Objavljeno u Nacionalu br. 856, 2012-04-10

Autor: Sandra Bartolović

Šandor Dembitz

'Bandić me eliminirao iz politike. Sad izmišljam riječi'

Ovih dana iz kolektivnog javnog zaborava nekadašnjeg Bandićevog intimusa na površinu je izbacila pobjeda na natječaju za novu hrvatsku riječ, uz pripadajuću nagradu od pet tisuća kuna

Šandor DembitzŠandor DembitzU prvoj polovini dvijetisućitih u političkoj javnosti, ponajprije zagrebačkoj, profesor s FER-a Šandor Dembitz bio je znan kao jedan od onih iz uskog kruga Milana Bandića. Prije sedam godina u politiku se razočarao i distancirao od nje, i dodatno se posvetio radu na Fakultetu. Ovih dana iz kolektivnog javnog zaborava na površinu ga je izbacila pobjeda na natječaju za novu hrvatsku riječ, uz pripadajuću nagradu od pet tisuća kuna. Trudim se da hrvatski jezik kroz stručnu terminologiju uđe među studente pa sam već i ranije smišljao nove riječi, objašnjava svoje jezične navade Dembitz.

Kako ste smislili riječ zatipak?

Ta je riječ zapravo nastala iz nužde. Ja već niz godina održavam i povećavam uslugu provjere internetskih tekstova na hrvatskom jeziku, Hascheck, a pokušavam unaprijediti i doraditi uslugu Hascheck voice, koji je sintetizator govora, kojim bi se uneseni tekst trebao pretvoriti u govor. Da bih pisao o svemu tome, moram imati stilski neutralni termin, jer je tipfeler ipak žargonski obojen, a ne riječ književnog jezika. Ideja mi je došla iz njemačkog jezika u kojem postoji glagol vertippen, koji označava radnju u kojoj ishod predstavlja tipfeler, i onda sam doslovnim prijevodom te riječi došao do riječi zatipak.

Postoji li još koja nova riječ koju ste inaugurirali u hrvatskom jeziku?

Postoji više njih, od kojih su čak neke još '70-ih godina prošlog stoljeća ušle u hrvatski rječnik, poput pojavnice, riječi koja označava opseg teksta. Veličina teksta mjeri se pojavnicama, pa tako jedna autorska kartica teksta ima 150 pojavnica.

A što je s politikom, godinama vas već nema?

Davno sam ja politiku prekrižio i sretan sam što sam to učinio. U zadnjoj fazi svoje političke aktivnosti shvatio sam da radimo grude koje bi se mogle pretvoriti u lavinu gluposti, a to nije ni dobro, ni produktivno za bilo koga.

Bili ste u bliskom krugu Milana Bandića, njegov vijećnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini?

Iz politike sam izašao jer sam kao član jednog nadzornog odbora prije sedam godine odbio potpisati dokument kojim se formirao Zagrebački holding, i onda me Bandić potpuno eliminirao iz politike. Danas kada vidim što je Zagrebački holding i kada znamo kako funkcionira, mislim da sam bio u pravu. Bio bih jako nesretan da je moj potpis bio na tome.

Komentari

registracija
6/4/12

elem, 10.04.12. 08:10

Zagrebački holding je jedna obična prijevara građana grada Zagreba. Možda je to u startu i dobro zamišljeno ali tako ne funkcionira. Zbrinuti su *nečiji* ljudi, građani dobili veće namete i to je rezultat velikog projekta Zagrebački holding od gradonačelnika Bandića


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika