07.04.2012. / 17:57

Autor: Hina

Talijanska vlada objavila plan za spas Pompeja

Talijanska vlada je prošloga tjedna u Napulju objavila plan spašavanja Pompeja, jednog od najvrijednijih povijesnih baština svijeta u kojem je posljednjih godina došlo do urušavanja nekoliko važnih objekata.

PompejiPompejiTalijanska vlada je prošloga tjedna u Napulju objavila plan spašavanja Pompeja, jednog od najvrijednijih povijesnih baština svijeta u kojem je posljednjih godina došlo do urušavanja nekoliko važnih objekata.

Prethodna, Berlusconijeva, vlada nakon djelomičnog i potpunog urušavanja nekoliko kuća grada zatrpanog u erupciji vulkana 79. godine, posljednjih se godina našla na udaru kritika zbog nebrige i zanemarivanja tog jedinstvenog arheološkog nalazišta koje godišnje posjeti više od dva milijuna turista. Incijativu za očuvanje Pompeja pokrenula je Berlusconijeva vlada u suradnji s lokalnim vlastima a zaključila Montijeva vlada.

Talijanski premijer Mario Monti je prošloga tjedna sa četiri ministra njegove vlade na konferenciji za tisak predstavio plan "Veliki projekt Pompeji" koji predviđa ulaganje u suradnji s Europskom komisijom od 105 milijuna eura i rok realizacije do kraja 2015. godine. Zajedno s prvim natječajima za učešće u u radovima na restauraciji i konzervaciji talijanski dužnosnici predstavili su i poseban protokol koji treba onemogućiti uplitanje organiziranog kriminala, posebice lokalne mafijaške organizacije Cammore koja se tradicionalno nastoji uključivati u javne infrastrukturne projekte toga dijela Italije.

"Nadamo se pokrenuti proces koji će pomoći lokalnoj mladeži koja nema zaposlenja, no prije no što se to dogodi, Pompeji moraju ostati stajati, i to je svrha ovoga projekta", rekao je talijanski premijer Monti u Npaulju.

Pompeji se prostiru na 66 hektara u predgrađu Napulja, a UNESCO je stari rimski grad stavio pod svoju zaštitu i proglasio dijelom svjetske baštine. Grad je zatrpan u erupciji prije gotovo 2000 godina te su objekti zahvaljujući tome što nisu bili izloženi zraku i vlazi ostali gotovo netaknuti. Njihovim iskapanjem su se, međutim, našli izloženi vremenskim i ljudskim utjecajima što je dovelo do njihovog ubrzanog propadanja. U studenom 2010. godine se, primjerice, vjerojatno uslijed obilnih kiša urušila poznata "Kuća gladijatora" a nedugo zatim i zid takozvane "Kuće moralista".

Konzervatori i organizacije za zaštitu povijesne baštine još od sredine devedesetih godina upozoravaju na žurnu potrebu većih ulaganja u očuvanje grada a po nekim procjenama za potpunu restauraciju i zaštitu Pompeja bilo bi potrebno uložiti oko 250 milijuna eura.

Vezane vijesti

"Panenka" je slomila Engleze

"Panenka" je slomila Engleze

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika