07.04.2012. / 15:37

Autor: Hina

Holy: Gospodarstvo i ekologija mogu zajedno

Kroz nekih desetak dana u javnu ćemo raspravu pustiti strategiju gospodarenja otpadom i uskoro nakon toga ide i novi zakon o zaštiti okoliša i novi zakon o zaštiti prirode, odgovorila je Holy novinarima na pitanje o radu njezina ministarstva u idućih 100 dana

Mirela Holy (Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL)Mirela Holy (Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL)Ministrica zaštita okoliša i prirode Mirela Holy najavila je danas da će u idućih 100 dana u njezinu resoru biti pokrenuto puno projekta te je istaknula da je u već u javnoj raspravi novi zakon o otpadu.

Kroz nekih desetak dana u javnu ćemo raspravu pustiti strategiju gospodarenja otpadom i uskoro nakon toga ide i novi zakon o zaštiti okoliša i novi zakon o zaštiti prirode, odgovorila je Holy novinarima na pitanje o radu njezina ministarstva u idućih 100 dana.

Naravno, podsjetila je, svi su ti zakoni vezani uz obveze prema zakonu o zaštiti okoliša gdje je obavezna javna rasprava, minimalno mjesec dana. Nakon toga, ti zakoni još idu u Europsku komisiju kako bi dobili njezino "zeleno svjetlo", a zatim u vladinu proceduru. "Nadam se da ćemo do kraja lipnja imati sva tri zakona u Saboru i izglasana", kazala je Holy na glavnome zagrebačkom trgu gdje je sudjelovala u akciji Socijaldemokratskog foruma žena zagrebačkog SDP-a "Kupimo omiljeni cvijet Ane Rukavine", čiji je prihod namijenjen zakladi koja nosi njezino ime i registru dobrovoljnih davatelja matičnih stanica.

Na pitanje hoće li u idućih 100 dana biti završena "priča s otpadom", Holy je odgovorila potvrdno što se tiče zakonodavnog dijela, ali i dodala da jedinice lokalne samouprave i komunalna poduzeća tada trebaju početi provoditi zakon - naplaćivati odvoz otpada prema volumenu, odnosno količini i osigurati "primarnu selekciju" u samim kućanstvima ili u njihovoj blizini.

Ministrica zaštita okoliša i prirode je na upit hoće li to dodatno koštati, kazala kako standardi zaštite okoliša koštaju, no da je ipak najveći dio pitanje organizacije, primjerice, odvoza otpada.

Na pitanje je li došlo do razmimoilaženja ministarstava zaštite okoliša i gospodarstva, primjerice u vezi projekta izgradnje termoelektrane Plomin 3, Holy je rekla da je došlo do nerazumijevanja. Dodala je da je, koliko je njoj poznato, ministar gospodarstva Radimir Čačić najavio da će do ljeta biti raspisan međunarodni natječaj za pronalazak strateškog partnera, no da to ne znači fizičku realizaciju projekta, a da je ona govorila upravo o tome jer su je pitali kada može početi izgradnja.

"Teško je očekivati da to bude prije 2014. Prema zakonskoj proceduri nakon što se dobije rješenje o prihvatljivosti zahvata za okoliš, potrebno je ishoditi objedinjene uvjete zaštite okoliša, odnosno ekološku dozvolu, nakon toga lokacijsku, pa građevinsku dozvolu i treba očistiti mjesto za izgradnju koje trenutno zatrpano šljakom", pojasnila je.

Ministrica zaštita okoliša i prirode Mirela Holy ocijenila je da gospodarstvo i ekologija "mogu zajedno" odgovarajući na pitanje mogu li se izbjeći "sukobi" između ta dva područja. Danas svijet razvoja ide u smjeru "zelenog razvoja" i obnovljivih izvora energije, projekata energetske učinkovitosti, ekološke poljoprivrede i turizma, "ozelenjavanja" transporta i pokreće se novi gospodarski ciklus. Naravno, poručila je, da će i Hrvatska od toga moći imati koristi, ako će na tim projektima pokretati industriju.

Vezane vijesti

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Ministar financija Slavko Linić poručio je s radnog ručka u organizaciji Američke trgovinske komore u Hrvatskoj kako su ključ oporavka gospodarstva… Više

Komentari

registracija
18/1/08

ankicascreiber, 07.04.12. 16:10

Ovo je najsmijesnije ministarstvo koje postoji. ta zena ne zna ni definiciju ekologije. Nikada u ekologiji nije radila, izuzev sto je bila u bezveznom saborskom odjelu za ekologiju.

200 milijuna kuna, za 50 sluzbenika na drzavnom proracunu, koji bas nista korisno nece nikada napraviti. Samo ce zajebavati ljude s papirologijama.

bolje da su dali 200 milijuna kuna za izgradnji solarnih elektrana, bar bi imalo ekoloskog efekta.

Usput receneo da li mi netko od citatelja moze reci gdje ide onih cc 100 kuna koje platis kao ekoloski porez pri registraciji vozila?


registracija
27/11/11

Culex, 07.04.12. 17:02

Holy, ne zajebavaj,ako nemaš pojma što trebaš raditi onda stisni noge da nitko ne misli da ti dolazi!Bila si u Pregradi a da nisi osjetila smrad potoka,kojim je nedugo prije tebe mriješkalo stotinu bjelica, ništa ti nisi vidjela ni namirisala! Samo znaj,možeš samo doći u Zagorje "kadjahoću"..inaće ćeš svašta doznati o "mirisnim nadzemnim vodama preljepog nam Zagorja!Ma boli tebe ku.ac za zdravlje Zagoraca, kao i svih drugih Hrvata! Ima ona zagorska..RADI KAKO HOĆE::ALI NEZNA DOKLE ĆE !


registracija
18/2/12

Mirni, 07.04.12. 17:52

Svaki novi ministar poruši sve što je prethodnik napravio i obećava nova brda i doline.Nakon dvije godine shvati što je učinio, ali nema povratka.Slijedi ćutanje slijedeće dvije godine dok mandat ne prođe i "osvjetla obraz".


registracija
18/2/12

Mirni, 07.04.12. 17:57

Draga Holy, sve što poduzimaš izradili su tvoji prethodnici, ali fizička realizacija zapinje jer fale novci.Upozoravam te da 1/3 hrvatske sirotinje, a u buduće i 2/3 sirotinje ne će imati smeća, pa uzaludan ti trud.


registracija
27/11/11

Culex, 07.04.12. 18:18

Mirni, da znaš kake sam volje sam bi se ugurao u Dunavac kod Šarana u Apatinu i svi cigani bi kibicirali..a ima ih 6000 čovjeće!Mani se ćorava posla.


registracija
11/1/11

Kinezojapanac, 08.04.12. 00:11

Meni se ova Holi tako sviđa, ima nešto seksi u njoj do bola.


registracija
30/11/10

jato, 08.04.12. 09:52

Uf, zašto da baš danas vidjeh tu slike, brrrrr, splašil sam se, ko da sam samog vraga vidio,......brrrrr


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika