Objavljeno u Nacionalu br. 856, 2012-04-10

Autor: Dean Sinovčić

'Fifty Shades of Grey'

Sado-mazo knjiga očarala žene i filmske producente

Debitantskim romanom E L James toliko je zainteresirala filmske kompanije da je za prava ekranizacije dobila 5 milijuna USD, ali mnogi u Hollywoodu sad se pitaju je li to bio pametan potez, jer njegovu temu - sado-mazo seks - teško će pretvoriti u filmski hit

E L James na promociji trilogije 'Fifty Shades' koja je objavljena u drugoj polovici 2011. godineE L James na promociji trilogije 'Fifty Shades' koja je objavljena u drugoj polovici 2011. godineProšlog mjeseca desetak najvećih holywoodskih kompanija, među kojima i Warner Bros., Paramount, Fox Searchlight, Sony Pictures i Universal, natjecalo se koja će dobiti, odnosno kupiti filmska prava na knjigu "Fifty Shades of Grey", debitantski rad britanske spisateljice koja se krije iza imena E L James. Početne ponude iznosile su 3 milijuna dolara, očito premalo za James i njezinu londonsku agenticu Valerie Hoskins, koje su čekale bolje ponude.

Strpljivost se isplatila jer su na kraju potpisale ugovor s Universalom i njegovom partnerskom kompanijom Focus. Universal je otkupio prava ne samo za ovu knjigu, nego i za trilogiju "Fifty Shades", za 5 milijuna dolara plus 5 posto od profita filma. Time je srušen rekord jer je dosad najveća cijena plaćena za ekranizaciju neke knjige iznosila 3 milijuna dolara i 3,5 posto od profita filma za knjigu "DaVincijev kod". Što je to toliko dobro u knjizi "Fifty Shades of Grey" koju će u rujnu hrvatski izdavač Profil objaviti pod naslovom "Pedeset nijansi sive"? Dvadesetjednogodišnja studentica Anastasia Steele uoči diplomiranja za fakultetske novine mora intervjuirati 27-godišnjeg bogataša Christiana Greya koji financijski potpomaže fakultet.

Anastasia se tijekom intervjua zaljubljuje u njega jer Grey je zgodan, pametan, bogat, mlad, svira klavir, upravlja vlastitim helikopterom, razumije se u glazbu, u hranu i vina, i tako unedogled. S druge strane, ona nije imućna, živi u stanu čiji je vlasnik njezina cimerica, odnosno njezini situirani roditelji, vozi "bubu", nema dečka, nikad ga nije ni imala, nevina je. Ipak, Grey se zainteresira za nju, šalje joj darove, izvodi je na piće, priznaje da mu se sviđa, što njoj silno laska, sve do trenutka kad ga ona pita "hoćemo li voditi ljubav?", na što on odgovara "ja ne vodim ljubav, ja jebem... žestoko" i odvodi je u sobu u svom stanu za koju ona kaže, kad su se otvorila vrata, kako je mislila da se vratila u 16. stoljeće i vrijeme španjolske inkvizicije. Christian Grey je sklon sadomazohizmu, kaže joj da je dominantan i traži od nje da bude njegova ponizna, pokorna djevojka. Takav je i inače, poslovno dominantan, naređuje svima, pa i njoj određuje koliko treba jesti, a koliko spavati.


Anastasia Steele je u šoku, ali Grey je uvjerava da će joj se sado-mazo igrice svidjeti, a sve će biti potvrđeno potpisivanjem ugovora u kojem se sve navodi detaljno, od toga da Anastasia nikome ne smije otkriti pojedinosti njihova odnosa do preciznog opisa na što sve ona pristaje u sado-mazo seksu. Isprva u nedoumici, ona se polako počinje opuštati kad tijekom seksa Grey skine svoju metalik-sivu kravatu i veže joj ruke. Upravo ta metalik-siva kravata nalazi se na omotu knjige i postala je simbol ove priče. Ako vam se čini da je priča poprilično plitka, niste daleko od istine, ako vam se čini da će film biti nova verzija filma "Devet i pol tjedana", pretpostavke su vam poprilično utemeljene, ali kako je moguće da je ta knjiga postala takav hit da je prije mjesec dana zasjela na prvo mjesto književne top-liste New York Timesa i da je žensko čitateljstvo u rasponu od 25 do 65 godina poludjelo za tom knjigom, toliko da je žanrovski nazvana "mommy porn"? K tomu, fenomen ove knjige neprestano se širi pa su u New Yorku metalik- sive muške kravate razgrabljene, žene ih daruju svojim muževima i dečkima ili svojim prijateljicama. Budući da se seks danas može naći na svakom uglu, čini se da se uspjeh podjednako krije u priči o seksualnim fantazijama kao i u priči o siromašnoj djevojci koja se zaljubljuje u bogataša. U vrijeme kad se piše sve više knjiga i snima sve više filmova i televizijskih serija o samosvjesnim i poslovno oštroumnim ženama, povratak sramežljivoj djevojci koja nema sreće u ljubavi i seksu, nekoj vrsti Pepeljuge, očito je dobrodošla.

O AUTORICI KNJIGE E L James malo se zna, osim da joj je pravo ime Erika, da ima 40 i nešto godina, u braku je sa suprugom koji piše scenarije za televizijske serije, imaju dva sina od 15 i 17 godina i žive u zapadnom Londonu. I autorica je radila na televiziji kao producentica, osam godina za BBC, zatim za jednu nezavisnu kompaniju, a uvijek je nešto pisala. Prilično loše, kako je sama priznala, sve do trenutka kad je pogledala prvi film iz trilogije "Sumrak saga". Suprug joj je poklonio knjige Stephenie Meyer, ona se njima oduševila, otišla na internetski portal ff.net i ondje napisala prvu verziju priče iz koje će poslije nastati knjiga "Pedeset nijansi sive". Ne samo to, iz toga su nastale optužbe da knjiga uopće nije originalna i čini se da su te optužbe poprilično utemeljene.

Donna Langley i Ron Meyer, šefovi filmske kompanije Universal koja je otkupila prava za trilogiju 'Fifty Shades'Donna Langley i Ron Meyer, šefovi filmske kompanije Universal koja je otkupila prava za trilogiju 'Fifty Shades'PORTAL FF.NET POSVEĆEN JE "fanfictionu", pisanju priča koje su utemeljene na nekom poznatom književnom djelu, s tim da se autorima daje sloboda da iz poznatog djela preuzmu glavne likove i stave ih u drukčije životne okolnosti. Upravo je to učinila i E L James, uzela je likove Edwarda i Belle (ne samo imena, nego i njihove karaktere) iz knjige "Sumrak" i stvorila odnos između mlade studentice i bogatog poslovnog čovjeka, napisala priču i potpisala se sa Snowqueen Icedragon. Priča je izazvala poprilično zanimanje među ljubiteljima "Sumrak sage" i E L James odlučila se za nešto što je na internetu proglašeno prekoračenjem etičke linije, a to je da svoju priču objavi kao knjigu. Kako velike izdavačke kuće zaziru od objavljivanja fanfiction priča, ipak se radi, među ostalim, i o potencijalnom kršenju autorskih prava, ona i njezina agentica pronašle su malu izdavačku kuću u Australiji, The Writer's Coffee Shop, koja je spremna objaviti knjigu. I ne samo to, E L James odmah piše još dvije knjige, "Fifty Shades Darker" i "Fifty Shades Freed", zaokružujući "Fifty Shades" trilogiju. U svibnju prošle godine objavljena je prva knjiga iz trilogije, u rujnu druga, a u prosincu treća, ukupno je prodano više od 250.000 primjeraka, što još nije bilo dovoljno da knjiga postane toliki hit. Međutim, knjiga se počela strahovito dobro prodavati u elektroničkoj verziji i početkom ožujka na top-listi New York Timesa prva knjiga trilogije dospjela je na prvo mjesto najprodavanijeg fictiona u elektroničkoj verziji. Istog trenutka intervenirala je američka izdavačka kuća Random House, odnosno njezin ogranak Vintage Books, kupili su prava, objavili novo elektroničko izdanje, a zatim tiskali 750.000 primjeraka trilogije.

Mediji su bili preplavljeni tekstovima o knjizi, ali kritike su bile oprečne. Erica Jong, 70-godišnja spisateljica poznata po pisanju o seksualnosti ("Strah od letenja"), izjavila je za NYT da je knjiga dosadna i loše napisana, stručnjaci za sado-mazo seks kažu da detalji iz knjige ne odgovaraju stvarnoj prirodi takvog odnosa, ali malo tko za to mari. Od 915 komentara čitatelja s ocjenama knjige na internetskoj stranici amazon.com 480 ih je ocijenilo knjigu s 5, a 199 ocjenom jedan, dok su se ostali podjednako rasporedili na ostale tri ocjene. KNJIGE O SADO-MAZO seksu neprestano se objavljuju, ali kako je baš ova postigla toliki uspjeh? Zato što je imala bazu u obožavateljima "Sumrak sage", a baza je nastala jer su prevelike sličnosti između te sage i knjige "Pedeset nijansi sive". U slučaju Edwarda, odnosno Christiana Greya sličnosti su ogromne. Obojica su posvojeni, bogati i sofisticiraniji od svoje partnerice, obojica sviraju klavir, imaju snažnu podršku adoptivne obitelji itd. Jednake sličnosti postoje između Belle i Anastasije. Ni jedna nije osobito popularna u školi, povučene su, obje zbog nervoze grickaju donju usnu, majke su im ekscentrične i udavale su se nekoliko puta. Bella jako voli oca, Anastasia očuha, obojica vole ribolov. Tjelesno zbližavanje glavnih likova počinje vrlo slično, u "Sumraku" Edward spašava Bellu od naleta kamioneta, u "Pedeset nijansi sive" Christian spašava Anastasiju od naleta biciklista. Radnja obiju knjiga smještena je u američku saveznu državu Washington. Ovo je, da ne nabrajamo dalje, dio prevelikih sličnosti tih dviju knjiga.

ČIM JE OBJAVLJENA trilogija u Americi, počela je borba za kupnju filmskih prava. Neko vrijeme najveći favorit bila je kompanija Sony, jer je odmah ponudila 5 milijuna dolara plus postotak od profita filma, ali su, uz slične uvjete, prava prodana kompaniji Universal. Čini se da je tajna u tome što su se E L James i njezina agentica Valerie Hoskins pokazale kao "control freaks" pa im je Universal izišao ususret prihvativši sve uvjete, što znači da E L James mora odobriti redatelja, scenarista, scenarij, glavne i sporedne glumce, lokacije na kojima će se snimati, kostime, marketinški materijal, foršpane i štošta drugo. Sve to odobrila je Donna Langley, supredsjednica kompanije Universal, 44-godišnja Britanka koja je vodila pregovore. Potpisivanjem ugovora riješen je tek prvi problem, dok će drugi, samo snimanje, biti kudikamo zahtjevniji. Jasno je da knjiga privlači većinski žensko čitateljstvo, ali dok je lako zamisliti žene koje u svom stanu čitaju knjigu o sado-mazo odnosu, teško ih je zamisliti kako hrle u kina da na platnu gledaju prizore sado-mazo seksa. Ili kako bi jedan komentator na internetu rekao, "muškarci gledaju porniće, žene čitaju porniće". Kako privući žene u kino, bit će najveći problem filmskih autora. Kad se doda problem kako prenijeti scene seksa na platno, jasno je da nitko ne očekuje da će taj film ostvariti zaradu na kino blagajnama poput "Sumrak sage". Iako se najavljuje da će proračun filma iznositi 30 milijuna dolara, što nije mnogo, još uvijek se mnogi filmski veterani u Hollywoodu pitaju je li bilo pametno dati toliki novac za filmska prava za knjigu čiju temu neće biti lako pretvoriti u filmski hit.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika