08.04.2012. / 13:20

Autor: Nacional.hr

Udruga David: Krista se zaziva samo kad Crkvi odgovara

Zašto se Krist veliča i priziva samo u vrijeme blagdana i kad to crkvi odgovara?, pitaju se u Udruzi David

Udruga David kritizira CrkvuUdruga David kritizira CrkvuU nizu uskršnjih poslanica koje su odaslali nadbiskupi i biskupi zajedničko je spominjanje Isusa Krista. No, Udruga David smatra kako Crkva spominje Krista samo onda kad njoj to odgovara.

"Ne znamo o kojem nam to Kristu zbori uvaženi kardinal Josip Bozanić i na čije se to uskrsnuće poziva. Da li ga kardinalova crkva već stoljećima razapinje upravo življenjem i svjedočenjem svoje vjere? Zašto kardinal Bozanić i uvaženo svećenstvo stoljećima u svojim procesijama nosi razapeti korpus Kristovog tijela na štapu - je li to poruka životu ili smrti? Zašto se Krist veliča i priziva samo u vrijeme blagdana i kad to crkvi odgovara?", pitaju se u Udruzi David.

"Poziva li se biskup Barišić na Krista kada od Milanovića traži da poštuje potpisan međudržavni ugovor Svete stolice i Republike Hrvatske? Je li temelj pravednosti i solidarnosti unaprijed obezvrijediti 15% djece koja ne polaze vjernauk u školama? Na kojeg se to Krista poziva kardinal Bozanić - na onog koji je rođen u štali ili onog koji stoluje u zlatom i mramoru optočenoj palači? Koji od ove dvojice je glasnik smrti i zatire nadu i vjeru i krije se pod maskom borbe za ljudska prava koja siju industriju smrti? Iskreni štovatelji Boga znaju da Bog spaja i ujedinjuje ljude. Može li se u ovoj uskršnjoj čestitki uvaženog kardinala Bozanića iščitati isto - i na kojim bi to temeljima pravednosti, zajedništva i solidarnosti u Hrvatskoj nam domovini trebale djelovati institucije hrvatskog društva", pitaju se u otvorenom pismu iz Udruge David.

Vezane vijesti

'Nezaposlenost i senzacionalizam vode u duhovnu smrt'

'Nezaposlenost i senzacionalizam vode u duhovnu smrt'

Svečano uskrsno misno slavlje u zagrebačkoj katedrali predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, koji je u uskrsnoj propovijedi osudio… Više

Komentari

registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 08.04.12. 13:30

Sve što su napisali stoji.Usudim se reći da 95 % Hrvata potpisuje što piše u tekstu.Jedino će ustaše i njihova braća po nožu četnici naći primjedbu.
I nada se ta zgadija čudi što ih narod gleda ispod oka.Nije ovo srednje vijek zgadijo,sve se vidi,znade....zbog vas se i Isus crveni.


registracija
11/1/10

fluid, 08.04.12. 15:33

Smatram da sam u svom kršćanskom odgoju,kao dijete,apsolvirao osnovne postulate kršćanske religije i vjere.Bio sam iznadprosječan učenik Katekizma.Poneki su se čak i ponadali da bih mogao postati svećenikom u budućnosti.Krenuo sam drugim putem.Sada sam u zadnjoj etapi života i zaokružujem polako svoj svjetonazor o svijetu i svjetskim istinama.Sve ono što sam naučio od vjeroučitelja,znao sam skoro napamet(tako se moralo biflati sve napisano),no kasnije sam to i tražio kroz život.Što sam više tražio,manje sam nalazio.Okolina me nije toliko iznanadila,u negativnom smislu,koliko me iznenadila nedosljednost onih koji su me učili Katekizmu i njegovom tumačenju.Danas,u trećoj dobi shvaćam,da sve što su me učili oni (vjeroučitelji i crkva kao vjerska institucija),rade upravo suprotno od svojega učenja.Ne dio nego zaista sve.Čak i citate iz Evanđelja doslovno citiraju i spominju u propovijedima ali drugačije postupaju.I to točno i dijametralno suprotno!?Neću ih nazivati sotonskom organizacijom (neka im sudi Onaj u koga se javno zaklinju)ali sam se uvjerio da sigurno nisu poslanici Boga niti vjere za koje vrijede kao jedini i ispravni sljedbenici.Oni su negacija kršćanstva i vjerodostojan prikaz svega lošega što je opisano u svim svetim spisima,a veže se na kršćanstvo i Isusa Krista.Zato su mi njihove poruke čisto licemjerje i nemoralnost.Bog i dalje u meni živi ali institucija crkve,kao ovakva,davno je mrtva za mene.Njeni "velikodostojnici"su ,također za mene mrtve duše ili zombiji koji su nemoralna vertikala svijeta ujedinjena u kvazi-religiju zvanu kršćanstvo.


registracija
15/8/10

bigred1, 08.04.12. 17:17

gospon fluid,slažem se s Vama doslovno do zadnje točke. i ja sam slično učio na vjeronauku i od roditelja.


registracija
20/6/11

etna47, 08.04.12. 17:44

Vama ATEISTIMA bilo bi njbolje da uzmete ime TITO,a krijete se iza imena David. Tko ste vi da si uzimate pravo kritzirati 21-nu stoljetnu tradiciju koje kešćani njeguju. Vama nitko ne smeta da vjerujete u "svte krave"
jer to, to vam i dolikuje.


registracija
7/9/07

Vinogradar, 08.04.12. 17:56

@fluid,
veoma rado čitam Tvoja razmišljanja i stavove, često iznosiš i moje misli.I ovoga puta si u pravu !
Ipak, dozvoljam sebi
da kao čovjek koji ne vjeruje u Boga,
ali cijenim vjernike, poštujem njihovu ljubav prema Bogu i Isusu Kristu, a nauk iz svetih knjiga prihvaćam kao mudrost ljudskog života
DA PRIMJETIM :
kada bi Bog (Allah) zaista postojao i volio ljude
zar bi DOZVOLIO, PRISTAO da u njegovo ime
kršćanske crkve (katolička,pravoslavna i ostale) kao i islamska vjera
i njihovi svećenici
S TOLIKO LICEMJERJA, LAŽI, CINIZMA
govore u njegovo Božje ime?
Pozdrav


registracija
20/8/10

McCoy, 08.04.12. 18:22

Ima jedna kineska poslovica koja kaze: u dobrim vremenima, sramotno je biti siromasan. U losim vremenima, sramotno je biti bogat.
Na zalost vecina verskih vodja ne cita ni literaturu koja im je obavezna a kamo li tamo neke kineske poslovice. No, nije im strano da tumace onako kako im odgovara.


registracija
11/1/10

fluid, 08.04.12. 19:04

Vinogradar@ Osobno sam izašao iz vjerske zamke o tome kako vjeroučitelji znaju šta je Bog rekao i šta je mislio.Ovozemaljski bog je persona ljudskih karakteristika,što će reći da su Stvoritelja srozali na ljudske osobine.Po meni samo sa jednim ciljem,da bi vladali ljudima na planetu Zemlja.Vjerovao ti ili ja u Stvoritelja ili ne,ostaje činjenica nespoznatljivog i za sada,ljudima nedokučivog.Netko vjeruje netko ne ali ostaje činjenica da smo ovdje takvi kakvi jesmo.Do vremnena u kojemu se i nauka i vjere upinju da proniknu u tajne nastanka i posebno života,ostaje nešto što je najvažnije za ljudski rod-suživot.Kako je evidentno da je to najteža zadaća,moramo čekati daljnji napredak i nadgradnju ljudskoga roda(ili ćemo se prije spoznaje sami međusobno uništiti?)Nesposobnost suživota u miru i ljubavi ,zagađuju mnogi proizvođači magle i opsjene.To su licemjeri raznih vrsta.U sve to su se ukloipile i vjerske zajednice sa ,možeš misliti,svojim spoznajama o Bogu!.Kako da ne.No strah od nepoznatoga,mnoge je ljude natjeralo u krilo upravo vjerskih zajednica.Da bi bili manje odgovorni za osobne propuste,preko posrednika ,traže pranje savjesti umjesto kontroliranja slobodne osobne volje i poriva.Tu smo gdje jesmo takvi kakvi jesmo.Sa greškama ili još ipak u evolutivnom razvoju ali jesmo.Kome trebamo tome zahvaliti,za sada neznamo ali imamo obavezu biti.Nema Bog nikakve veze sa svim događajima na Zemlji.Događaji su proizvod ljudske rase i sami sebi dajemo ili uzimamo.Osnovno smo dobili kroz prirodu ali,uništismo sve do čega se dokopasmo.Najmanje možeš pogriješiti kao čovjek sa osobnom odgovornošću( bio vjernik ili ne) ,ako se držiš najobičnije ljudske mudrosti; "Ne čini drugome što ne želiš da netko tebi čini"! To je pitanje opstanka ljudske rase ali,koga briga? Najgore je to što si međusobno svašta radimo a tada svoje nepodopštine pokušavamo nekome drugom prikrpati-kao Božijoj milosti ili nemilosti !Nema toga moj vinogradar.Ako je po milosti,tu smo.I to je već milost,Druga je stvar što mi po toj milosti,znaš već šta,radimo !


registracija
30/11/10

jato, 08.04.12. 20:05

Za razmišljanje

http://www.youtube.com/watch?v=BkaMdkVy5p4


registracija
30/9/09

davor12345, 08.04.12. 21:23

Fluid, potpisujem sve! Svaka čast! Osobno se nadam da će većina ljudi, koji misle kao ti, ili ja, ali se za sada ne usude to javno priznati, jednog dana to učiniti. Ako ne učine oni, učinit će to njihova djeca. Ovakvo maltretiranje zdravog razuma ja ne mogu prihvatiti!


registracija
11/1/10

fluid, 09.04.12. 00:11

Želim svima reći samo jedno ali vrlo važno i bitno u svezi cijele teme; svaki pojedinac ima pravo na svoj sud i mišljenje kao i na osobno određenje.Nitko nema pravo u ime drugih odlučivati a ponajmanje na silu "učiti".Na taj način svako od nas preuzima osobnu odgovornost za svoje stavove,opredjeljenja i konačno djela.A to i je bit evoluirane i emancipirane osobe.Ne mislim da vjere nisu trebale odraditi svoje među ljudima,no provoditelji te predaje su potpuno izgubili kompas i postali su,zajedno sa svojim institucijama,svoja negacija.To je moj stav i moje mišljenje.Pitanje duhovnosti,bilo koje,nemože biti naplaćivano i nemože se opravdati nikakvim nametima ni imovinama.To crkva i tumači po evanđeljima,ali sama sve upravo suprotno tome provodi.!? To je suština promašaja i indoktrinacije institucije crkve.To je ,po mojemu sudu ,neprihvatljivo.Govorim samo u svoje ime a ostalima sloboda odluke i savjesti.


registracija
7/9/07

Vinogradar, 09.04.12. 11:04

@fluid,
mudar si i tolerantan čovjek i s Tobom je ugodno izmjenjivati osobne stavove.
Dozvoli mi da Ti postavim pitanje :
kakvo je Tvoje mišljenje o domoljublju - kojeg susrećemo u mnogim komentarima na forumu - o pojmu kojim se busaju "veliki Hrvati" koji misle da pripadnost hrvatskom narodu (i ja sam Hrvat) je najvažnija i obrambena činjenica kod svih kritika hrvatskih gluposti.
Moj stav je možda mnogima neprihvatljiv a glasi
AKO NE VOLIM
svoju obitelj koju čine djedovi, bake, roditelji, braća i sestre, supruga, djeca, unuci,
AKO NE VOLIM i ne živim u slozi sa svojim najbližim susjedima, s ljudima koje poznajem, ne poštujem suradnike s kojima radim,
ako mrzim one koji su drugačiji od mene,
ako mi je podlost, prevara, mućke i lopovluk strano,
KAKO MOGU PRIČATI
I BUSATI SE U PRSA
DA VOLIM SVOJU DOMOVINU,
DA SAM DOMOLJUB?
Kaj Ti misliš?
Pozdrav


registracija
11/1/10

fluid, 09.04.12. 11:34

Vinogradar@ Moj komentar nije potreban.Sve si sam odgovorio.Iza glasnijeg artikuliranja domoljublja od nužno potrebnoga,krije se želja za isticanjem u odnosu na druge,što je apsolutno negativno,a ujedno može poslužiti i kao zavjesa iza koje se pokušavaju sakriti određena nedjela.To je sistem; ne diraj me, ja sam vrlo zaslužan građanin jer sam domoljub.Pravi domoljub nema potrebe to izvikivati da bi svi čuli.On radi u dobrobit svoje domovine ali je i uvjet da ne ugrožava tuđe.Svakoj domovini su potrebni takvi ljudi i osobe ,a ne bukači koji drekom zamagljuju svoj primitivizam i opasne namjere.Pozdrav.


registracija
1/3/11

Laudate, 09.04.12. 11:37

Udruga David je antivjerska udruga koja to ne skriva. Njeni ciljevi su ..."informiranje o nemoralnom... ponašanju vjerskih institucija", ... "ukazivanje na kriminalnu povijest Crkve"....,itd......

Tročlana udruga ili njeni financijeri izvršili su osudu. Ne trebaju im dokazi i sudska rješenja, sve su to brzopotezno obavili i sada samo treba informirati građane.

Na najveći kršćanski blagdan dobivaju prostor da pišu protiv vjere i Crkve.

Naravno sve je u interesu javnosti. U interesu javnosti za iste te mentore nije transparentnost financiranja i mišljenje hrvatskog naroda. Nema anketa, ......
Bijedno, ali to je tako, kukavice su uvijek pljuvali po svojima da bi se ulagivali gazdama i moćnicima.


registracija
7/9/07

Vinogradar, 09.04.12. 12:06

@fluid,
hvala na odgovoru.Pretpostavljao sam da ćeš tako odgovoriti.
Pozdrav


registracija
11/1/10

fluid, 09.04.12. 12:09

Laudati,ti si pokvareni demagog i pokvarena osoba.Ti nisi nikakav vjernik već osoba obmane i opsjena.I uporno si takav.Ovo iznosim isključivo tvome tekstu usprkos.Tvoj tekst je neistinit i tendeciozan.Ti lažeš samoga sebe i to pokušavaš nametnuti drugačijim i argumentima i činjenicama.Ako je Sveta stolica rekla da je crkva dužna javno objaviti transpoarentnost svojih troškova,glede novca iz proračuna,a hrvatska crkva izrijekom izjavljuje da netreba "jer su se drugačije sa HDZ-om dogovorili",tada sve što si rekao je laž i obični si muljator.Ti nisi apologet vjere ti si njen rušitelj.Istine nisu to što ti insinuiraš.Istini su najbliži dokazi.Transparentnost je jedan od tih dokaza-u svezi potrošnje novca.Ova udruga,ili šta li već je,David-ne ruši crkvu.Crkveni vjerodostojnici je ruše.Ako je sve čisto,u čemu je problem za javnim iznošenjem troškova?Upravo u nečemu što crkvi nebi nikako služilo na čast.I slušaj laudate pokvareni.Reci molim te,ali i argumentiraj dokazima,može li se dijete krstiti,pričestiti,krizmati,oženiti,umrijeti i sahraniti sa blagoslovom svećenika,ukoliko nisu plaćene i to ,pazi sad-utvrđenim tarifama pozamašnih iznosa,obavezama (? ) prema crkvi.I to obavezama i iznosima koje je crkva,kao svoj cjenovnik usluga,sama donijela!NEMOŽE Laudate. Moraš platiti da bi crkva odradila svoju ovozemaljsku duhovnu obavezu.Gdje si pročitao sljedbeniče Isusa Krista(ma nisi ti ni s od sljedbenika)da je igdje Isus naplatio svoja dobra djela i čuda od onih kojima je dao svoj dar od Boga dobiven?I po čemu je crkva onda sljednica Kristovog nauka i djela?Pokri se ušima i ne iznosi laži. "Ne laži"ti je jedna od deset Zapovijedi Božiji!No ni to tebi nije sveto i obvezujuće.Zato iz svojega oka brvno izvadi da bi imao pravo u tuđe zaviriti i trun vaditi.


registracija
1/3/11

Laudate, 09.04.12. 12:25

@fluid,
tvojoj nervozi unatoč moram ponoviti da je David antivjerska ustanova po svojim ciljevima.
Zamisli jednu takvu antisrpsku, antihomoseksualnu udrugu i slično. Da li bi takve udruge dobile prostor u medijima ili možda dosje u policiji?

Kad raspravljaš pokušaj biti koncentriran i držati se teme.

Tarife o kojima govoriš su, ako si upoznat, u rangu max 400-500 Kn. Pa zašto bi to netko plaćao? Može i obrnuto pitanje zašto bi netko dobrovoljno čistio crkvu nakon prolaska svatova, plaćao struju i grijanje te svoje vrijeme?
Osobno smatram da oni koji su aktivni članovi župne zajednice ne bi trebali plaćati, no to je samo moje mišljenje.


registracija
11/1/10

fluid, 09.04.12. 12:52

Laudate,tvoj odgovor i je u rangu onoga što si ti,očigledno,debelo pobrkao.Isto kao i crkva.Crkva je postala profitabilna institucija sa ulaganjima i prometom!?Ima svoje cjenike za duhovnu obavezu po neznam kojim kriterijima i gdje takvo nešto ne postoji kao primjer,u samim Evanđelima!?Navedi mi samo jedan jedini mali primjer toga.Nemoj samo ponovo kako su vremena sada takva pa je i takvo ponašanje crkve u skladu sa vremenom i potrebama.Ja sam vrlo vrlo skoncentriran ali si ti izgubljen u svojoj dogmatskoj zaglupljenosti.Usputno si još i bezobrazan.Nemam ništa protiv tebe jer te ni ne poznam,ali imam toliko toga protiv tvojih stavova.Ne samo da bih bio protiv,nego usporedbom snage argumenata kojima se obojica tobože služimo.Ti si nevjerodostojan i na glup način probaš opravdati nemoguće.Nisam za uvjetovano siromaštvo crkve,nisam protiv milodara crkvi svih onih koji žele i mogu dati crkvi.NE,apsolutno ne.Ali ti si pobrkao dragovoljnost i moć tko koliko želi i može dati sa čistim korporacijskim odnosom uspostavljanja tarifa.U duhovnim obavezama nemogu postojati nikakve tarife.Tarife su od ovozemaljskog pokvarenog kraljevstva a duh i duhovnost pripadaju jednom drugačijem,nematerijalnom kraljevstvu(govorim o temelju kršćanske vjere).Dakle netko je gadno pobrkao ločniće,a i jasno je tko i zašto.


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 09.04.12. 12:55

Crkva je antirazumska organizacija koja trži tuđim grijesima i onozemaljskim blagodetima , i to uopće ne skriva, te uz sve to još i insistira da je se shvati i prihvati kao ozbiljnu instituciju.
Ono što skriva je njena povijest te posebno čovjekoljublje u njoj, termin na kojega se danas rado poziva , ali kojega svijećom treba tražiti od Konstantina do II koncila.

A što se tiče kritičara, njima, naravno, ne treba dati prostor za kritiku, kako medijski , tako i svaki drugi. Do nedavno su spaljivani, a većina časnika Mraka drži kako to uopće nije bilo loše rješenje.

"Biti nevjernik" se ne može dovesti u istu ravan kao "biti antisrbin" ili "biti antisemit" na primjer.
Moja nevjera je ustavna kategorija, dok se provođenje rasnog ili nacionalnog primitivizma može i kazneno goniti.

Sam pokušaj izjednačavanja tih stvari govori o Mraku i zamračivanju sve bitno ...
I to za njihov najveći blagdan.
Bijedno...


registracija
1/3/11

Laudate, 09.04.12. 13:01

Začuđuje ova briga "nevjernika" za vjeru i Crkvu.
Kad mene nešto ne zanima niti ne sjetim se toga, a ovima vjera ne izlazi iz glave iako tvrde da su "nevjernici".


registracija
1/3/11

Laudate, 09.04.12. 13:02

@fluid
zašto se boriš protiv Crkve. Ako želiš nešto mijenjati budi aktivan član i mijenjan tako što ćeš u njoj raditi.
Ako nisi, ostavi Crkvu na miru i idi svojim putom.


registracija
11/1/10

fluid, 09.04.12. 13:04

Jedan mali primjer samo za tebe Laudate,pa ću sa time i završiti ovo tužno natezanje sa logikom.Pretpostavimo da sam ja pisac,dobar pisac i odlučim pisati dva žanra knjiga.Jedan žanr je o duhovnosti a drugi je ,recimo neki roman o bilo čemu.I recimo da sam dobro prihvaćen pisac i imam dobru prođu na tržištu.E vidiš Laudate,ukoliko bih pisao i objašnjavao duhovnost u kojoj bi glavna tema bio Bog,duh,vjera i sl.,tada bi ta moja knjiga koštala točno srazmjerno trošku papira i utrošenih sredstava koje sam potrošio pišući i štampajući takvu knjigu.Moja intelektualnost i bogatstvo mojega talenta,tom prigodom nema cijenu.Nemožće je i nesmije je biti.Upravo jer bih zapao u suprotnost teme o kojoj imam moć i snagu pisati.Postao bih komercijalan.A to već ne spada ni u duhovnost ni u bogomdanu snagu istine i vjere koju želim promicati.Onu drugu knjigu bih naplatio čitateljima i sljedbenicima u punoj tarifi,što će reći svi troškovi plus moj trud i talent.Čisto iz razloga komercijalizacije.Ali to nije knjiga o Bogu,istini ili vjeri.To je priča o prodaji komercijalne vrijednosti.Vjera i crkva nisu komercijala i nikako to nemogu ni nesmiju postati.Osim ako se ne izokrene logika vjere.Što smatram da i jeste osnovni problem crkve.Točka!


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 09.04.12. 13:07

Mrak te njegovi časnici se danas ponašaju agresivnije od Pizzara u promociji zamračivanja.

Civilizacija nema izbora nego braniti se.

Tko ne želi Mrak srednjega vijeka, neka se potrudi ne imati ga...


registracija
1/3/11

Laudate, 09.04.12. 13:16

@fluid
odlično, uključi se u neki misionarski red i djeluj karitativno. A može i nešto lakše ostani u Hrvatskoj i piši duhovne knjige, traži sponzore i zatim knjige dijeli besplatno i zaboravih... živi od milodara u kruhu i vodi. Tako ćeš biti uvjerljiv jer ćeš vlastitim primjerom pokazti ono što tražiš od Crkve.

@ISO
baš mi te žao. Čeka te dugo putovanje od srednjeg vijeka do 21 stoljeća. Možda ti neće biti dovoljan jedan život, ali neka te to ne obeshrabri.


registracija
11/1/10

fluid, 09.04.12. 13:20

Ti si Laudate obični provokator i bezobraznik.Nigdje nisam rekao da sam ja nevjernik.Zašto insinuiraš i izvrćeš.?Ja samo nisam vjernik tvojega tipa niti sam vjernik tvojih zabluda.Crkva bi trebala zastupati i propagirati i moju vjeru i uvjerenja,ali to radi onako kako je apsolutno neprihvatljivo za zdrav razum.Pa nije ovo 1.ili 2.stoljeće .Ovo nije vrijeme ondašnjih lutanja i nesnalaženja kada je kršćanstvo nastajalo.Crkva kao takva,nemože mene predstavljati i nemože meni biti uzor.Ostajem vjernik ali ne iu sljedbenik institucije koja se izgubila u svom razlogu postojanja.Nemogu ja,Laudate srušiti ni rušiti crkvu.Nisam zato ni pozvan.No kako kritiziram opreavdano državu koja je maćeha prema svom narodu,a ima sasvim drugu obavezu,tako je i crkva trebala biti mjesto gdje se osjećam kršćaninom.U ovakvoj crkvi se ne osjećam dobro ni iskreno i imam pravo reći kako se sa tim ne slažem.Bez obzira na 2000 godina opstojnosti.Na kraju ću smoći snage da te kulturno pozdravim i više se nikada neću osvrtati na tvoje komentare koje smatram krajnje neprimjerenim i licemjernim.Kako bismo trebali biti u istom taboru po vjeri,ostanak u toj skupini bi me učinio duboko nesretnim i licemjernim.Ne želim biti u tvojoj skupiti i ne želim biti isti kao ti.A ti mi,kao ni crkva,nikada nećete moći oduzeti moje pravo i slobodu istine koju ja želim prakticirati.


registracija
1/3/11

Laudate, 09.04.12. 13:26

@fluid,
ti kao i mnogi drugi imaju razlog zašto ne idu u crkvu. nekima je to svećenik, nekima bivši komunjare koji su zauzeli prve redove, nekima Laudate, itd.

E, vidiš ja idem u crkvu i ne gledam tko je prvim redovima, to je kakav vjernik i da li je svećenik više ili manje po mome ukusu, itd.

Ali nismo svi isti i treba to poštovati. Ovo je samo razmjena mišljenja. Ne ljuti se čovječe.


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 09.04.12. 13:53

Koliko li će života trebati članstvu tvoje organizacje da barem počne to putovanje?

Činjenica je da sam Mrak nikada ne namjerava započeti raspravu te vrste, a ne treba biti naročito pametan da se dokuči zašto.

Činjenica da redovnik Laudate tako očito bježi od te teme govori da mu je sve to jasno, samo je pitanje onda u što on to vjeruje?
U Istinu?


registracija
1/3/11

Laudate, 09.04.12. 16:19

@ISO-zvani Mrak.
Ti koji živiš u mraku ne možeš o njemu govoriti i prosuđivati jer za svjetlo neznaš, osobito uskrsno.

Odlučio si se za mrak, imaš ga i uživaj, nedaj da te itko smeta u tome.

A ti da bi sebi osigurao mir ne pačaj se u vjerska pitanja, nije to za tebe.


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 09.04.12. 16:59

Priglupa je zamjena teza mene smještati u Mrak.

To je jedino što ti pada na pamet?

Takvo što ne možeš prodati ni nedjeljnoj bakici, ako bi koja slučajno čitala ove komentare.

U što nam to vjeruje redovnik?
U Istinu?


registracija
20/8/10

McCoy, 09.04.12. 17:13

@Laudate
Kao vernika i nekog ko ide cesto u crkvu, da te pitam da li se secas koja je 9. Bozija zapovest?
Znas ti o cemu pricam....


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 09.04.12. 17:21

Ja iskreno sumnjam da je redovnika uopće briga za bilo koju božju zapovijest.

Da jeste, gornji bi postovi drugačije izgledali...


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 09.04.12. 17:23

Ja sam Jahve, Bog tvoj, koji sam te izveo iz zemlje egipatske, iz kuće ropstva. Nemoj imati drugih bogova uz mene.

Ne pravi sebi lika ni obličja bilo čega što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodama pod zemljom. Ne klanjaj im se niti im služi. Jer ja, Jahve, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran. Kažnjavam grijeh otaca - onih koji me mrze - na djeci do trećeg i četvrtog koljena, a iskazujem milosrđe tisućama koji me ljube i vrše moje zapovjedi.

Ne uzimaj uzalud imena Jahve, Boga svoga, jer Jahve ne oprašta onome koji uzalud izgovara ime njegovo.

Sjeti se da svetkuješ dan subotnji. Šest dana radi i obavljaj sav svoj posao. A sedmoga je dana subota, počinak posvećen Jahvi, Bogu tvojemu. Tada nikakva posla nemoj raditi: ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živina tvoja, niti došljak koji se nađe unutar tvojih vrata. Ta i Jahve je šest dana stvarao nebo, zemlju i more i sve što je u njima, a sedmoga je dana počinuo. Stoga je Jahve blagoslovio i posvetio dan subotnji.

Poštuj oca svoga i majku svoju, da imadneš dug život na zemlji koju ti dâ Jahve, Bog tvoj.

Ne ubij!

Ne učini preljuba!

Ne ukradi!

Ne svjedoči lažno na bližnjega svoga!

Ne poželi kuće bližnjega svoga! Ne poželi žene bližnjega svoga; ni sluge njegova, ni sluškinje njegove, ni vola njegova, ni magarca njegova, niti išta što je bližnjega tvoga!


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 09.04.12. 17:29

E sad, tko je mračnome hedonistu bližnji?

Povijest nas uči da bi to mogao biti samo neki drugi mračni hedonist, a i to uz poveći skup iznimki...


registracija
1/3/11

Laudate, 09.04.12. 23:08

@McCoy
ne znam koja je točno po redu 9.zapovjed, a ne znam ni na što aludirate.

@ISO
bravo. Stari narodi su znali da jedan dan moraju svi odmarati, i robovi i sluškinje, i cijela obitelj biti na okupu.
Na žalost glas Crkve na tu temu ne žele čuti oni koji odlučuju o neradu nedjeljom.
Buka novca i želja za komoditetom je prejaka.


registracija
20/8/10

McCoy, 09.04.12. 23:59

@Laudate
U pitanju je "Ne lazi!" to bi kao vernik morali znati. A aludiram na lazi koje ste izneli u vezi sa grbom Sombora. Evo ovde, ako se ne secate:

http://www.nacional.hr/clanak/127573/prihvacena-deklaracija-o-republici-vojvodini

Sreca pa postoji Arhiva, inace bi se pravili blesavi jos dugo.....


registracija
1/3/11

Laudate, 10.04.12. 06:45

@McCoy
.....laži ..... blesavi....
ako želite na taj način razgovarati tada će to biti vaš monolog jer ne sudjelujem u takvim razgovorima.

Mislio sam da je to grb Sombora no vi ste me ispravili da je državni grb. Prihvaćam grešku.

Interesantno je kako izbjegavate razlog spominjanja tog grba a to je da se unutar njega nalazi i hrvatski grb, a nema srpskog.


registracija
20/8/10

McCoy, 10.04.12. 18:28

@Laudate

Meni uopste ne smeta sto grb A-U monarhije ima u sebi i grb, ili deo grba Hrvatske. Naprotiv, sa istorijske tacke posmatrano, to je deo kulture i nasledja naroda na Balkanu. Ali nije ovo tema za gornji tekst.
Ono sto me je nateralo da ponovo pokrenem ovu temu je sto ste rekli da ne znate o cemu govorim, a sad ispade da vrlo dobro znate :D


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika