08.04.2012. / 14:49

Autor: Hina

'Nezaposlenost i senzacionalizam vode u duhovnu smrt'

Svečano uskrsno misno slavlje u zagrebačkoj katedrali predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, koji je u uskrsnoj propovijedi osudio rastuću nezaposlenost, konzumerizam, medijski senzacionalizam i raspad obitelji, za koje je rekao da suvremenog čovjeka vode u duhovnu smrt.

Kardinal je osudio rastuću nezaposlenostKardinal je osudio rastuću nezaposlenostSvečano uskrsno misno slavlje u zagrebačkoj katedrali predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, koji je u uskrsnoj propovijedi osudio rastuću nezaposlenost, konzumerizam, medijski senzacionalizam i raspad obitelji, za koje je rekao da suvremenog čovjeka vode u duhovnu smrt.

Čovjeka se danas osuđuje na smrt kada ga se onemogućuje da radi. Nezaposlenost i otpuštanja s posla grijeh su našega vremena, koji unosi patnju i nemir u obitelj, upozorio je kardinal.

Kritike je uputio i nastojanjima da se pojedinca "tobože oslobodi odgovornosti i zauzimanja za budućnost", ustvrdivši da mu se time oduzima aktivna uloga i nada. Kršćanin mora biti nositelj nade, onaj koji radom i nadom stvara bolje temelje života, te vidi dobro u onome što rade njegov brat ili sestra, istaknuo je Bozanić.

U pošasti izbjegavanja odgovornosti izdvojio je zaustavljanje razvoja ljudskog života i umnažanje pobačaja - "kada se pod maskom zalaganja za ljudska prava ozakonjuje, opravdava i promiče uništavanje ljudskoga života na samom početku".

Posebno se pak osvrnuo na medijski senzacionalizam, koji nas "hrani negativnim vijestima" i onemogućava da sagledamo i dobre strane života, a za bijeg suvremenog čovjeka od istinitog i punog života prozvao je "razne opijume, drogu, konzumerizam, tabletomaniju, erotizam i opijenost modom".

"U današnjem svijetu koji teži samo za senzacijom, i to po pravilu što je crnija to je izazovnija, potreban je novi odgoj koji će čovjeku pomoći da se raduje i nada i da vidi i dobro u svome bližnjem", poručio je kardinal, podsjetivši na Isusove riječi "što god učiniste nekom od moje najmanje braće, meni učiniste". Tradicionalno, kardinal je upozorio na važnost uloge obitelji, osudivši razmirice, svađe i rastave bračnih drugova koje "sprječavaju sretan život i razvoj nedužnog djeteta".

Pozvavši vjernike da spremno prihvate žrtvu, pomažu braći i slave života, kardinal je zazvao uskrsno svijetlo da im rasvijetli život.

Vezane vijesti

Udruga David: Krista se zaziva samo kad Crkvi odgovara

Udruga David: Krista se zaziva samo kad Crkvi odgovara

U nizu uskršnjih poslanica koje su odaslali nadbiskupi i biskupi zajedničko je spominjanje Isusa Krista. No, Udruga David smatra kako Crkva spominje… Više

Komentari

registracija
9/5/10

lolobrigita, 08.04.12. 16:12

Popovsko natezanje djece vodi u duhovni život.


registracija
30/11/10

jato, 08.04.12. 17:11

popovi lopovi i pedofili


registracija
30/11/10

jato, 08.04.12. 17:12

Za zatucan narod zatucano crkveno kenjanje


registracija
26/2/12

okvardz, 08.04.12. 18:30

gle i josip se javio iz zimskoga sna. spavaj josipe, spavaj to će narod kad tad sam riješiti. ti spavaj sa svojom bogatom svitom i debljajte se.


registracija
26/2/12

okvardz, 08.04.12. 18:32

tek kada ptice na granama hrvatskih šuma, progovore ,ono što narod u najvećoj bijedi do sada od stoljeća sedmoga, tek se tada hrvatski kardinal javi, jer se boji da neće dobiti zlatno tele od svojih pajdaša preko trga.


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 08.04.12. 22:24

BogZnanić je isto tako inteligentno prepoznao mržnju svuda oko sebe prilikom poklanjanja Dajle.

Uzmemo li da ovo naklapanje košta, sve skupa, cca 360 M Kuna godišnje, to "rasvjetljavanje života" je najskuplji bofl današnjice....


registracija
1/3/11

Laudate, 09.04.12. 11:47

Ovo zvuči kao "zbor - balkan tolerancija".
Sve što Crkva kaže ovima je povod za izljeve mržnje. I to na najveći kršćanski blagdan. Bijedno.


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 09.04.12. 12:35

Prilozi za glossarium apologetskog izričaja:

- IZLJEV MRŽNJE je općenito sve što nije panegirik. Svaka primisao kritike je mržnja, a više od jedne rečenice je izljev mržnje.

- NETOLERANCIJA laži ili besmisla službenih ili ustaljenih stavova apologije spada, po gornjoj definiciji, u izljeve mržnje. Specifična je po tome što konkretno navodi ljude ili situacije, pa su navodi u principu uvijek lažni, zlonamjerni i mrziteljski. Primjer je crkveno potpomognuta pedofilija ili bilo kakav znak postojanja drugih i drugačijih, pogotovo za vrijeme njihovih svetkovina, a što čini većinu godine...

...

Križ Života je prestao s radom, pa je tako nestao i moj blog.
Ako tko zna za nekog sličnog tko bi htio udomiti gore opisani glossarium u nastanku, neka mi se javi na:
ipakseokrece@gmail.com


registracija
11/1/10

fluid, 09.04.12. 12:38

Duh se nemože ubiti,duhovnost se nemože uništiti,crkvu se nemože poništiti (ona to može samo sama-što i čine njeni autiriteti svojim nemoralnim postupcima.Svijet je izopačen,duboko nemoralan i silovit.Podjele su katastrofalne i uloga crkve je nezamjenjiva na ovom stupnju razvoja čovječanstva ali upravo suprotno od toga,crkeni vjerodostojnici se floskulama i nemuštim izjavama "okomljuju"na postojeće nemoralne trendove.U svom veličanju Uskrsa,Bozanić nalzi jedino riječi kritike u dvije - tri rečenice tipa ;"Otpuštanje je grijeh,neisplate plaća su grijeh ..." i tome slično.I to je sve.Gdje je radikalno i snažno zauzimanje baš crkve,protivu takvoga neodrživoga stanja koje podržavaju i proizvode upravo strukture vlasti?Izostaje.Ali zato ne izostaje kolaboracija crkve i tih struktura.Novac je ono što zaustavlja crkvu u glasnijoj osudi nepravdi i zla.E to nije vjera,to nije katekizam.To je oportunizam zbog materijalnih privilegija.Mala prispodoba kroz navođenje Isusovog slučaja(ako se zaista dogodio u hramu-citati iz Biblije) ..." i uđe Isus u hram te porazbaca tezge i robu trgovaca koji je tu prodavaše.Od doma Oca mojega,prčiju napraviste-reče Isus navodno tom prilikom"!Gdje je takav radikalan nastup Isusovih sljedbenika prema institucijama koje i stvaraju sve zlo današnjice?Gdje je njihov odgovor kroz glasno i jasno prozivanje te obvezujuća borba protiv zla koje spominje Bozanić?Nema je.On poziva male ljude na žrtvu:Ok,ali gdje je jasno prozivanje vinovnika zla i nesreće?Iz sitnih ovozemaljskih razloga ,vjerodostojanstvenici crkve su tihi kao miševi prema izvoru zala.To nije vjera i to nije provođenje datih "naputaka"samoga Krista.To je kolaboracija sa zlim.Crkveni vjerodostojnici to i rade a da bi izbjegli Isusovu sudbinu a ne da je veličaju kao opomenu za zlo.Da nebi bili raspeti na križ koji smrt znači,saginju kukavički glave od prijetnje propasti.Ne vjeruju u Kraljevstvo nebesko nego služe kraljevstvu ovozemaljskoga i materijalnoga.Točno suprotno od svojih obaveza,koje tobože provode u ime Isusa.Kako tužno i nemoralno.


registracija
1/3/11

Laudate, 09.04.12. 13:11

Tko bi cijelom svijetu ugodio?
Crkva nije pasala Paveliću jer ga Stepinac nije podržavao i prijetio mu je zatvor. Nije pasala Titu jer nije htio odvojiti Crkvu od Vatikana, pa je nakon propalih pregovora strpao ovog u Lepoglavu.
Svako malo netko suflira Crkvi što bi a što ne bi trebala govoriti.

Crkva ima vremena i ne žuri joj se istrčavati s komentarima, ali kad izađe tada iza toga stoji. I to je tako već 2000 godina.
Ovi koji kratko traju, oni bi u par godina svoje vladavine promijenili svijet, ili bolje rečeno uskladili ga sa svojim željama i potrebama.


registracija
9/3/10

nostradurus, 09.04.12. 13:28

Senzacija bi bila kada bi crkva bila protiv nevidljivih vladara svijeta - bankara. Pitanje je zašto to nije?
sites.google.com/site/financijskisustav


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 09.04.12. 14:05

- POVIJEST CRKVE je vrlo specifična metafizička kategorija. Naime, ona je duga 2000 godine, i to je činjenica od najvećeg apologetskog ponosa i zanosa. Međutim, rasprava o samom sadržaju tog vremena je ograničena na prvih 300 i zadnjih maksimalno 100 godina. Ostatak od 1600 godina apologetski ne postoji, odnosno svako pozivanje na njega je znak zaostalosti onoga tko poziva, a ne onoga koji je pozvan pa odbija pogledati.


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 09.04.12. 15:52

Povijest Crkve, ukratko, povijest je hedonizma njene hijerarhije. Kroz kompletan svoj nepoćudni dio ta je povijest okrenuta samo materijanom i ovozemaljskom svojih časnika + dodatak od patološkog i kriminalnoga začina svemu tome.

Nastavak te slavne povijesti je kondomski veleglupizam, najveće masovno ubojstvo ikada, matičnostanični veleglupizam, homofobija, crkveno potpomognuta pedofilija, umjetna oplodnja, itd...

E sada, zašto bi vrlog kardinala, inače najpoznatijeg upravo po poklanjanju Dajle Talijanima, uopće interesirala nekakva tamo nezaposlenost, senzacionalizam i tako te stvari?

Samo treba slijediti trag novca ili metode očuvanja te stjecanja novih privilegija: to je nepromjenjiva karakteristika visokorangiranog kadra Mraka kroz sve te vijekove.

Nezaposlenost darovatelju Dajle nije smetala kod prijašnje vlasti, pa je zato naglašava kod ove kako bi imao čime ucjenjivati: kapne li još koja kinta u zlatom optočene ruke to sve skupa neće biti toliko važno.
Ne kapne li, i to izdašno, tim će se problemom bosti škrta vlast skroz dok ne stekne senzibilnost za financijske potrebe klera. Uz to bi se mogla još povećati satnica školskog mozgopranja te pokloniti još koji dio ozemlja Hrvatske Talijanima, ukoliko bude vrli kardinal tako mislio, to jeste ako mu bude trebalo za kupnju članstva u vatikanskom generalskom zboru.

A senzacionalizam, termin koji se nikako ne može vezati uz Miklenića, je li, je zapravo hajka na kritičare: sve što nije panegirik je mržnja. I senzacionalizam.


registracija
1/3/11

Laudate, 09.04.12. 16:13

@ISO-zvani Mrak
naslov je: "Nezaposlenost i senzacionalizam vode u duhovnu smrt."
Što te je zbunilo pa si zastranio? Možda je ova tema suvište složena, bolje da se držiš vještica i srednjeg vijeka, tu si na svom terenu.


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 09.04.12. 16:55

Loša je taktika redovniče pokazivati toliku neinteligenciju.

Podcjenjuješ čitatelje: debela većina odmah po općenitim floskulama shvaća da nemaš što reći.

Gluparanjima zapravo potvrđuješ ovo što ja pišem, pa time prvenstveno eksponiraš sebe: u što ti to vjeruješ?
U Istinu?


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 09.04.12. 17:04

Činjenica da redovnik Laudate tako očito bježi od bilo čega konkretnog, da tako naivno floskulara umjesto ulaženja u meritum, govori da mu nije do argumenata i stvarnog stanja.

Pitanje je onda u što on to vjeruje?

U Istinu?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika