09.04.2012. / 14:10

Autor: Nacional.hr

Ozren Matijašević

'Vlada svjesno onemogućavala rad Dalmacijavina'

Matijašević se osvrnuo i na probleme u kojima se nalaze hrvatska brodogradilišta. Smatra kako je otvaranje stečaja nad Kraljevicom nepravedan i štetan potez. Matijašević, naime, podsjeća da se tamo nalaze dva broda koja su pred završetkom, te da bi njihovom prodajom brodogradilište moglo uprihoditi 40 milijuna eura. Otvaranjem stečaja država omogućava naručiteljima tih brodova da istupe iz ugovora

Photo: Ivo Čagalj/PIXSELPhoto: Ivo Čagalj/PIXSELNakon što je prvom potpredsjedniku Vlade Radimiru Čačiću zamjerio uvredljiv odnos prema radnicima Dalmacijavina, Zračne luke Zagreb i Petrokemije, predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević ustvrdio je u emisiji Osječke televizije Karte na stol da je prošla vlada svjesno onemogućavala rad Dalmacijavina odbijajući joj dvije godine dodijeliti trošarinski broj, zbog čega nisu mogli izvoziti žestoka pića na inozemno tržište.

"A onda je u privatnoj kući u Hercegovini nikla proizvodnja pelinkovca i osnovano sumnjam da se time pogodovalo privatnoj inicijativi na štetu Dalmacijavina", rekao je Matijašević, predlažući Vladi da tvrtku Jadrankamen, koja je posrnula zbog mogućeg gospodarskog kriminala, pošalje u stečaj, a potom osnuje novu tvrtku i dodijeli joj koncesiju za vađenje kamena te ondje zaposli Bračane koji vjekovima imaju kamenoklesarski zanat i srednju školu kamenoklesarstva.

Matijašević se osvrnuo i na probleme u kojima se nalaze hrvatska brodogradilišta. Smatra kako je otvaranje stečaja nad Kraljevicom nepravedan i štetan potez. Matijašević, naime, podsjeća da se tamo nalaze dva broda koja su pred završetkom, te da bi njihovom prodajom brodogradilište moglo uprihoditi 40 milijuna eura. Otvaranjem stečaja država omogućava naručiteljima tih brodova da istupe iz ugovora, a štetu će na koncu ponovno platiti porezni obveznici.

"Umjesto da se i Kraljevici ostavi dodatnih 90 dana kao 3. maju i Brodotrogiru, kako bi se ti brodovi završili i naplatili, mi sami sebi nanosimo štetu. A sve zbog tvrdoglavosti prvog potpredsjednika Vlade, Radimira Čačića, koji ne želi saslušati glas razuma. Treba ubrizgati 20 milijuna likvidnih kuna kako bi se ubralo 40 milijuna eura i ako je onda stečaj za Kraljevicu rješenje, neka se otvara", poručio je Matijašević, koji zamjera Vladi što radnike Kraljevice ne tretira jednako kao radnike drugih brodogradilišta.

Takav zaključak potkrepljuje činjenicom da se stečaj otvara samo u Kraljevici, mada su jednako loši poslovni rezultati zabilježeni u Brodosplitu, Trogiru i 3. maju. Razlozi su, kaže, političke naravi, budući da ovo brodogradilište, politički gledano, predstavlja najmanji problem

"Ne zazivam stečajeve u brodogradnji jer su neprovedivi. Imovina je državna i na pomorskom je dobru, pa ne može biti u pravnom prometu. Dakle, ako nema stečajne mase - a ostala je samo pokretna imovina koja je u razlučnim pravima banaka i države - kako će se vjerovnici naplatiti?", pita Matijašević.

Matijašević tvrdi da Vlada nije riješila pitanje brodogradilišta, osim što je donijela odluke o dokapitalizaciji Uljanika putem radničkog dioničarstva i odabrala samoborski DIV kao kupca za Brodosplit, a za koji osnovano sumnjaju da nije zadovoljio uvjete natječaja. Zato su odmah zatražili sastanak na kojem će im Vlada obrazložiti argumente za takvu odluku. No sastanak je najavljen tek za četvrtak.

Vezane vijesti

"Namjerno rušenje Brodotrogira"

"Namjerno rušenje Brodotrogira"

Čelnici sindikata u Brodotrogiru zatražili su danas od prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića da se žurno očituje o… Više

Komentari

registracija
9/5/10

lolobrigita, 09.04.12. 14:28

Vitez Ozren od Slobodne Dalmacije.
Tako se i za nju borio.Dok nije postigao cijenu.


registracija
27/12/06

Skipp, 09.04.12. 19:26

Jeste li primijetili koliko se g. Matijašević udebljao otkada je postao predsjednik HUS-a?


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 09.04.12. 22:46

svi mi znamo vec 50 godina da vlada, i pravosude,i sabor unistavaju svaku pametnu i kreativnu aktivnost u Hrvatskoj. Sada je to napokon doslo i sindikatima u glavu.

od sindikada kao i od vlade nikakve koristi, samo trosak.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika