07.04.2012. / 09:00

Autor: Hina

Pronađena velika bomba na cesti Belfast-Dublin

Sjevernoirska policija u petak je u blizini glavne autoceste Dublin-Belfast pronašla veću bombu, točno na godišnjicu potpisivanja mirovnog sporazuma kojim je 1998. na Veliki petak okončano tri desetljeća dugo vjersko nasilje u Sjevernoj Irskoj.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaSjevernoirska policija u petak je u blizini glavne autoceste Dublin-Belfast pronašla veću bombu, točno na godišnjicu potpisivanja mirovnog sporazuma kojim je 1998. na Veliki petak okončano tri desetljeća dugo vjersko nasilje u Sjevernoj Irskoj.

Dionica autoceste A1 između Newryja i Dublina nakratko je zatvorena kako bi se pirotehničkoj ekipi omogućilo deaktiviranje veće eksplozivne naprave, izjavio je glasnogovornik policijske uprave Sjeverne Irske.

Istražitelji su kazali kako vjeruju da su napad željeli izvesti irski nacionalisti koji se protive sporazumu od Velikog petka potpisanom 1998. te da mu je meta vjerojatno bila policijska patrola.

Sporazum je omogućio okončanje tri desetljeća dugog nasilja između irskih republikanskih nacionalista koji se protive britanskoj vladavini u Sjevernoj Irskoj i protestanata unionista. Glavno postignuće sporazuma iz 1998. uspostava je katoličko-protestantske vlade koja uključuje i bivše čelnike IRA-e.

Vezane vijesti

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže. Takozvana "prijestupna sekunda"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika