08.04.2012. / 19:09

Autor: Hina

Annan: Sirijsko je nasilje neprihvatljivo

Međunarodni posrednik za Siriju Kofi Annan u nedjelju je izjavio da "neprihvatljivom" eskalacijom nasilja Sirija krši jamstva koja mu je dala te pozvao Damask da održi obećanje i prekine krvoproliće.

Kofi AnnanKofi AnnanMeđunarodni posrednik za Siriju Kofi Annan u nedjelju je izjavio da "neprihvatljivom" eskalacijom nasilja Sirija krši jamstva koja mu je dala te pozvao Damask da održi obećanje i prekine krvoproliće.

Specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda i Arapske lige pozvao je i sirijsku vojsku i oporbene borce da do 12. travnja u 6 ujutro po lokalnome vremenu, odnosno 5 ujutro po srednjoeuropskome, prekinu svako nasilje, što bi bilo u skladu s njegovim mirovnim planom od šest točaka prihvaćenim 27. ožujka.

"Šokirali su me nedavni izvještaji o jačanju nasilja u nekoliko sirijskih gradova i sela, zbog čega je sve više žrtava, izbjeglica i prognanih, što sve krši jamstva koja sam ja dobio", kaže se u priopćenju iz Annanova ženevskog ureda.

Sirijske snage odane predjsedniku Baširu al-Asadu granatirale su u nedjelju pokrajinu Idlib uz granicu s Turskom i ubile i ranile desetke ljudi, objavili su oporbeni aktivisti.

Obje strane onu drugu optužuju da jača napade uoči zakazanog primirja.

Annanov mirovni plan predviđa da Asad "počne povlačenje vojske u naseljenim središtima i oko njih" do 10. travnja, a da primirje počne 48 sati poslije. No to je malo vjerojatno, piše Reuters, jer jedni druge optužuju za intenziviranje napada.

"Što je bliži krajnji rok 10. travnja, moram sirijsku vladu podsjetiti na nužnost potpunoga ispunjenja obveza i naglasiti da je neprihvatljiva sadašnja eskalacija nasilja", napisao je Annan.

Sirija je u nedjelju zatražila "pisana jamstva" da će se pobunjenici prestati boriti prije nego što se vojska povuče u skladu s mirovnim planom na koji je Asad pristao. To je izazvalo nove sumnje u izglede da do primirja dođe u idućem tjednu.

Vezane vijesti

SAD od ruske tvrtke kupuje helikoptere za Afganistan

SAD od ruske tvrtke kupuje helikoptere za Afganistan

Pentagon je obavijestio Kongres o planovima nabavke dodatnih helikoptera za Afganistan od Rosoboronexporta, ruske tvrtke koju neki američki… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika