06.04.2012. / 15:54

Autor: Nacional.hr

Sindikat Čačiću:

Prvi potpredsjedniče, mi radimo!

Sindikat Porezne uprave je nabrojio sve što rade i na taj način odgovorio Čačiću na njegove prozivke

Radimir ČačićRadimir ČačićNedavno je na pitanje novinara RTL-a o tome što je 1600 ljudi Porezne uprave, sada angažiranih na provjeri „tajanstvenih bogataša", do sada radilo, prvi potpredsjednik Vlade RH Radimir Čačić odgovorio: „Ništa! Bukvalno ništa!". To je izazvalo reakciju Sindikata Porezne uprave Hrvatske koji su prvom potpredsjedniku odgovorili na sebi svojstven način.

"To što je ova Vlada kao prioritetne poslove Porezne uprave navela upravo naplatu i ovrhu, te postupanje po članku 63. Zakona o porezu na dohodak, kao što su prethodne imale neke druge prioritete, ne znači da se u Poreznoj upravi „ništa ne radi", kako neki otvoreno govore. Očito je da prvi potpredsjednik Vlade, kao i mnogi drugi nažalost, uopće ne poznaju rad Porezne uprave", ističu u Sindikatu.

Naglašavaju kako službenici Porezne uprave obavljaju poslove s ukupno 4.300 službenika. I dok im obim poslova stalno raste (npr. najnoviji posao reprogram dugova), broj službenika se stalno smanjuje. Tako u zadnje 4 godine nije zaposlen niti jedan službenik, a nepopunjeno je 650 radnih mjesta zbog odlazaka službenika iz Porezne uprave.

U svome radu svakodnevno primjenjuju 945 zakona, pravilnika, uredbi i drugih provedbenih propisa i svakodnevno evidentiraju, utvrđuju, nadziru i provode naplatu i ovrhu nad 21.922 uplatna računa poreza, doprinosa i drugih javnih davanja te tako naplaćuju 90% svih prihoda državnog proračuna.

Ističu kako godišnje zaprime, unesu i obrade preko 8,5 milijuna raznih obrazaca, 1 milijun prijava poreza na dohodak, 110.000 prijava poreza na dobit, 137.000 poreznih kartica, izdaju preko 1,05 milijuna raznih poreznih potvrda, 2,5 milijuna raznih poreznih rješenja, 15.100 rješenja o prekršaju i izreknu 18.700 prekršajnih kazni.

Također, godišnje izdaju 63.600 ovršnih rješenja za neplaćene poreze, doprinose i druga javna davanjate prijave 1,5 milijardi kuna godišnje nenaplaćanjih potraživanja u stečajnom i likvidacijskom postupku.

Porezna uprava provodi i prisilnu naplatu za druga državna tijela, kao npr. kazne za prekršaje (MUP, sudove, Državni inspektorat, Carinsku upravu, javne bilježnike i dr.) za 330.000 predmeta godišnje.

"Samo u 2011. godini obavljeno je 8.878 poreznih nadzora kod poreznih obveznika, pri čemu je zapisnika sa utvrđenim nepravilnostima bilo 71 %, podneseno je 6.296 optužnih prijedloga u kojima je utvrđeno 11.178 poreznih prekršaja i podneseno 290 kaznenih prijava, novo utvrđena porezna obveza u obavljenim nadzorima je iznosila više od 1,7 milijardi kuna", ističu u Sindikatu.

Stoga, naglašavaju, vidljivo je da su službenici Porezne uprave svojim profesionalnim i odgovornim radom punili i osiguravali sredstava u državnom proračunu, kao i proračunima županija, gradova i općina, bez obzira koja je politička opcija bila na vlasti, primjenjujući zakone i pravne instrumente koje je donijela zakonodavna vlast.

"To što je Porezna uprava marginalizirana i zapostavljena kao važna državna institucija i prisutna u medijima samo za potrebe dnevne politike i senzacionalizma isto može značiti da je to cilj i u interesu određenih društvenih skupina, kojih - zaključite sami. Svakoj Vladi bez obzira na političku opciju trebalo bi biti u interesu imati jaku i stabilnu Poreznu upravu o čijem radu ovisi funkcioniranje državnog aparata i svi Vladini projekti financirani iz državnog proračuna", ističu u Sindikatu.

Međutim, dodaju, ako se za neke službenike Porezne uprave, utvrdi da nesavjesno obavljaju svoje poslove ili da su zloupotrijebili svoj položaj, neka se isti imenom i prezimenom prozovu i neka se protiv njih provodi odgovarajući disciplinski, prekršajni ili kazneni postupak, a ne da se generalno etiketira sve zaposlenike Porezne uprave neradnicima i viškom koji treba masovno otpuštati.

"Davanje paušalnih ocjena i neutemeljenih izjava nije ono što bi trebalo pamtiti, ali i službenici koji obavljaju svoj posao časno i pošteno imaju pravo očekivati od vlade, svog resornog ministra i ravnateljice Porezne uprave da dignu glas za one od čijeg rada i truda ovisi i njihova sudbina. Postoji izreka: "Nitko ne zna što radim, dok ne prestanem raditi!" Nadamo se da ju nećemo biti prisiljeni i primijeniti!", zaključuju na kraju iz Sindikata.

Vezane vijesti

'Nema više naplaćivanja opomena'

'Nema više naplaćivanja opomena'

Vlada je Hrvatskom saboru uputila Prijedlog zakona o javno-privatnom partnerstvu. Prema riječima prvog potpredsjednika i ministra gospodarstva… Više

Komentari

registracija
5/1/07

james, 06.04.12. 18:27

Da radite, ne bi bilo toliko neplačenih poreznih davanja.
Pokrijte se ušima


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 06.04.12. 19:37

Kako nisu radili,pa na kraju mjeseca su dizali placu.


registracija
27/8/09

Lujo1, 06.04.12. 22:36

Hajd poreznici pokrijte se ušima i čkomite!
Sve koji ste do sada "radili" bi trebalo nogom u guzicu i na ulicu!
Pa kaj vi mislite da je narod blesav i da ne vidi kaj ste vi "delali"!
Vaš "proizvod" se u narodu zove lopovluk!
Marš i čkomite!!


registracija
11/10/10

agaSovulj, 07.04.12. 08:55

nisu krivi službenici Porezne uprave. Kriv je sistem koji im nije dao odriješene ruke. Porezne uprave su strah i trepet u mnogim zemljama svijeta. Tamo vrijedi izreka da su smrt i plaćanje poreza jedine dvije stvari koje čekaju svakog građana. No kod nas Porezna uprava ne samo da nema zube da ugrize, nego ne može ni lajat. Samo maše repom kako to odgovara onima na vlasti. Isto se događa(lo) i sa policijom, sudstvom i ostalim institucijama. U tome je sav naš problem.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika