09.04.2012. / 17:37

Autor: Hina

Izetbegović najavio tužbu

Dodik se nije odrekao politike haaških zatvorenika

"Ukoliko Milorad Dodik nastavi iskrivljavati povijesne činjenice a posebice ako nastavi lagati o angažmanu Alije Izetbegovića u Drugom svjetskom ratu ili tijekom agresije na BiH od 1992. do 1995. godine bit će pozvan da za te laži i klevete odgovara pred bosanskohercegovačkim sudovima", stoji u priopćenju iz Izetbegovićeva ureda

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović najavio je kako će podnijeti tužbu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog njegova "upornog širenja laži" o tome da je Alija Izetbegović, Bakirov otac, tijekom Drugog svjetskog rata bio pripadnik nacističkih vojnih postrojbi.

Bakir Izetbegović je posebnim priopćenjem objavljenim u ponedjeljak pojasnio kako je njegov otac u Drugom svjetskom ratu, kao mladić od 19 godina, unovačen u partizansku vojsku u kojoj je služio šest mjeseci.

"Partizanska vojska bila je jedina vojska koju je Alija Izetbegović u tom ratu služio", naveo je Bakir Izetbegović reagirajući time na opetovane tvrdnje Milorada Dodika kako je Alija Izetbegović bio pripadnik SS Handžar-divizije te kako je kao sljedbenik fašističke ideologije odgovoran i za navodno protjerivanje 150 tisuća Srba iz Sarajeva.

Dodik je to izjavio 6. travnja komentirajući obilježavanje dvadesete obljetnice početka opsade Sarajeva.

Bakir Izetbegović izjavio je kako kao predsjedatelj Predsjedništva BiH s ponosom i ustrajnošću nastavlja politiku svoga oca, istu onu politiku koja je nastojala izbjeći rat, ali u tome nije uspjela jer se Dodikovi prethodnici nisu mogli zaustaviti u agresiji i genocidu, opkoljavanju Sarajeva, njegovom višegodišnjem granatiranju i razaranju te ubojstvu 11.541 njegovih građana među kojima je bilo mnogo građana srpske nacionalnosti.

Izetbegović ističe i kako je politika njegova oca smogla snage da oružjem i silom, usred rata, zaustavi osvete nad Srbima pojedinih odmetnutih zapovjednika Armije BiH. Također je rekao da nastavlja istu onu politiku koja je 1996. pozivala Srbe da ostanu u svojim kućama garantirajući im sigurnost ali u tome nije mogla uspjeti jer su ih tadašnji srpski lideri bespotrebno tjerali na odlazak.

"Svi ti tadašnji srpski lideri, odnosno Dodikovi prethodnici čijih se riječi i politike Dodik nikada nije odrekao, optuženi su ili osuđeni haški zatvorenici, a ta činjenica dovoljno govori o njima i o njihovom zločinačkom pothvatu", naveo je Izetbegović dodajući kako bi Dodik prema žrtvama opsade Sarajeva morao pokazati dužno poštovanje ili barem šutjeti ako to nije u stanju.

"Ukoliko Milorad Dodik nastavi iskrivljavati povijesne činjenice a posebice ako nastavi lagati o angažmanu Alije Izetbegovića u Drugom svjetskom ratu ili tijekom agresije na BiH od 1992. do 1995. godine bit će pozvan da za te laži i klevete odgovara pred bosanskohercegovačkim sudovima", stoji u priopćenju iz Izetbegovićeva ureda.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

registracija
10/2/12

Hazu, 09.04.12. 20:40

Samo Oluja riešava ovaj problem
fašiste četnike samo liek zvani Oluja praši do Beosmrada


registracija
12/11/11

Janko1979, 09.04.12. 21:57

...bit će pozvan da za te laži i klevete odgovara pred bosanskohercegovačkim sudovima..

slatko me nasmija ova izjava :D


registracija
19/6/10

odimidodjimi, 09.04.12. 22:47

=================================
Hazu, 09.04.12. 20:40

Samo Oluja riešava ovaj problem
fašiste četnike samo liek zvani Oluja praši do Beosmrada
=================================
Potpisujem doslovce


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 10.04.12. 07:01

I Bakir i Dodik i Zagondzija i ercegovac Čović su ustaše,četnici i kriminalci.Kome to nije jasno,tom nema pomoći.


registracija
24/7/11

mrvek, 10.04.12. 07:50

Pita Mujo unprforca kako se na egleskom kaže kurac? Kaže ovaj Dick. Pita Mujo opet a kako se kaže do kurca? Kaže unproforac: Dodick.


registracija
19/3/12

vojvoda, 10.04.12. 09:53

Pa i Tuđman je bio partizan. Ili možda ustaša. A možda je bio i četnik.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika