Objavljeno u Nacionalu br. 856, 2012-04-10

Autor: Ivan Pandžić

Relikti privatizacije

Kako Boban otima zadnje ostatke nekoć velikog poduzeća

Ironija je da je buffet Medvednica jedno od omiljenih mjesta za objedovanje i druženje predsjednika Ive Josipovića koji je dobio izbore na paradigmi nove pravednosti i borbom da pretvorbeno-privatizacijski kriminal ne zastarijeva

Marinko BobanMarinko BobanMarinko Boban, otac nogometaša Zvonimira, ovaj tjedan će na ulicu izbaciti dugogodišnjeg upravljača poznatog buffeta Medvednica. Unatoč tome što Boban nije upisan kao vlasnik lokala, a najmoprimac Miljenko Drežnjak od Bobana potražuje 830 tisuća kuna koje je uložio u uređenje lokala umjesto njega. Sud je stao na Bobanovu stranu pa će Drežnjak ostati i bez posla i bez novca.

Nije pomoglo i to što je Drežnjak uporno sudski dokazivao da je bio prevaren jer mu je iznajmljivana terasa koja je gradsko vlasništvo, a upozoravao je i na niz sudskih nelogičnosti i zatražio izuzeće sutkinje i ovrhovoditelja. Izbacivanje Drežnjaka jedan je od posljednjih čavala u lijes potpuno uništenog i nekada uspješnog društvenog poduzeća Lotrščak, čiji je Medvednica bila sastavni dio. To uspješno poduzeće imalo je preko 300 zaposlenih, 45 objekata u najmu i sedam u vlasništvu - većinom na atraktivnim lokacijama u Zagrebu. Šumski dvor, Šestinski lagvić, restorani Korčula i Kornati te Kazališna kavana samo su neki od poznatijih objekata. Blizak HDZ-ovoj privatizacijskoj vlasti, Boban je kupio većinski udjel za 4,8 milijuna tadašnjih maraka.

Teško bi bilo pobrojati sve nepravilnosti koja je državna revizija našla u poduzeću. Ukratko, Boban je ponudio zadržavanje zaposlenih uz 30 posto veće plaće i stambene kredite. Jedini koji su dobili stambene kredite od tvrtke bili su Boban i tri osobe iz uprave. I nisu ih vraćali. Nekretnine tvrtke su dalje rasprodane - vlasnicima tvrtke po bagatelnim cijenama. Primjerice, samo sporni buffet Medvednica je kupljen za 2800 tadašnjih maraka, a revizija navodi da je to tek tri posto vrijednosti. Raskomadani Lotrščak bez imovine je poslan u stečaj. Stariji Boban i danas je ugledni građanin Zagreb, ima tvrtke i restoran Boban u centru Zagreba. Kako posluje dokazuje i presuda iz 2005. Uzeo je od zakupaca koji su u gradskom prostoru 50 tisuća eura, uz obećanje da će u gradskoj upravi srediti da oni ostanu u objektu. Kada nije to uradio, utužili su ga i dobili spor.

Ono što je učinjeno u privatizaciji Lotrščaka, nikada nije ni stiglo do suda. Ironija je da je buffet Medvednica jedno od omiljenih mjesta za objedovanje i druženje predsjednika Ive Josipovića koji je dobio izbore na paradigmi nove pravednosti i borbom da pretvorbeno-privatizacijski kriminal ne zastarijeva.

Komentari

registracija
5/5/10

katlin, 10.04.12. 07:49

Nije moguće da se radi o istom Bobanu koji će sjesti u stolicu HNS?


registracija
14/11/07

laufer, 10.04.12. 09:49

Kakve veze sada ima Ivo Josipović sa cijelom pričom?
Voli sjediti u "Medvednici"?
Da li to znači da su svi oni koji dolaze u "Medvednicu" suučesnici u ovoj stvari?

Jedan iz logike, petica za žutilo i senzacionalizam.


registracija
18/6/09

Papar, 10.04.12. 12:53

Vjerovali ili ne, preko 90% dobiti HT-a, koja se svake godine izvlači iz naše države u Njemačku u Deutsche Telekom A.G. , ostvaruje se preko infrastrukture koja uopće nema uporabnu dozvolu!!!

http://pollitika.com/kako-je-banda-ivice-mudrinica-opljackala-drzavu


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika