07.04.2012. / 09:06

Autor: Hina

SAD objavio satelitske snimke Sirije

Sjedinjene Države su u petak objavile satelitske snimke koje, kako tvrde, pokazuju da Sirija drži topništvo spremno gađati stambena područja te da je premjestila neke snage iz jednog grada u drugi unatoč pozivima za povlačenje.

Satelitske snimkeSatelitske snimkeSjedinjene Države su u petak objavile satelitske snimke koje, kako tvrde, pokazuju da Sirija drži topništvo spremno gađati stambena područja te da je premjestila neke snage iz jednog grada u drugi unatoč pozivima za povlačenje.

Robert Ford, američki veleposlanik u Siriji, postavio je komercijalne satelitske snimke na Facebook da bi se, kako izgleda, izvršio pritisak na sirijskog predsjednika Bashara al-Assada da povuče snage kao što to traži mirovni plan bivšeg glavnog tajnika UN-a Kofija Annana.

Annan pokušava okončati više od godine dana nasilja u kojem su Assadove snage nastojale slomiti prodemokratsku pobunu diljem Sirije.

Ford je rekao da su se sirijske snage povukle iz nekih područja, ali je naveo medijska izvješća da su topništvom gađale stambena područja u nekoliko gradova tijekom protekla dva dana te da su provodile akcije uhićivanja u predgrađima Damaska.

"Ovo nije smanjivanje ofenzivnih sigurnosnih operacija sirijske vlade koje bi, kako se svi slažu, moralo biti prvi korak kako bi Annanova inicijativa mogla uspjeti", rekao je na Facebooku Ford koji je napustio Damask kada je u veljači zatvoreno američko veleposlanstvo.

"Režim i sirijski narod trebaju znati da mi promatramo. Režim ne može sakriti istinu", dodao je.

Annanov plan, koji je Assad prihvatio prije dva tjedna, poziva Siriju da "trenutno prekine napredovanje vojske i okonča uporabu teškoga oružja u naseljenim centrima i počne povlačenje vojske koncentrirane u i oko naseljenih centara".

Annan je postavio 10. travnja kao rok za povlačenje sirijske vojske, a 12. travnja za prekid vatre.

Annan je u četvrtak rekao kako mu je Damask rekao da je u tijeku povlačenje iz Idliba kao i Zabadanija i Deraae. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon je, međutim, kazao u petak kako se sukob pogoršava te da se nastavljaju napadi na civilna područja.

Najmanje 27 sirijskih vojnika, pobunjenika i civila ubijeno je u nasilju u petak, priopćili su oporbeni aktivnisti, četiri dana prije roka za povlačenje vojnika.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 07.04.12. 13:33

Istina je da je netko pokrenuo građanski rat u Siriji i da to nisu sirijci.


registracija
20/8/10

McCoy, 07.04.12. 17:36

Isto tako je istina da svi znamo da je to uradjeno po naredbi dvojca Obama-Clinton.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika