokrenuti. Nije bilo lako, ali je bilo jedino moguće zbog toga što je novinarski posao u stvari vrlo jednostavan: ili ćete pisati istinu ili ćete lagati, a ako prešućujete - također lažete. Stoga smo mi, da bismo se uopće mogli baviti svojim poslom, morali na neki način biti prst u oko tadašnjem režimu i tadašnjoj medijskoj sceni", izjavio je Ivančić, dodajući kako je osnovno pravilo 'ostati vjeran svojoj profesiji'

"Mislim da novinarska profesija nije previše komplicirana i da čovjek uvijek ima izbor: ako se nema snage time baviti, neka se time ne bavi. Najgori su oni koji se nastave baviti novinarstvom, a zapravo sudjeluju u propagandi", kazao je suosnivač Ferala.

Čovjek neizmjerne hrabrosti

Bivši predsjednik Stjepan Mesić kazao je u prilogu FTV-a kako je Ivančić 'čovjek inteligencije, enciklopedijskog obrazovanja i neizmjerne hrabrosti', dok je novinar tjednika Vreme Miloš Vasić ocijenio da je Ivančić 'najbolji novinski pisac na svim našim jezicima - među živima, a možda čak i među mrtvima'.

"Generacije koje dođu za 50 ili za 100 godina, uđu u arhive i biblioteke i uzmu Feral iz tih najtežih godina, a i iz svih drugih godina, tek će tada shvatiti koliko je zapravo u globalnim razmjerima Viktor Ivančić važan pisac, intelektualac i novinar", izjavio je pak glavni urednik Novosti Ivica Đikić.

Elementarna nepravednost

Na pitanje kako gleda na današnju situaciju u zemlji i ima li kakvu poruku, Ivančić je rekao kako je situacija u Hrvatskoj i okruženju više-manje katastrofalna.

"Ali to nije razlog da se ne borimo za nešto što bi trebao biti bolji ili pravedniji život. Mislim da je karakteristika naših društava danas prije svega ta da su nepravedna. Više čak ni etnički ili nacionalistički moment nije toliko alarmantan koliko jedna elementarna nepravednost", izjavio je Ivančić.

Osim Ivančića nagradu su dobili Matija Stević, Budimir Buda Koprivica i Nedeljko Neđa Galić. Kolektivna nagrada za građansku hrabrost dodijeljena je građanima Sarajeva koji su živjeli, bili ranjeni, ubijeni i umrli u Sarajevu za vrijeme opsade grada od 6.04.1992. do 29. 02. 1996.

Obrazloženje odluke

Nagrada Duško Kondor za afirmaciju građanske hrabrosti dodjeljuje se Viktoru Ivančiću, iz Splita, Hrvatska, zato što je, iako svjestan rizika kojima se izlaže, afirmisao građansku hrabrost u periodu od kraja osamdesetih godina dvadesetog vijeka do danas, tako što je:

- Svjestan razorne moći tadašnje političke ideologije u Hrvatskoj, postao suosnivač satiričko- političkog nedjeljnika Feral Tribune, u cilju objektivnog, nepristrasnog i nezavisnog informisanja građana Hrvatske.

- Svoje nepristajanje na politički diktat moćnika iskazivao kroz svoje tekstove i uređivačku politiku, konstantno i neumoljivo, bez obzira na cijenu koju je za to plaćao.

- Napisao i objavio impresivan broj članaka i kolumni, u kojima je bez obzira na teške posljedice, razotkrivao, imenovao i osvjetljavao različite negativne fenomene u društveno-političkom miljeu Hrvatske i SFRJ.

- U vrijeme ratova u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Kosovu, kao novinar i glavni i odgovorni urednik Feral Tribuna kontinuirano i dosljedno iznosio stavove protiv ratova, nasilja i zločina i gorljivo promovisao pravedan mir i saradnju među državama i narodima bivše Jugoslavije kao jedinu moguću i moralnu opciju.

- Posljednje dvadeset tri godine rada posvetio predanoj afirmaciji građanske hrabrosti kroz sopstveni primjer novinara koji ne odustaje od iznošenja istine u najopasnijim vremenima, u kojima nosioci politike zla ne prezaju ni od zastrašivanja, bacanja bombi na redakciju i vođenja sudskih procesa protiv novinara.

- Kao novinar aktivno se bori za univerzalne ideale mira, i jednako dosljedno protiv organizovanog kriminala. Tako, decenijama daje primjer novim generacijama novinara, da je i u gotovo nemogućim okolnostima moguće ostati čestit profesionalac.

Vezane vijesti

Odlagalište zla

Odlagalište zla

Jedan od osnivača kultnog Feral Tribunea i poznati novinar Viktor Ivančić gostovao je prošli tjedan u radijskoj emisiji Peščanik, koja se emitira na… Više

Komentari

registracija
18/1/08

ankicascreiber, 06.04.12. 16:53

Neka je vječna slava hrvatskom heroju i branitelju splitskom feralu tribuneu

naslovnica tuđman milošević, zar smo se za ovo borili ostati če kao jedno od največih dijela suvremene hrvatske umjetnosti.

nedostaju nam naslovnice, nedostaju nam greatest shits, i championshit, nedostaju komentari glede unatoc eni erceg. Feral nam nedostaje.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 06.04.12. 17:26

VIVA LUDEŽ.


registracija
1/10/09

fusgenger, 06.04.12. 20:01

Ivančić je dobar ali nedovoljno principijelan kad se radi o 45godišnjoj vladavini SKJ i UDBE. Imam osjećaj da nekog štiti. Garant ga jebe dida iz Robija.


registracija
28/12/09

crojoe, 06.04.12. 23:00

Novinarski posao je vrlo jednostavan, kaze Viktor Ivancic: "'ili cete pisat istinu ili cete lagati",
U koju grupu od ove dvije Vi gospodine Ivancicu pripadate?


registracija
9/11/09

superhik, 07.04.12. 01:08

Legenda novinarstva jos iz razdoblja bivse Juge, kada su u Slobodnoj Dalmaciji ismijavali balkanske vlastodrsce, koji su imali vlast ali ne i mozak. Nastavak balkanske jebivjetrine gledamo i danas ali bez genijalnih komentara iz Ferala, jer je sjor Ivu lopovu Sanaderu uspjelo ono sto ni Tudjmanu nije poslo za rukom a to je ugasiti Feral.


registracija
13/1/11

Fenris, 07.04.12. 10:34

Bogumili a ni vragu nisu mrski :-D
steta da ih vise nema........


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika